Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά προς τις 2.000 κατρακυλά το ΧΑ

Προς τα όρια του 2χίλιαρου ξανακύλησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις τράπεζες να αναδεικνύονται για πολλοστή φορά αδύναμες. Πτώση 2,4% για Πειραιώς, 1,7% για Alpha. Με απώλειες και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Κατάκοκκίνησε το… ταμπλώ με το σύνολο των μετοχών του FTSE 20 να υποχωρεί λιγότερο ή περισσότερο.

Οι βασικοί δείκτες πιέστηκαν, χωρίς σημαντική αντίσταση, από τα πρώτα κιόλας 10 λεπτά με την Alpha Bank να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων και να χάνει έως 1,8% στα 6,73 ευρώ. Ακολούθησε το σύνολο των τραπεζικών τίτλων, καθώς η Εθνική οπισθοχωρούσε προς τα 16 ευρώ, ενώ ανάλογη διακύμανση διαγράφονταν για Eurobank στα 6,34 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 6,39 ευρώ, Τράπεζα Κύπρου στα 4,49 ευρώ. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί για ακόμη μία φορά προς τα όρια των 2.000 μονάδων, μετρά μέχρι στιγμής χαμηλότερη τιμή στις 2.008 μονάδες, ενώ και ο 20άρης διόρθωσε έως τις 1.015 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 23,5-24 εκατ. ευρώ (στις 11:10) δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλή πλην όμως αφορά κατά κύριο λόγο πωλητές με τους εν δυνάμει αγοραστές να παραμένουν επιφυλακτικοί.

Το…κίνητρο της αντίδρασης (σ.σ. συνεδρίαση Δευτέρας) φαίνεται να «εξατμίζεται» πολύ γρηγορότερα απ΄ότι εκτιμούσαμε αν και εμμένουμε στην άποψη μας πως όσο ο 20άρης παραμένει πάνω από τις 995 μονάδες όλα παίζονται.

Σχήμα λόγου για ορισμένους, από τη στιγμή που η χώρα πηγαίνει από δανεισμό σε δανεισμό επιβαρύνοντας τον «λογαριασμό τοκοχρεολυσίων» από έκδοση σε έκδοση.

Δεν είναι της παρούσης να εκφράσουμε την γνώμη μας για τον τρόπο- διαδικασία δανεισμού, που ακολουθείται από το οικονομικό επιτελείο ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις.

Εν πάσει περιπτώσει με την πλειονότητα των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο… κόκκινο, από τη στιγμή που οι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής η διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών υποχωρεί συγχρονισμένα με τον δείκτη.

Ωστόσο συγκριτικά οι απώλειες για τους δείκτες FT είναι σαφώς μικρότερες από αυτές του FTSE 20, που «πληρώνει» για πολλοστή φορά τις συνέπειες της κρίσης.

Στα 13 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 10,13 ευρώ του ΟΤΕ και στα 15,60 ευρώ του ΟΠΑΠ που απρόσμενα σημειώνει τη χειρότερη μεταβολή από τις τρεις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει επιβαρυμένη στο 1 προς 3 με μόλις 28 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Εύλογα το ενδιαφέρον στρέφεται στην εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και στο ενδεχόμενο μίας θετικής έκπληξης από την FED νωρίς το βράδυ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v