Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χάθηκε το 2χίλιαρο με αιχμή τις τράπεζες

Νέα τραπεζική "βουτιά" με το βλέμμα σε spreads και τις εξελίξεις στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μαδρίτη, με το ΧΑ να μην καταφέρνει να διατηρηθεί πάνω από τις 2.000 μονάδες. Οριακά εβδομαδιαία κέρδη για ΓΔ.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αργά αλλά σταθερά, βουλιάζει στο επικίνδυνο τέλμα του ανύπαρκτου ενδιαφέροντος, οι ανοδικές αντιδράσεις κρατούν όλο και λιγότερες συνεδριάσεις, η εσωστρέφεια σε κάθε ευκαιρία δηλώνει παρούσα, η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου χτύπησε ναδίρ και βέβαια όλα αυτά δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αντικατοπτρίζουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας και την ψυχολογία της Αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα πιθανή ερώτηση για την ολοκληρωτική και επιδεικτική αποχή των “κωδικών λιανικής”, πιθανότατα θα εθεωρείτο ερώτημα ρητορικού χαρακτήρα.

Οι λίγοι ενεργοί κωδικοί μικρών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, αποτελούν πλέον “συλλεκτικό είδος” και βέβαια η ανησυχία όσων ΑΧΕ παραδοσιακά απευθυνόντουσαν σε μικροεπενδυτές “χτυπάει κόκκινο”.

Στο ταμπλό του 20αρη το “κόκκινο” επικράτησε κατά κράτος, καθώς μόλις δύο τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+1,06%) και Intralot (+0,82%) διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και ένας τίτλος (MIG, με ανεκτέλεστο προς πώληση 551516 τεμ.) αμετάβλητος.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, του 3% για Αγροτική, Κύπρου, Alpha Bank, MPB και του 2% για ΟΤΕ, Εθνική και Πειραιώς.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων και στις 11.13 “είδε” το υψηλό ημέρας των 2037,84 μονάδων, όμως μετά τις 11.17 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1987,32 μονάδες (16.07) και έκλεισε τελικά στις 1995,24 μονάδες με απώλειες 1,64%, ενώ ο τζίρος σαφώς κατεβασμένος έφθασε τα 145 εκατ. από τα οποία τα 7,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές έναντι 117 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 11,54%.

Με αυτά τα δεδομένα η απαξίωση που παρατηρείται σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση δεν δείχνει να έχει τέλος, καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι τίτλοι δεν “δικαιολογούν” την παρουσία τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους, ή συνεχίζουν να “αποψιλώνουν” τις αποτιμήσεις τους με ελάχιστους όγκους συναλλαγών, ενώ σε αυτό σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζει και η “αδιαφορία” των βασικών μετόχων.

Το γεγονός ότι σήμερα και λίγο μετά τις 16.30, 76 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 77 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια, δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά μία καθημερινή πραγματικότητα.

Και βέβαια σε αυτή την απονευρωμένη στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της Αγορά, η Πολιτεία έρχεται να επιβάλλει τον φόρο υπεραξίας, ζητώντας από τον “πάσχοντα με αναιμία να γίνει και αιμοδότης” (!!!).

Από εκεί και πέρα επιστρέφοντας στην σκληρή καθημερινή εικόνα της Σοφοκλέους και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επιβεβαίωσε ότι στο Χ.Α. (αν δεν υπάρξει ο καταλύτης που θα αλλάξει εντυπωσιακά την ψυχολογία), τα ανοδικά διαλείμματα θα κρατάνε λίγο και απλά θα δίνουν την ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές, για όσους παραμένουν εν δυνάμει πωλητές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, ενώ για όσους έχουν την υπομονή και ασχολούνται ακόμα μα τα στατιστικά του Χ.Α. η εβδομάδα που έληξε έδωσε κέρδη 0,20% στον Γενικό Δείκτη και αφαίρεσε 1,39% από τον Τραπεζικό δείκτη. 

Οι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι το Χ.Α. έχει εισέλθει σε στάδιο αναμονής ειδήσεων για τις κυοφορούμενες εξελίξεις στις συνεδριάσεις Eurogroup-Ecofin στη Μαδρίτη.
Από την άλλη και για να μην πλήξουμε, δεν έλειψαν και σήμερα οι αρνητικές εκθέσεις, δηλώσεις και δημοσιεύματα.

Έτσι η Morgan Stanley “βλέπει” έξοδο της Γερμανίας από την ΟΝΕ και αποσύνθεση της Ευρωζώνης, κατά το "Economist", οι προοπτικές του Ελληνικού χρέους είναι πολύ πιο δυσμενείς απ’ ότι παραδέχονται τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Ευρωζώνη και δεν αποκλείεται να φθάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2014. Ακόμη και εάν η Ελλάδα εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο 10% του ΑΕΠ, στην επόμενη 5ετία, θα συνεχίσει να έχει ανάγκη είτε περαιτέρω στήριξης είτε αναδιάρθρωσης του χρέους της.

Επίσης ο κ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση με τη ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών είναι δύσκολη και ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια αν και διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, στην παρούσα φάση δεν σκέπτονται να προχωρήσουν σε επιθετικές τοποθετήσεις στο Χ.Α., καθώς εκτιμούν ότι το “country rick” παραμένει εξαιρετικά υψηλό, εκτιμούν αρκετοί αναλυτές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
 
Απαιτείται άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τονίζει με έμφαση ο Κώστας Βέργος.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ασφαλώς μία υπερδανεισμένη Χώρα εύκολα καθίσταται θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων είτε στο νόμισμα της είτε στα ομόλογά της, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή όπου οι Κεντρικές Κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να πληρώνουν τις ζημιές που υφίστανται οι Τράπεζές τους από αποτυχημένες κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ είναι απρόθυμες να στηρίξουν τα Κράτη και τους πολίτες.

