ΧΑ: Δεν έκαναν το 5 στα 5 οι πωλητές

Σε μία ημέρα μάλλον δύσκολη για τις διεθνείς Αγορές, οι αγοραστές επέλεξαν να κάνουν σχετικά αισθητή την παρουσία τους στο ΧΑ. Κέρδη για Εθνική, ΤΤ, ισχυρή άνοδος για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων.

Σε μία ημέρα μάλλον δύσκολη για τις διεθνείς Αγορές, οι αγοραστές επέλεξαν να κάνουν σχετικά αισθητή την παρουσία τους στην Σοφοκλέους και έτσι το Χ.Α. απέφυγε την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

“Καύσιμο” στην ψυχολογία των αγοραστών οι εξαγγελθείσες μετοχοποιήσεις που στην περίπτωση των εισηγμένων φαίνεται να αφορούν το 23% της ΕΥΑΘ (+7,02%) και το 10% της ΕΥΔΑΠ (+6,08%), οι προσδοκίες για πιθανή αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και οι προσδοκίες για εξελίξεις - ανακατατάξεις στον Τραπεζικό κλάδο, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Η πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί πρέπει να φέρει στοιχειώδη αντίδραση και η Αγορά πρέπει να δείξει ότι διαθέτει, αν μη τι άλλο, αντανακλαστικά επιβίωσης, υποστηρίζουν οι λίγοι εναπομείναντες αισιόδοξοι.

Μάλιστα δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι μετά την χθεσινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βρέθηκε χαμηλότερα των 60 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα υποχώρησε στα 59,7 δισ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα σχετικά πρόσφατα υψηλά του περασμένου Οκτωβρίου (14/10) η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έφθανε τα 108 δισ ευρώ (!)

Ασφαλώς και η σημερινή ανοδική διόρθωση έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα και υπό την “ανοχή” των εν δυνάμει πωλητών, όμως και έτσι διακόπηκε (άγνωστο για πόσο) το μονότονο “κόκκινο” χρώμα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Κατά τα άλλα και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία η σημερινή αντίδραση “μύριζε” επιφυλακτικότητα και συντελέστηκε με χαμηλό κόστος (ο πέμπτος χαμηλότερος τζίρος για το 2010).

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες μάλλον δεν βοήθησαν (παρά το θετικό ξεκίνημα της Wall Street) με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης που στις 17.00 βρισκόταν στις 1547,16, τελικά να κλείσει στις 1537,82 μονάδες.

Στο ταμπλό των Δεικτοβαρών τίτλων υπερίσχυσε το “πράσινο”. Τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+4,14%) και Αγροτική Τράπεζα (+3,7%), καθώς σημειώθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις από όσους περιμένουν επιστροφή των σχετικά πρόσφατων σεναρίων.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Βιοχάλκο, και Motor Oil. Αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, θετικό τελικό πρόσημο για Coca-Cola , Eurobank, MPB και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για την Τράπεζα Κύπρου (-1,98%) και αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα άλλαξε “πρόγραμμα” και ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1523,61 μονάδες (10.32) για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων.

Όμως μετά τις 12.23 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1550,27 μονάδες (14.50) και τελικά έκλεισε στις 1537,82 μονάδες με κέρδη 0,67%, ενώ ο τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 100 εκατ. από τα οποία, μάλιστα, τα 15,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά καλύτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδρίασεων η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και 23 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 11,11%.

Κατηγορηματικοί παραμένουν όσοι διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και απέχουν επιδεικτικά της Αγοράς υποστηρίζοντας ότι οι εν δυνάμει πωλητές απλά περιμένουν σχετική ανοδική διόρθωση των τιμών για να ξεκινήσουν το νέο γύρο ρευστοποιήσεων, στο πλαίσιο μείωσης των θέσεών τους στην Ελληνική Αγορά.

Οι ανοδικές εξάρσεις, όσο πιο έντονες είναι, τόσο μικρότερο διάστημα θα κρατούν, υποστηρίζει η απαισιόδοξη σχολή σκέψης που θεωρεί ότι οι έντονα ανοδικές “αναλαμπές” της Αγοράς απλά εξυπηρετούν και διευκολύνουν εκείνους που έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά τις θέσεις τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Είναι φανερό πως τα ενδοσυνεδριακά “τραβήγματα” χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό και διανομή.

