Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι 2 κρισιμότερες συνεδριάσεις του... πολέμου

Με το spread να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο τα περιθώρια αντίδρασης του ΧΑ στενεύουν δραματικά. Απαιτείται άμεση προσπάθεια στις τράπεζες, που έχουν πάρει κλίση προς τις τιμές-στόχους της UniCredit.

Ως δύο από τις κρισιμότερες μάχες του… πολέμου θεωρούν παράγοντες της αγοράς την σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση.

Μετά και το νέο… επίτευγμα της εκτόξευσης της επιτοκιακής διαφοράς σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά το νέο… αλαλούμ στο τρίγωνο Αθήνας-Πεκίνου και Goldman Sachs η αγορά δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε καν μία ημέρα.

Όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στην σημερινή… διάγνωση του ο Dr Money "Προς ΓΑΠ το πάρτυ πρέπει να τελειώσει…." ζητούμενος είναι αυτός που πληρώνει μέχρι τώρα όλο και ακριβότερα τα έξοδα, δηλαδή όλοι εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας…

Σε αυτό το εξαιρετικά πονηρό περιβάλλον λίγα τινά μπορεί να συμβούν, πλέον. Είτε με μία άμεση συνέχιση της διόρθωσης επιταχύνεται η τάση των βασικών δεικτών, προκαλείται πανικός και οδηγούμεθα σε "γενικό ξεπούλημα" αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας "παγίδας" με θεαματική αναστροφή της αγοράς και επιθετικής πορείας προς τις 2.180 μονάδες, σε πρώτη φάση.

Είτε η κατάσταση είναι σοβαρότερη απ΄ ότι αντιλαμβανόμεθα και ένα ενδεχόμενο sell off επιταχύνει την διόρθωση οδηγώντας το ΧΑ σε σημαντικά χαμηλότερες περιοχές.

Το ότι ο Ftse20 διαμορφώθηκε εχθές σε κλείσιμο χαμηλότερα της περιοχής στήριξης των 995 μονάδων αποτελεί κατ΄αρχήν αρνητική ένδειξη. Η αδυναμία της Εθνικής να "κρατήσει" τα 15,6 ευρώ θεωρείται δεύτερη, ενώ τρίτη είναι η απογοητευτική εικόνα μετοχών όπως Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank αλλά και του ΟΤΕ που στα 9,88 ευρώ απέχει πλέον ελάχιστα από το ιστορικό χαμηλό του.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αλήθεια πως "ξεφορτώνεται" από τους ξένους σταθερά από τα υψηλά στα μέσα Οκτωβρίου, με την τάση φυγής να γίνεται εντονότερη μετά τις υποβαθμίσεις (των S&P, Moody s κ.λ.π.) ενώ η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο, καθώς όπως χαρακτηριστικά καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης "μαχαίρι" στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου περιμένει τις τράπεζες.

Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται αφορά στο εάν οι τρέχουσες αποτιμήσεις των τραπεζών μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται ελκυστικές στους ξένους (σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον ακριβού χρήματος) ή μήπως έχουν την ευχέρεια να περιμένουν αρκετά χαμηλότερα. Το πόσο χαμηλότερα το… οριοθέτησε-εν πρώτοις- η UniCredit στην τελευταία αναφορά της, δίνοντας τιμές-στόχους που με βάση την κλίση που έχουν πάρει οι τραπεζικές μετοχές (κυρίως Alpha Bank, Eurobank) τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δεν απέχουν και πολύ.

Με την αγορά στα… όρια της είναι ζήτημα ημερών για να μετρηθούν οι δυνάμεις των εμπλεκόμενων, να φανεί κατά πόσον είναι εφικτό ένα "γύρισμα" των τραπεζών και του Ftse20 από τα επίπεδα των 950 μονάδων, έστω. Καλοδεχούμενη σε αυτή την περίπτωση θα ήταν μία… παράταση ζωής, που θα δίνονταν από τις ξένες αγορές, που και αυτές κινούνται χαμηλότερα τεχνικών περιοχών ωστόσο είναι σε εμφανώς καλύτερη μοίρα από εμάς.

Πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε ανοδικό άνοιγμα κατά 1,1% για τον δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v