Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις "αρκούδες"

Επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο ΧΑ, μετά και την ανακοίνωση για νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου. Στις τράπεζες (-3,8%) οι μεγαλύτερες πιέσεις. Πτώση άνω του 4% και σημαντικός δανεισμός για ΕΤΕ, Alpha, Eurobank,

Οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τις “πολικές αρκούδες”(!)

Άλλο βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση και άλλο μεταστροφή της τάσης σε ανοδική.

Η σημερινή συνεδρίαση απλά εξέθεσε τους χθεσινούς ενθουσιώδεις αγοραστές και αυτούς που δεν έχουν γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Η επιφυλακτικότητα και ο εκνευρισμός ξαναέδωσαν το παρόν, αυτή την φορά με αφορμή το άνοιγμα του spread ξανά πάνω από τις 300 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ότι θα προχωρήσει σε νέα έκδοση 10ετούς κοινοπρακτικού ομολόγου τον επόμενο μήνα.

Μάλιστα οι Γενικός Δείκτης έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ οι τίτλοι του 20αρη “απασχόλησαν” το 93% του τζίρου και η Εθνική το 38% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Σταθερή με μειούμενες αποτιμήσεις η πρώτη εξάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που μετά την σημερινή συνεδρίαση διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (9,91 δισ), Coca-Cola (5,89 δισ), ΟΠΑΠ (5,1 δισ), ΟΤΕ (5 δισ), Alpha Bank (3,65 δισ), Eurobank (3,43 δισ).
 
Ελάχιστοι οι θετικοί πρωταγωνιστές από το ταμπλό του 20αρη.

Πιο συγκεκριμένα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+1,88%) μετά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή πως όλα δείχνουν ανοιχτά για ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΔΕΗ (2,33%), με θετικό πρόσημο οι Βιοχάλκο και Τιτάν και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-4,34%), ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική Τράπεζα (-4,56%), Αγροτική Τράπεζα (-3,95%), Τράπεζα Πειραιώς (-3,96%) και Eurobank (-4,93%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Motor Oil, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και ΟΤΕ και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Coca-Cola, Intralot, MPB, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά για να ακολουθήσει προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που εκτονώθηκε στις 2106,03 μονάδες (11.41). Μετά τις 11.51 ο Δείκτης “φόρεσε” μόνιμα το αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2052,04 μονάδες (16.19) και τελικά έκλεισε στις 2052,77 μονάδες με απώλειες 1,83%, ενώ ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκατεσσάρων συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 184 εκατ. από τα οποία τα 14,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Επέστρεψε στον “κακό της χαρακτήρα” η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές έναντι 138 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 20%.

Οι ψύχραιμα απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα “αγόρασε χρόνο” χθες και τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να τηρήσει τα όσα υποσχέθηκε στην Ε.Ε.

Η Αγορές θα περιμένουν από τις Ελληνικές αρχές να αρχίσουν να μειώνουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους, για να νοικοκυρέψουν το έλλειμμά τους.

Χαρακτηριστική η δήλωση του φίλου της στήλης Μάνου Χατζηδάκη σύμφωνα με την οποία “ η σημερινή συγκυρία είναι μία ευκαιρία που θα μας οδηγήσει στην ανάγκη να βρούμε λύσεις στα προβλήματα, ενώ είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας, ούτως ώστε οι κοινωνικές ομάδες να μη διεκδικούν λύσεις εις βάρος άλλων ομάδων” (!)

Ασφαλώς στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ξαναβρέθηκε ο ανακάμψας χθες Τραπεζικός κλάδος (-3,64%), εν μέσω εκτιμήσεων σύμφωνα με τις οποίες, για το 2009, οι επισφάλειες που θα διενεργηθούν θα είναι περίπου 1 δισ ευρώ υψηλότερες από αυτές του 2008.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ο σημαντικός δανεισμός που σημειώθηκε σήμερα στο Χ.Π.Α. σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η σχετική κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε αρκετά “penny stocks” που αλλού συνδυάστηκε με “συναλλακτική αφύπνιση” (Εικόνα -΄Ήχος) και αλλού με κινήσεις μάλλον χαμηλού κόστους.

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου οι θεωρούμενοι συντηρητικού χαρακτήρα διαχειριστές συνεχίζουν να τηρούν αποχή, καθώς η υψηλή μεταβλητότητα δυσκολεύει κατά πολύ την παρακολούθηση των τιμών.

Στις μεγάλες “βουτιές” της Αγοράς τις τοποθετήσεις τις “απαγορεύει” η ψυχολογία και στις απότομες και βίαιες ανοδικές αντιδράσεις η επιφυλακτικότητα.

Επίσης, η εικόνα των ξένων Αγορών έχει αρχίσει να “μυρίζει” διόρθωση, καθώς οι περισσότεροι ξένοι δείκτες μάλλον παρουσιάζουν συμπτώματα κόπωσης.

Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι και οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley που θεωρεί ότι η σταδιακή απόσυρση της ρευστότητας και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο (ακόμα και στην Κίνα), θα φέρει στην επιφάνεια νέα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και διόρθωση στις Αγορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να συστήνουν αυξημένη ρευστότητα, θεωρώντας ότι το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι σαφώς μικρότερο από αυτό της περαιτέρω υποχώρησης.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο FTSE προς τα επάνω έχει περιθώριο να κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 1100 μονάδων, ενώ μπορεί να διορθώσει προς τις 950 και σε δεύτερη φάση προς τις 870 μονάδες.