Το 2008 και 2009 απελευθερώθηκε πακτωλός ΕΥΡΩ και δολαρίων για την χρηματοδότηση των απωλειών κεφαλαίου στις οποίες οδήγησε η επενδυτική απληστία μεγάλων Τραπεζών. Το 2010, γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων για να (μην) γίνει η έντονη χρηματοδότηση κράτους-μέλους της ΕΕ. Κατά πολλούς, όχι τυχαία, ενώ τα μεγαλύτερα Κράτη του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) είναι βαθιά χρεωμένα, οι πολυεθνικές εταιρείες είναι ισχυρότερες από ποτέ παρακάμπτοντας πολιτικές ενίσχυσης των εγχώριων εταιρειών και ορίζοντας πλέον και τους κανόνες ανταγωνισμού.

Θα οδηγήσει όμως, σε ανάπτυξη η πολυδιαφημισμένη περιοριστική πολιτική; Εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι η ακατάσχετη “μείωση κόστους” οδήγησε σε κρίση χωρίς τέλος. Αντίθετα, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με σημαντικά φορολογικά και άλλα κίνητρα οδήγησε σε αύξηση του ΑΕΠ, και της απασχόλησης.

Εφόσον οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξηθούν κατά 10% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα βιώσει ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3% ανώτερη Χωρών της ΕΕ. Το ανάποδο αν μειωθούν κατά 10%, όπως προτείνεται από τους “σύγχρονους σοφούς”. Σίγουρα η Ελλάδα δεν έχει επαρκείς πόρους να ασκήσει πολιτική, είναι “γυμνή” από νόμισμα και η νομοθεσία της είναι “όμηρος” των δανειστών της.

Όμως η άσκηση πολιτικής δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη, ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, μπορεί να ενισχυθεί, και μαζί με αυτόν η απασχόληση. Με βάση τα παραπάνω, η Aγορά θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα επόμενα επεισόδια σε σχέση με την χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους. Η εκταμίευση θα ακολουθηθεί από ένα ράλι ανακούφισης, αλλά μόνο η κατάρτιση πολιτικής ενίσχυσης των επενδύσεων των επιχειρήσεων θα δώσει ανάσα διαρκείας και προοπτικές ανόδου σε ΑΕΠ, κέρδη και αποτιμήσεις.

Η Αγορά τηρεί στάση αναμονής, αλλά ο χρόνος δείχνει να τελειώνει, δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης που μάλλον περίμενε κάτι καλύτερο για την σημερινή συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οι καλές προϋποθέσεις εντοπίζονταν στο περιεχόμενο νέων που αφορούσαν την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. γεγονός το οποίο έπρεπε (αλλά δεν μπόρεσε) να εκτονώσει τις μεγάλες αποκλίσεις του spread, καθώς θα δώσει λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος, τεχνικά η υπέρβαση και το κλείσιμο άνω των 2060 μονάδων δίνει ένα αξιόπιστο σήμα αγορών στο οποίο σε αντίθεση με την προηγούμενη απόπειρα εκτιμάται ότι θα είναι επιτυχημένο.

Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας θα κληθούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις σημερινές πωλησιακές θέσει, ενώ πολλά θα κριθούν από δημοσιεύματα και δηλώσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη και αν τελικά ευοδωθεί το θετικό σενάριο όσον αφορά την αναχρηματοδότηση της Χώρας, στην συνέχεια πρέπει να υπάρξει σωστή “διαχείριση” της αναπόφευκτης δυσαρέσκειας χιλιάδων Ελλήνων πολιτών από τα επί πλέον μέτρα που φημολογείται ότι θα επιβληθούν από τους ξένους οργανισμούς.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Επέστρεψαν οι πιέσεις και μάλιστα παρά την μείωση των συναλλαγών τα συμβόλαια του 20αρη κατέγραψαν μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υποτιμήσεις 1%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες και επιλεκτικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14163, τιμή εκκαθάρισης 962,51) κινήθηκαν μεταξύ 960 και 1010 μονάδων.

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (70000 Πειραιώς, 92300 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3399), Alpha Bank (1448), Πειραιώς (1099), Eurobank (903), ΟΤΕ (184), ΔΕΗ (105), Κύπρου (125), MPB (171), MIG (2587), ΟΠΑΠ (275), Αγροτική (122), Intralot (175), Ελλάκτωρ (131), Μυτιληναίος (231), ΓΕΚ (181), Ταχ. Ταμιευτήριο (236), Ιντρακόμ (105).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε MIG 300000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 17000 τεμ., Τιτάνα 58367 τεμ., Intralot 47000 τεμ., ΕΧΑΕ 7700 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alapis 20000 τεμ., Ζήνωνα 40000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10848167 τεμ.), Eurobank (10223927 τεμ.), Alpha Bank (8504447 τεμ.), Πειραιώς (8970985 τεμ.), Κύπρου (5285627 τεμ.), MIG (6312423 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 15η Απριλίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Αριθμός μετοχών (15/04/2010): -342.505. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (15/04/2010): -0,102%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v