Με το βλέμμα σε spreads και έντοκα το ΧΑ

Από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Τρίτης και δη, από το επιτόκιο της έκδοσης, καθώς και από την διακύμανση στα spreads των ελληνικών τίτλων καθορίζεται η τάση και στη Σοφοκλέους. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

H διάψευση των προσδοκιών κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών για άμεση προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό βοήθειας» σε συνδυασμό με την νέα εκτίναξη των spreads σε υψηλά επίπεδα οδήγησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 2.000 και του FT20 κάτω από τις 990 μονάδες.

Οι μέτριες συναλλαγές των 138,3 εκατ. ευρώ παραπέμπουν σε συνεδρίαση διερευνητικού χαρακτήρα, με εμφανή την διάθεση αναμονής εν όψει των εξελίξεων στη Μαδρίτη. Παίρνει σάρκα και οστά το διευθυντήριο της ΕΕ σύμφωνα με σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου με το στοίχημα προεξόφλησης να έχει πλέον ορίζοντα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σε μία συνεδρίαση, που θεωρήθηκε περισσότερο διερευνητική των εκατέρωθεν προθέσεων (πωλητών-αγοραστών) υπό την «σκιά» της νέας ανόδου του spread έως και το 4,28% με την προσοχή των επενδυτών στην Μαδρίτη (ξεκίνησαν Eurogroup, Ecofin ολοκληρώνονται την Κυριακή) οι παίκτες προτίμησαν να πάρουν τις όποιες υπεραξίες είχαν αποκομίσει σε διάστημα 1-3 συνεδριάσεων.

Η υποχώρηση του FΤ20 και πάλι στην ζώνη στήριξης των 970 μονάδων (με χαμηλότερη έσχατη τιμή τις 955 μονάδες) πραγματοποιήθηκε για πολλοστή φορά με τις τραπεζικές μετοχές, που διόρθωσαν προς τις 2.050 μονάδες, ο κλαδικός δείκτης.

Ανάλογο σκηνικό περιμένουν οι αναλυτές από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς την Τρίτη το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε ακόμη μία έκδοση εντόκου (3μηνης διάρκειας) με το πιθανό επιτόκιο να αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Η εκτίμηση, πως ένα επιτόκιο ακριβότερο από το 4,5% της τελευταίας έκδοσης 6μηνης διάρκειας θα λειτουργούσε «εκβιαστικά» στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου κέρδισε έδαφος στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σημειωτέον, πως πρόκειται για σχετικά μικρή έκδοση (περί το 1,5 δισ. ευρώ) ενώ για το τελευταίο 12μηνης διάρκειας έντοκο δόθηκε επιτόκιο 4,85%. Με γνώμονα την έκδοση της 20/4, χρηματιστές και αναλυτές εκτιμούν, πως θα αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς θα μετατεθούν για το επόμενο Σαββατοκύριακο οι προσδοκίες τους για προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό βοήθειας.

Σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη γίνεται αναφορά για τις λεπτομέρειες της δημοπρασίας. Στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 19 Ιανουαρίου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί σε 1,67%, αλλά με τα σημερινά δεδομένα, στην επικείμενη έκδοση αναμένεται να ξεπεράσει το 4%.

Με τις δύο προηγούμενες δημοπρασίες εντόκων εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας την περασμένη Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ άντλησε ποσό 1,560 δισ. ευρώ και επιπλέον 360 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές, μαζεύοντας έτσι συνολικά περίπου 2 δισ. ευρώ από τα 11,6 δισ. ευρώ των συνολικών λήξεων του Μαΐου.


----

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Οι αγορές αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν “debt play” (στοίχημα δανεισμού), παρά σαν ένα “equity play” (επιχειρηματικό στοίχημα) αφού και σαν αγορά, ο δανεισμός της χώρας αφορά ένα μέγεθος πενταπλάσιο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση της αγοράς μετοχών.

Εκεί φαίνεται να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ξένων κεφαλαίων με την χρηματιστηριακή αγορά να έχει πλέον δευτερεύοντα ρόλο που ακολουθεί απλώς τις διακυμάνσεις του διαφορικού επιτοκίου (spread) έχοντας αυξήσει πλέον το βαθμό «εθισμού» σε επιτόκια αναγωγής ομολόγων υψηλού ρίσκου (junk bonds).

