Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες συνεχίστηκε η αντίδραση

Ποιες “αποκρατικοποιήσεις”; Τράπεζες και πάλι τράπεζες είπαν οι traders την Πέμπτη και επέστρεψαν στην γνωστή “συνταγή” του τραπεζικού κλάδου. Ισχυρότερα κέρδη για Alpha Bank, Eurobank. Βοήθειες και από τις δημοπρασίες.

Ποιες “αποκρατικοποιήσεις”; Τράπεζες και πάλι τράπεζες είπαν οι traders (ούτε λόγος για μεσοπρόθεσμους επενδυτές) και επέστρεψαν στην γνωστή “συνταγή” του Τραπεζικού κλάδου.

Ο ενθουσιασμός για τις “περίφημες” αποκρατικοποιήσεις που περίμενε η Αγορά από την Κυβέρνηση κράτησε μόλις μία συνεδρίαση, απλά διότι (όπως επεσήμανε από προχθες η στήλη), δεν πρόκειται για αποκρατικοποιήσεις αλλά απλά για μετοχοποιήσεις και μάλιστα αμφιβόλου έκβασης και αποτελέσματος, τουλάχιστον όσον αφορά τις μέχρι στιγμής εισηγμένες εταιρείες.

Τι άλλο μπορεί να υποθέσει η Αγορά και οι όποιοι υποψήφιοι επενδυτές όταν ακούν για εκχώρηση μειοψηφικού ποσοστού και διατήρηση του management από το Κράτος; Ουσιαστικά, η Κυβέρνηση ζητά από επενδυτές να δώσουν τα κεφάλαιά τους για να τα διαχειριστούν οι διορισμένες από το Κράτος διοικήσεις και έτσι οι “δεύτερες σκέψεις” έφεραν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών για ΕΥΔΑΠ (-2,51%) και ΕΥΑΘ (-1,81%).

Επόμενο ήταν για να διατηρηθεί το θετικό κλίμα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και αφού αυτό έδειξε να επιχορηγείται από την εικόνα των διεθνών Αγορών, να αναζητηθούν άλλοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές και αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους γνωστούς Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση χρειάστηκε η αποφασιστική βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, καθώς η ανοδική δυναμική είχε αρχίσει να ξεθυμαίνει και στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν χαμηλότερα από το μισό της ημερήσιας διαδρομής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έγραψε υψηλό ημέρας στις 1574,38 μονάδες (11.05), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 1555,7 μονάδες για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 1563,53 μονάδες με κέρδη 1,67%, ενώ ο τζίρος ελαφρώς καλύτερος από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 117 εκατ. από τα οποία τα 9 αφορούσαν “πακέτα”.

Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται αποκλειστικά με Τραπεζικούς τίτλους, οι ασχολούμενοι με τον κλάδο αρκούνται να επισημάνουν την συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την σημαντική έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών στις “υποχρεώσεις” της Κυβέρνησης και την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη “εξάρτηση” των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων από την ΕΚΤ, για απόκτηση ρευστότητας.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, υποστηρίζουν ότι η ανοδική διόρθωση των τελευταίων δύο ημερών σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι η άνοδος των τιμών των μετοχών θα διατηρηθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις ή ότι θα κατοχυρωθούν υψηλότερα επίπεδα τιμών με βάση το Γενικό Δείκτη.

Τα διεθνή γεωπολιτικά γεγονότα επισκίασαν εν μέρει το πρόβλημα χρέους των Χωρών της Ευρωζώνης, όμως αυτό γρήγορα θα επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ οι επενδυτές καλούνται να λύσουν και τον γρίφο της πτώσης των εμπορευμάτων που για ορισμένους αναλυτές θεωρείται ως προάγγελος μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το σενάριο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους φαίνεται ότι “ψηφίζει” η Schroeder΄s.

“Αν και τα πρόσφατα πακέτα στήριξης έχουν δώσει κάποια ανάσα από τις πιέσεις των Αγορών, η σκληρή αλήθεια είναι ότι το Ελληνικό χρέος είναι δραματικά υψηλό. Εάν η Κυβέρνηση δεν μπορέσει να προωθήσει ένα επιθετικό πακέτο λιτότητας, το οποίο ουσιαστικά θα καταδικάζει τη Χώρα σε μια δεκαετία ύφεσης και μιζέριας, τότε το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αυτή τη στιγμή, το δεύτερο σενάριο φαντάζει πιο πιθανό”, υποστηρίζει ο διεθνής οίκος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. η καταβαράθρωση του τζίρου κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις, δείχνει να επαναφέρει τον σκεπτικισμό τουλάχιστον στις ΑΧΕ που ο τζίρος τους εξαρτάται σημαντικά από τους κωδικούς λιανικής.

Οι χρηματιστές ανησυχούν καθώς βλέπουν πως οι συναλλαγές που κάνουν αυτήν την περίοδο είναι σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, που ήταν επίσης πολύ δύσκολη περίοδος για τις ΑΧΕ, ενώ τα remote members διεκδικούν και σταδιακά καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την “πίτα” της Αγοράς.

Ο προβληματισμός μεταξύ αρκετών επαγγελματιών του χώρου γίνεται εντονότερος από κινήσεις που παρατηρούνται από συντηρητικά χαρτοφυλάκια με παραδοσιακά αργά αντανακλαστικά και τα οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαϊου “έγραψαν” τις ζημιές τους με απόφαση να αποχωρήσουν από την Αγορά και να διατηρήσουν ότι κεφάλαια τους έχουν απομείνει (!)