Όσον αφορά το Χ.Α. και την βραχυπρόθεσμη πορεία του, κάθε πρόβλεψη δείχνει παρακινδυνευμένη, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στις ημερήσιες συναλλαγές είναι traders που αλλάζουν διαθέσεις ανάλογα με το γενικότερο κλίμα.

Παρά το γεγονός ότι αρκετοί τίτλοι διαπραγματεύονται σε θεωρητικά υπερπουλημένα επίπεδα, οι συντηρητικοί και μεσοπρόθεσμοι επενδυτές προτιμούν να διατηρούν ρευστότητα εκτός Χ.Α., περιμένοντας κάποιους πιο ξεκάθαρους καταλύτες για να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που χωρίς να αποκλείουν σχετική ανοδική διόρθωση, θεωρούν απίθανο αυτή να έχει σημαντική διάρκεια και πειστικό χαρακτήρα, τονίζοντας ότι η ύφεση έχει εδραιωθεί για τα καλά στη Χώρα και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με τους περισσότερους χρηματιστές για να αντιστραφούν οι όροι στο Χ.Α. και να υπάρξει αφορμή που θα δικαιολογούσε αλλαγή της τάσης, πρέπει να φανούν απτά και υπαρκτά σημάδια καλυτέρευσης των δημοσιονομικών.

Απόλυτα επιφυλακτική για την πορεία της εγχώριας οικονομίας δηλώνει και η JP Morgan που σε σημερινή έκθεσή της μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Ελλάδα εμφανίζει ένα τεράστιο έλλειμμα για το 2009 και μια πορεία χρέους που δεν συνθέτει μια βιώσιμη εικόνα.

Η συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ προϋποθέτει μια δύσκολη προσαρμογή με βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που έχει καταγραφεί μόνο τρεις φορές στο παρελθόν και, πάντα, μέσα σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Επίσης ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη Χώρα της ζώνης του ευρώ με σημαντικά προβλήματα και ότι η Ευρωζώνη φλερτάρει με τον αποπληθωρισμό, που δημιουργεί ένα καταστροφικό περιβάλλον όταν τα επίπεδα του χρέους είναι υψηλά. Μια βιώσιμη λύση ενδεχομένως να εντοπίζεται στον συνδυασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους, με παράλληλη αξιοποίηση νομισματικών κινήτρων με τη μορφή πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης.

Όμως δύσκολα αρχίζουν να δείχνουν τα πράγματα και στις διεθνείς Αγορές, με την πλειονότητα των διεθνών αναλυτών να εκτιμά ότι τα διεθνή Χρηματιστήρια τον Μάιο έδωσαν σαφείς ενδείξεις εισόδου σε “bear market”, καθώς ο δείκτης MSCI World σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από το Φεβρουάριο του 2009, σπάζοντας την ανοδική τάση του κινητού μέσου όρου 150 ημερών.

Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά 15,56% από το υψηλότερο κλείσιμο του Απριλίου (15/4) έως το χαμηλότερο κλείσιμο του Μαϊου (25/5), εν μέσω ανησυχιών για τη μετάδοση της κρίσης χρέους και για την εφαρμογή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στην Κίνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μία μικρή “ομάδα” χρηματιστών που υποστηρίζει ότι οι πωλητές δείχνουν πως αρχίζουν να “χάνουν δυνάμεις” και να γίνονται λιγότερο επιθετικοί και πως αν δεν “υποτροπιάσει” το διεθνές κλίμα και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης δείχνουν μικρότερα από τα περιθώρια της πιθανής ανοδικής αντίδρασης.