Για τους λόγους αυτούς οι επενδυτές θα πρέπει να διατηρούν κάποια ρευστότητα, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν σε όλα τα ενδεχόμενα της Αγοράς.

Πολλοί θεωρούν ότι το εύκολο κέρδος έχει δυσκολέψει σημαντικότατα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, όμως η “ασφυξία” που σταδιακά περιέρχονται όλο και περισσότερες εισηγμένες θα φέρει όλο και πιο κοντά σενάρια συγχωνεύσεων – εξαγορών και αυτά ίσως χαρίσουν κάποιες “συγκινήσεις” σε όσους προλάβουν να τοποθετηθούν στο σωστό timing.

Από την άλλη και η συντηρητική σχολή σκέψης έχει επιχειρήματα και φαίνονται τουλάχιστον λογικοφανή.

Έτσι σύμφωνα με αυτά η παραμονή των περιθωρίων σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Αγορά ομολόγων, θα περάσει σταδιακά στην πραγματική οικονομία, υπό την μορφή πιο συντηρητικών πολιτικών από πλευράς Τραπεζικών χορηγήσεων και αυτό ίσως δημιουργήσει μία επικίνδυνη “αλυσίδα” έλλειψης ρευστότητας από την Αγορά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ορθολογική διόρθωση” μετά τον χθεσινό “παράλογο ενθουσιασμό” χαρακτήρισε την σημερινή πτωτική συνεδρίαση ο Δημήτρης Μέξης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ δικαιολογεί την χθεσινή σημαντική υπερκάλυψη του 5ετούς ομολόγου με την υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα που δεν θα δυσκολεύει την εύρεση κεφαλαίων για δανεισμό μίας Χώρας, οπότε το θέμα είναι με τι κόστος γίνεται ο δανεισμός αυτός.

Το Δημόσιο έσπευσε να καλύψει κεφάλαια πολλαπλάσια από αυτά που αρχικά ζητούσε πιθανότατα προβλέποντας ότι το εγχείρημα μελλοντικού δανεισμού θα είναι υψηλότερου κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Μέξη η οικονομία και κατ΄ επέκταση η Χρηματιστηριακή Αγορά θα παραμείνουν σε μακρά περίοδο “εξετάσεων”, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Τα μηνιαία report από την Ε.Ε. για την Ελληνική οικονομία, θα αποκτήσουν σημαντικό ειδικό βάρος στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α. που άλλες φορές θα τα υποδέχεται με βραχύβιους “πανηγυρισμούς” και άλλες φορές θα προκαλούν “πτωτικό σοκ”.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Περβανάς και επειδή δεν υπάρχει άμεση παραγωγή εγχώριων ειδήσεων, το πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με την μεταβλητότητα και τις διεθνείς Αγορές να διεκδικούν κυρίαρχο ρόλο.

Ιδανική περίπτωση μείωσης θέσεων, σε ένα περιβάλλον που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ήταν η χθεσινή ανοδική συνεδρίαση σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της τάσης στο Χ.Α. αναλαμβάνουν εκ νέου οι ξένες Αγορές και πιθανότατα η εσωτερική ειδησεογραφία που θα αφορά τις προεπισκοπήσεις αποτελεσμάτων του 2009. Η περιοχή μεταξύ 2.035 και 2.040 μονάδων αποτελεί την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη ενώ στην ζώνη των 2.120 μονάδων ίσως και να άξιζαν τον “κόπο” κινήσεις αντιστάθμισης ή υιοθέτησης “short” θέσεων.

Διατηρείται η επιφυλακτική στάση έναντι της Αγοράς, αυτή την φορά ωστόσο ο λόγος αφορά την διαφαινόμενη διόρθωση στις ξένες Αγορές οι οποίες μετά από το πολύμηνο ράλι έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια υποχώρησης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο, με τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη να κλείνουν με μεγαλύτερες απώλειες από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και να γυρίζουν σε μικρές υποτιμήσεις.

Σημαντική η συρρίκνωση των συναλλαγών, αγορές μικρού εύρους από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11777, τιμή εκκαθάρισης 1038,54) κινήθηκαν μεταξύ 1034,5 και 1072,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (503300 Εθνική, 238200 Eurobank, 1387600 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2682), Alpha Bank (1075), Πειραιώς (945), Αγροτική (583), Eurobank (1049), MPB (209), ΟΠΑΠ (221), Κύπρου (1535), Ταχ. Ταμιευτήριο (1560), ΓΕΚ (542), MIG (502), Intralot (102), Ελ. Πετρέλαια (294), Μυτιληναίος (232), ΔΕΗ (222), ΕΧΑΕ (146).

Σύμφωνα με συμπληρωματική ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/1 σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων 50000 τεμ. στην Εθνική

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/1 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 346000 τεμ., Eurobank 100000 τεμ., Alpha Bank 484000 τεμ., MIG 6000 τεμ., ΟΤΕ 27434 τεμ., Forthnet 12700 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 126000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9917381 τεμ.), Eurobank (12414669 τεμ.), Κύπρου (5510276 τεμ.), Πειραιώς (8266814 τεμ.), Alpha Bank (7213619 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v