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το “πράσινο” έδειξε να έχει τον πρώτο λόγο στο ταμπλό του 20αρη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+6,35%), Eurobank (+5,12%) και Εθνική (+3,78%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Κύπρου, Πειραιώς, Μυτιληναίο, Τιτάνα, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola, θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Ελλάκτωρα (-3,17%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Jumbo, MIG.

Αρνητική ημερήσια μεταβολή για Αγροτική και Motor Oil.

Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών, 24 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 14,29%, αλλά και 21 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 18,46%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο πρώτος στόχος που ήταν οι 1560 μονάδες επετεύχθη, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης που επισημαίνει ότι η Αγορά απέφυγε τις “ακρότητες” των προηγούμενων ανοδικών αντιδράσεων και έτσι ουσιαστικά “κράτησε μέσα” τους traders.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αν διατηρηθεί η θετική τάση από το εξωτερικό αναμένεται να βοηθήσει την εκδήλωση κάποιων ζωηρότερων αγοραστικών κινήσεων. Ο βαθμός πώλησης της Αγοράς παραμένει σημαντικός και το “ράλι εκτόνωσης” που αναμένεται εκτιμάται ότι δεν θα εξαντληθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις. Ωστόσο διακυμάνσεις σε βαθμό υπερβολής (>+6%) προσφέρονται για κινήσεις μερικής κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών.

Για έλλειψη αποφασιστικότητας και ομοφωνίας εκ μέρους της Κυβέρνησης κάνει λόγο ο Βασίλης Βλασταράκης, με αφορμή τις εξαγγελίες για αποκρατικοποιήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec εκτιμά ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις με ταχύτερους ρυθμούς, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “ο χρόνος εξαντλείται”.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία οι επιδόσεις του μηχανισμού είσπραξης φόρων υστερούν σε σχέση με τις προσδοκίες, η Κυβέρνηση αγωνίζεται να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη επιστροφή του ΦΠΑ στους δικαιούχους, ενώ την ίδια στιγμή “εκφοβίζονται” οι δημόσιοι υπάλληλοι που φέρονται να μην ικανοποιούν με τις αποδόσεις τους απέναντι στους στόχους που έχουν τεθεί για την είσπραξη φόρων.

Το ερώτημα που τίθεται για την Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη, αφορά την σκοπιμότητα της μείωσης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των μεταθέσεων προσωπικού και το πώς αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος ενίσχυσης των εισπράξεων από δημόσιους λειτουργούς χωρίς κίνητρο και με φόβο για το εργασιακό τους μέλλον. Η Κυβέρνηση θα πρέπει είτε να αποκλείσει τους υπαλλήλους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από τις περικοπές μισθών, είτε θα πρέπει να παράσχει τεράστια κίνητρα για να τους κινητοποιήσει.

Επίσης ο κ. Βλασταράκης χαρακτηρίζει ως “αναιμικά” τα προς πώληση ποσοστά των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (23% και 10% αντίστοιχα), και τονίζει ότι δεδομένων των εξαγγελιών στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, τελικά θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών προκλήσεων, ενώ εκτιμά επίσης ότι μία πιθανή πώληση/ μείωση συμμετοχής στον ΟΤΕ (20%) και τα ΕΛΠΕ (27,5%), θα διευκόλυνε το έργο της Κυβέρνησης και θα μπορούσε δυνητικά να επιταχύνει την άντληση κεφαλαίων.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., ο αναλυτής της Beta υποστηρίζει ότι η εγχώρια Αγορά έχει πάψει να υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη των εταιρειών, συνεχίζει να κινείται αποκλειστικά από ξένους και traders και δεν μπορεί να προσδοκά σε σημαντική ανάκαμψη αν δεν υπάρξει εντυπωσιακή συρρίκνωση των spreads κάτι που φαίνεται να εξαρτάται αποκλειστικά από πιθανή αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ.

Επίσης το Χ.Α. βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας την αποτίμηση της δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Χώρας από την Τρόικα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να προβλέψει κάποιος τις θα συμβεί αν οι διαπιστώσεις αυτές υστερούν με τις προσδοκίες και τα συμπεφωνημένα και εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις, που δείχνει να είναι και το πιθανότερο.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεχίστηκε η ανοδική διόρθωση, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσίασε και ο όγκος συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με σαφώς υποδεέστερη απόδοση από την αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη εκτόξευσαν τις υποτιμήσεις στο 1,7%, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount μεγαλύτερο του 2%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14301, τιμή εκκαθάρισης 730,89) κινήθηκαν μεταξύ 725,75 και 754 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (56700 Alpha Bank, 55600 Eurobank, 72600 MPB, 58000 Πειραιώς, 15000 Μυτιληναίος, 31300 ΔΕΗ, 43000 ΟΠΑΠ, 94400 Κύπρου, 10000), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (1077), Εθνική (4179), Πειραιώς (845), MPB (287), Eurobank (1118), ΟΤΕ (410), Κύπρου (223), Ελλάκτωρ (153), Μυτιληναίος (323), Αγροτική (534), Σιδενόρ (245), Ταχ. Ταμιευτήριο (142), MIG (2200), Ελ. Πετρέλαια (554), ΓΕΚ (225).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 3/6 και λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α. ο μεγαλύτερος δανεισμός τίτλων παρατηρείται σε Eurobank (6830195 τεμ.), Εθνική (13127293 τεμ.), Alpha Bank (4339710 τεμ.), MIG (6670708 τεμ.), Κύπρου (4678178 τεμ.), Πειραιώς (6437844 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιονίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 2α Ιουνίου 2010, δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. σε ποσοστό ισοδύναμο ή μεγαλύτερο του -0,10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v