Όμως μεσοπρόθεσμα οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αγορές δείχνουν σημαντικές, καθώς η διεθνής κρίση χρέους καλά κρατεί, η πιθανότητα η κρίση να είναι τύπου W δεν έχει διόλου εξαλειφθεί, ενώ “ελλοχεύουν” η αύξηση των επιτοκίων και η σταδιακή απόσυρση της ρευστότητας που παρείχαν Κεντρικές Τράπεζες και Κυβερνήσεις.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Τον “καταπονημένο” τίτλο του ΟΤΕ με τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά προσπαθεί να αναλύσει τεχνικά ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ η καθοδική διάσπαση, στο ημερήσιο chart τιμών, του μακροπρόθεσμου τριγωνικού σχηματισμού στις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 και η μετέπειτα χαρακτηριστική αδυναμία επανεισόδου, μας είχαν δώσει ισχυρές ενδείξεις πιθανής απαρχής μιας μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Μάλιστα βάση της διαγραμματικής ανάλυσης εάν αφαιρούσαμε το ύψος του σχηματισμού από τη κορυφή μπορούσαμε να “πιθανολογήσουμε” τον καθοδικό στόχο της διάσπασης του τριγωνικού “pattern”. Η αφαίρεση αυτή λοιπόν οδηγούσε τη τιμή της μετοχής στο επίπεδο των 6,07 ευρώ.

Πράγματι το σενάριο αυτό, προς αρνητική έκπληξη αρκετών επενδυτών, έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μια μικρή απόκλιση της τάξεως των 0,3 ευρώ, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει δημιουργηθεί ένα μικρός “θύλακας” στήριξης στην περιοχή των 6,38€.

Η πιθανή τώρα είσοδος της τιμής της μετοχής μέσα στη ζώνη των 6,07 με 6,38 ευρώ θα δώσει ένα πολύ καλό μεσοπρόθεσμο “low risk entry”, καθώς στατιστικώς η ολοκλήρωση (δημιουργία – διάσπαση – στοχοποίηση) ενός τέτοιου μακροπρόθεσμου “pattern” οδηγεί κατά 68% σε τερματισμό της υπάρχουσας τάσης δημιουργώντας σταθεροποιητικό βατήρα ανοδικής κίνησης.

Τα νέα χαμηλά και η παρατεταμάνη αδυναμία στον Τραπεζικό κλάδο είναι αποτέλεσμα της πολύ αρνητικής φημολογίας που επικρατεί στην Αγορά η οποία πλέον τιμολογεί ακραία σενάρια για την εξέλιξη των δημοσιονομικών στοιχείων της Χώρας μας, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε αυτό το περιβάλλον η αρνητική μεταβλητότητα φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο και το σενάριο της δοκιμασίας των 1.450 μονάδων έχει πλέον σημαντικές πιθανότητες για το άμεσο μέλλον.

Η Αγορά (μετά την χθεσινή συνεδρίαση) συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 30% από την αρχή του έτους ενώ η διαπραγμάτευση των περισσότερων τίτλων γίνεται στα 2/3 της καθαρής τους θέσης τιμολογώντας ζημιές για το σύνολο της χρήσης.

Τεχνικά οι αποκλίσεις των ταλαντωτών επιμένουν για την εκδήλωση κάποιας ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο δεν έχει δώσει κάποια σήματα έναρξης αφού ο συναλλακτικός όγκος δεν συνηγορεί σε κάποια αποφόρτιση της προσφοράς.

Παραμένουμε θετικοί για τοποθετήσεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών, εκτιμώντας ότι το ρίσκο των τοποθετήσεων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι περιορισμένο, λέει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική αντίδραση, σε μία συνεδρίαση που συνέχισε την υποτονικότητα των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη περιόρισαν τις υποτιμήσεις στο 0,07%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6520, τιμή εκκαθάρισης 726,77) κινήθηκαν μεταξύ 712,25 και 733 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (15800 Κύπρου, 62400 Πειραιώς 15000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3150), Alpha Bank (1236), Πειραιώς (821), Eurobank (1218), ΟΤΕ (313), Κύπρου (389), MIG (1611), ΔΕΗ (148), ΓΕΚ (217), Coca-Cola (159), MPB (1099), Ελ. Πετρέλαια (147), Μυτιληναίος (171), Αγροτική (2068), ΟΠΑΠ (143), Ταχ. Ταμιευτήριο (180), ΕΧΑΕ (125), Σιδενόρ (253).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 2/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ελλάκτωρα (6000 τεμ.), Εθνική (50000 τεμ.), Eurobank (50000 τεμ.), Intralot (16000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12832393 τεμ.), Eurobank (6834295 τεμ.), Alpha Bank (4499620 τεμ.), Πειραιώς (6619944 τεμ.), Κύπρου (4715308 τεμ.), MIG (6774908 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v