Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο καμπής η Σοφοκλέους

Σε κομβικό σημείο ευρώ, ευρωπαϊκές μετοχές και ΧΑ. Κοντά στα χαμηλά 10ετίας Γενικός Δείκτης και FTSE 20, κοντά στην στήριξη των 9,50 ευρώ η Εθνική μένει να επιβεβαιώσουν (ή όχι) άμεσα την τεχνικότητα της αγοράς.

Ποδαρικό με διόρθωση μας έκανε ο Ιούνιος με τους βασικούς δείκτες να πλησιάζουν εγγύτερα στα "χαμηλά" 10ετίας. Σε ένα ευρύτερα απαξιωτικό περιβάλλον και το χρηματιστήριο δείχνει να "βυθίζεται" σε μία νοσηρή, αποπνιχτική κατάσταση με τον Dr. Money να παρατηρεί εύστοχα πως…ο πολιτικός κίνδυνος απειλεί την οικονομία.

Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.527 μονάδες, ο FTSE 20 730 αφού προηγουμένως είχε "γράψει" χαμηλό ημέρας στις 723 μονάδες. Ανάλογα κινήθηκαν οι τράπεζες κυρίως όμως η Εθνική, που με χαμηλό ημέρας στα 9,74 διαμορφώθηκε τελικά στα 9,95 ευρώ.

Εμφανής η προσπάθεια μαζέματος (και συμμαζέματος ) της Εθνικής Τράπεζας προς το κλείσιμο της συνεδρίασης με εμφανή την επιβεβαίωση τόσο της περιοχής των 720 μονάδων για τον 20άρη όσο των 9,5 ευρώ για την τραπεζική μετοχή.

Ενδείξεις από μία "πονηρή" συνεδρίαση, όπως θεωρούμε την χθεσινή, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να "κρύβουν" μία αντίδραση από λίγο χαμηλότερες τιμές.

Η εκτίμηση φίλων της στήλης είναι πως "εάν ξεκινήσει αυτές τις ημέρες ένα κύμα αντίδρασης θα μπορούσε να φέρει τον FTSE 20 προς τις 780-790 μονάδες ειδάλλως πιθανόν να υποχωρήσει προς τις 715 πριν αρχίσει ένας βραχυπρόθεσμος ανοδικός κυματισμός".

Εκτιμήσεις, που κρατάμε στα υπόψη, καθώς στην Wall επικρατεί… κοκτέιλ ανησυχιών, τη στιγμή που το ευρώ έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 4ετίας και στην εγχώριο αγορά παρατηρούνται ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο παρασκήνιο.

Από το…αλαλούμ με τα χρέη των νοσοκομείων μέχρι το ενδιαφέρον (και του ΟΛΠ-Cosco) για τον διαγωνισμό express του Θριάσιου.

Ενδεικτική για την διάθεση ανάληψης ρίσκου-κινδύνου (διεθνώς) θεωρούμε την διακύμανση του δείκτη VIX, που μετά την προσέγγιση του πρώτου στόχου (στα 34$) τις αναμενόμενες ρευστοποιήσεις πιθανόν να οδηγήσουν το ΕΤΝ σε υποχώρηση προς την περιοχή του ΚΜ-20. Το πιθανότερο αυτό βραχυχρόνιο σενάριο έχει υλοποιηθεί και σύντομα το ΕΤΝ θα αναμένεται να συνεχίσει την προσπάθειά του να κινηθεί υψηλότερα.

Ακριβώς επειδή αυτή η προσπάθεια δύναται να λάβει τη μορφή ενός σχηματισμού πυθμένα κάτω από τα 34 $ η φάση αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v