Με το βλέμμα στις αποκρατικοποιήσεις

Από τα χαμηλά της αγοράς οι ανακοινώσεις για αποκρατικοποιήσεις, η αλλαγή στάσης της Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες και ο διεθνής παράγοντας διευκολύνουν την αντίδραση στο ΧΑ.

Αντίδραση ισχνού τζίρου, που παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις δεν δίνει ακόμη σήμα βραχυπρόθεσμης προσέγγισης της αγοράς. Εως τις 1.547,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και τις 741 ο FTSE 20 αλλά με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 52 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 14.00, ποσά…ανεπαρκή για να υποστηριχθεί οποιαδήποτε κίνηση.

Το ΧΑ διευκολύνεται από την γενικότερη εικόνα των αγορών, την μικρή ενίσχυση του ευρώ (στο 1,22) και την εκτίμηση για αρχική αντίδραση του Dow Jones κατά 0,49% υψηλότερα στις 10.059 μονάδες. Περιβάλλον, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να βοηθήσει μία ανάλογη προσπάθεια στο ΧΑ, που εν μέρει επιχειρείται τις τελευταίες μία- δύο εβδομάδες.

Κατ΄ αρχήν οφείλουμε να δεχθούμε, πως το χθεσινό μάζεμα (και συμμάζεμα) στη μετοχή της Εθνικής είχε συνέχεια και κρίνοντας από το αποτέλεσμα αποδίδει «καρπούς» έως τα 10,09 ευρώ. Από κοντά η Alpha Bank στα 4,53 ευρώ, η Eurobank 3,94, ο ΟΠΑΠ στα 12,94 ευρώ, η CCH στα 18,76 ευρώ.

Παρά την επενδυτική άπνοια και το περιορισμένο ενδιαφέρον η αγορά περιμένει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την ΕΥΑΘ να αντιδρά κατά 6,4% υψηλότερα στα 4,39 ευρώ.

Αναφερόμαστε στην περίπτωση της ΕΥΑΘ καθώς η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο (από τον…εκκρεμή της προηγούμενης κυβέρνησης) και φέρεται να προβλέπει την σύμβαση παραχώρησης και της διοίκησης της Επιχείρησης για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ενδεικτική η περίπτωση της Επιχείρησης Θεσσαλονίκης, που εδώ και 3-4 συνεδριάσεις «μοχλεύεται» και συν τοις άλλοις ελκύει ήδη την προσοχή συγκεκριμένων ξένων και εγχώριων κύκλων. Ενδεικτικότερη η περίπτωση του γαλλικού ομίλου Suez, που ούτως ή άλλως διαθέτει εμφανή (και… αφανή κατά την εκτίμηση μας) μετοχική θέση.

Εκτιμούμε, πως εάν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι αντάξιο των προσδοκιών των «αγορών» και μοιραστεί ορθολογικά η πίττα τότε θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε κάτι καλύτερο.

Δεδομένου, ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προβλέπουν και ευρείες αναδοχές (δηλαδή συμμετοχή κυρίως ξένων τραπεζικών ομίλων) τότε το σενάριο μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Από αυτή την άποψη ίσως και να μην είναι και τόσο τυχαία η θέση που λαβαίνει η Merrill Lynch, που σε έκθεση της θεωρεί «φθηνές» τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές συστήνοντας μάλιστα αγορές σε Εθνική και Alpha Bank.

Υπό προϋποθέσεις ενδιαφέρουσα η συνέχεια, καθώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανακοινώνεται αυτή την ώρα από επτά συναρμόδιους υπουργούς. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v