Από ότι φαίνεται τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, ιδιαίτερα μετά την καταγραφή νεότερων υψηλών τιμών σε όλες τις χρονικές λήξεις των κρατικών ομολόγων αναδεικνύοντας ως μοναδική λύση την χρήση του μηχανισμού υποστήριξης.

Η αγορά μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο θα αντιδράσει θετικά βραχυπρόθεσμα λύνοντας μια εκκρεμότητα που αφορά την εξεύρεση ρευστότητας και εν συνεχεία θα αναζητά νέους καταλύτες μέσα από τις επιδράσεις των μέτρων που θα αναληφθούν.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου δίνουν ώθηση στις αγορές βάζοντας γερά θεμέλια για το σύνολο της φετινής χρήσης επαναλαμβάνοντας για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο την αυξητική τάση κερδοφορίας η οποία ωστόσο οφείλεται και στην χαμηλή βάση σύγκρισης της προηγούμενης χρονιάς.

Την προσεχή εβδομάδα οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν τα αποτελέσματα από Coca Cola, Goldman Sachs, Apple, Morgan Stanley, Yahoo, Johnson & Johnson (20/4) Mc Donalds, Moody’s, Boeing, Wells Fargo, AT & T, Ebay (21/4), PepsiCo, Philip Morris, (22/4) Amazon, Xerox (22/4).

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά από ένα τριήμερο διαδοχικών ανοδικών και πτωτικών χασμάτων έκλεισε τις διαγραμματικές εκκρεμότητες αφού κατέγραψε χαμηλότερη τιμή πέριξ των 1.960 μονάδων. Η δεύτερη απόπειρα κίνησης άνω των 2.000 μονάδων δείχνει να έχει τις πιθανότητες με το μέρος της αφού οι τιμές είναι πιο δεμένες, η προσφορά περισσότερο ελεγχόμενη και οι τεχνικοί δείκτες σε οριακά επίπεδα πριν την ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων αγοραστικών σημάτων.

Η προσέγγιση των 2.060 μονάδων εκτιμούμε ότι αυτή την φορά θα δώσει επιτυχή διάσπαση ανοίγοντας το διάγραμμα για ένα πρώτο στόχο στις 2.170 – 2.190 μονάδες. Στο πολύ βάθος του χρόνου υπάρχει σαν στόχος και η χρονοσειρά του κινητού μέσου των 200 ημερών λίγο υψηλότερα από τις 2.300 μονάδες, στόχος ο οποίος έχει υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές αφού θα απαιτήσει περισσότερο «πάθος», δηλαδή σταθερό επίπεδο συναλλαγών κοντά στα 250 εκ. ευρώ.

Η αλλαγή της στάσης μας οφείλεται στις άμεσες εξελίξεις που από ότι φαίνεται έρχονται στο κοντινό μέλλον. Ωστόσο εξακολουθούμε να έχουμε περιορισμένες απαιτήσεις από την κίνηση του Γενικού Δείκτη καθώς τα επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας βρίσκονται στην χειρότερη φάση μετά το 2003. Ενδεχομένως αυτός θα είναι και ο λόγος της υποαπόδοσης της αγοράς σε σχέση με τις ξένες αγορές μετά την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό υποστήριξης".
 
---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.995,24 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,2% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 9,15%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 0,37%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 0,55%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,72% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη 2,63% για τα Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα, 2,25% για τα Βιομηχανικά Προιόντα & Υπηρεσίες και άνοδος 1,07% για τις Πρώτες Ύλες.

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Χημικών, με πτώση 5,76%, ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών με υποχώρηση 4,76% και ο κλάδος της υγείας με πτώση 4,06%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ακρίτας (27,94%), Τρία Αλφα (27,42%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (20%), Τέξαπρετ(16,67%), Bίοτερ (15,79%), Βογιατζόγλου Systems (13,89%), Προοδευτική (13,64%), Frigoglass (12.10%), Κυριακίδης FHL (11,54%) και Λιβάνης (11,11%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι Paperpack- Τσουκαρίδης (-34,62%), Μινωικές Γραμμές (-26,18%), Καρδασιλάρης (-25,81%), ΣΙΔΜΑ (-23,14%), Ιλυδα (-22,73%), Quality & Reliability (-18,18%), Βαράγκης (-16,25%), Έδραση- Ψαλλίδας (-15,38%), Εβροφάρμα (-14,49%) και Pasal (-14.47%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v