Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδίζει χρόνο η Σοφοκλεους

Μάχη με το χρόνο και με τις…άγριες διαθέσεις των ξένων διεξάγεται στο ΧΑ με τον ΓΔ να "παλεύει" να κρατηθεί στην ευρύτερη περιοχή των 2.000 μονάδων. Οι ελπίδες για ...ανάσες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Μάχη με το χρόνο και με τις…άγριες διαθέσεις των ξένων διεξάγεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να "παλεύει" για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση να κρατηθεί στην ευρύτερη περιοχή των 2.000 μονάδων. Τακτική ανώφελη, κατά την εκτίμηση των περισσότερων αναλυτών που προβλέπουν νέο κύκλο διόρθωσης μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Στοίχημα, που αξίζει να παιχτεί σύμφωνα με την πρόβλεψη ορισμένων διορατικών παικτών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως εάν καλυφθούν άμεσα μία -δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου το ΧΑ μπορεί να πάρει μερικές…ανάσες. Η κοινοπρακτική έκδοση των 5 δισ. που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, κλείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιτόκιο 3,5% και 1% προμήθεια.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει ο FT20 να μην υποχωρήσει χαμηλότερα τις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις και με την εισροή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων να αντιδράσει πάνω από τις 1.031 μονάδες (υψηλή τιμή στη συνεδρίαση της 22/1).

Κίνηση, που εκτιμάται ότι θα προσέλκυε περισσότερα κεφάλαια που θα πόνταραν στην προοπτική προσέγγισης (ή και υπέρβασης) των 1.060 μονάδων. Η εν λόγω περιοχή θεωρείται κρίσιμη από τους αναλυτές, οι οποίοι φρονούν πως ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση της θα άλλαζε για λίγο την πτωτική φορά της αγοράς, θα μετέθετε για αργότερα την διαφαινόμενη περαιτέρω υποχώρηση των δεικτών και θα διευκόλυνε αρκετούς παίκτες να ρευστοποιήσουν σε καλύτερες (υψηλότερες) τιμές.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί άμεσα η ούτως ή άλλως διορθωτική τάση της αγοράς με τον FT20 να χάνει και τις 1.000 μονάδες. Ενδεχόμενο, που θα έφερνε ακόμη κοντύτερα την προοπτική διόρθωσης της τάξης του 5-6% προς τα επίπεδα των 950 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτή η μάχη θα δοθεί στον FT20 και τον τραπεζικό κλάδο, όπου επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον ξένων-ελλήνων παικτών. Είναι ενδεικτικό, πως στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 314 εκατ. ευρώ από τα οποία μόλις 20 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν στις υπόλοιπες μετοχές του ΧΑ.

H εικόνα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας αν και "γέννησε" κάποιες ελπίδες για μία πιθανή αντίδραση έμεινε στην καλή προσπάθεια. Το ότι τα ξένα χρηματιστήρια διόρθωναν και στην Wall οι τράπεζες έστελναν το δικό τους μήνυμα στον Μπ. Ομπάμα μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί πρόφαση, καθώς το ΧΑ… βούλιαζε τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες αδιαφορώντας για το εμφανώς καλύτερο κλίμα που επικρατούσε διεθνώς.

Εν πάσει περιπτώσει με το τέλος της εβδομάδας έφυγε (εχθές) και το κλιμάκιο του ΔΝΤ, ενώ οι άνθρωποι της Standard & Poor's συνεχίζουν το "σκληρό μαρκάρισμα" τους στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό, που λογικά ενδιαφέρει περισσότερο τους ξένους εκτιμητές είναι ο πιθανός κίνδυνος στην τιτλοποίηση δανείων των τραπεζών.

Πιθανότατα από την εκτίμηση των ειδικών της S&P θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο μίας ευνοικότερης ή όχι αντιμετώπισης των ελληνικών τραπεζών. Και το ερώτημα είναι τι θα βρουν και τι θα αποτιμήσουν αυτή τη φορά οι "ειδικοί εκτιμητές" για τον κλάδο, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η αγορά είναι ακόμη ένας γύρος υποβάθμισης και απαξίας των τραπεζικών μετοχών.

Στην περίπτωση, που ταιριάξουν θετικά 2-3 παράμετροι το ΧΑ μπορεί να προσβλέπει σε…ανάσα, κάτι που θα δικαιολογούσε και τις διακριτικές τοποθετήσεις συγκεκριμένων ξένων οίκων από τα μέσα της εβδομάδας.


---Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Ο χρόνος είναι αυτή την στιγµή ο χειρότερος εχθρός της πραγµατικής οικονοµίας. Η παραµονή των περιθωρίων σε πολύ υψηλά επίπεδα (επί τρεις µήνες) στην αγορά οµολόγων αρχίζει σταδιακά να περνάει στην οικονοµία υπό την µορφή πιο συντηρητικών πολιτικών απέναντι στις χορηγήσεις και την ανατιµολόγηση των υπαρχόντων δανείων για να µπορέσουν οι τράπεζες να διατηρήσουν ικανοποιητικούς δείκτες φερεγγυότητας και να µειώσουν το ρυθµό των επισφαλείων τους.

Το γεγονός αυτό όµως δηµιουργεί ένα φαύλο κύκλο έλλειψης ρευστότητας από την αγορά το οποίο επιτείνει την δυσκολία που υπάρχει στην ζήτηση αγαθών συντηρώντας τις χαµηλές εισροές φόρων. Η εξίσωση λύνεται µόνο µε την αποκλιµάκωση του spread η οποία ωστόσο θα προέλθει από την ανάκτηση της εµπιστοσύνης των αγορών και κυρίως από τα πρώτα θετικά δείγµατα γραφής των πρόσφατων µέτρων που περιγράφονται στο πρόγραµµα σταθερότητας.

Η παραδοχή αυτή βάζει την Ελληνική αγορά σε µια συνεχή δοκιµασία για τους επόµενους δύο µήνες αφού δεν αναµένεται νωρίτερα κάποιο αποτέλεσµα το οποίο να µπορεί να θεωρηθεί ως αξιόπιστο δείγµα γραφής για την αποτελεσµατικότητα των πρόσφατων ενεργειών της κυβέρνησης. Το δίµηνο αυτό µεταφράζεται σε ανάλογη στάση αναµονής από τους ξένους επενδυτές και στην χρηµατιστηριακή αγορά µε ότι αυτό συνεπάγεται για τους νόµους της αδράνειας και το Χρηµατιστήριο.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης βρίσκεται σε καθαρά πτωτική τροχιά µε όλους τους σχετικούς δείκτες και τις χρονοσειρές να έχουν ενεργοποιήσει δυνατά σήµατα πώλησης. Η γρήγορη και βίαιη πτώση ευνοεί κάποια άµεση ανοδική αντίδραση η οποία ωστόσο θα πρέπει να θεωρηθεί περισσότερο ως ευκαιρία πωλήσεων ή µερικής µείωσης θέσεων παρά ως έναρξη κάποια νέας ανοδικής κίνησης.

Σε αυτό συντείνουν και οι έντονες ανοδικές αποκλίσεις που παρατηρούνται στους ταλαντωτές καθώς και οι σηµαντικές βραχυχρόνιες απώλειες των κυριοτέρων τραπεζικών τίτλων. Θα χρειαστεί να ξεπεράσει ο Γενικός ?είκτης τις 2.180 µονάδες προκείµενου να αλλάξει ο χαρακτήρας της διόρθωσης και να επιστρέψει σε ανοδική πορεία η αγορά.

Το ενδεχόµενο αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αρκετά µακρινό καθώς η αγορά δεν έχει ολοκληρώσει τον πλήρη κύκλο διόρθωσης που συνήθως ξεκινά από υποτιµηµένα τεχνικά επίπεδα. Ενδεχόµενη προσέγγιση των 1.870 – 1.840 µονάδων καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση και αναµένουµε να µας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της πτωτικής τάσης η οποία ακόµα δείχνει να έχει ισχυρή δυναµική µε την ζώνη αυτή να συγκεντρώνει καλές πιθανότητες µιας πιο ισχυρής ανοδικής αντίδρασης".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.033,76 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 5,17%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 5,02%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 6,61%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 7,7% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Πρώτων Υλών, χαμηλότερα 11,5%, της Υγείας με πτώση 11,17%, των Βιομηχανικών Προιόντων & Υπηρεσιών υποχώρησε κατά 10,7% ενώ σημαντικές απώλειες εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Ασφαλειών (9,87%). Σημειώνεται ότι κανένας κλάδος δεν έκλεισε με κέρδη.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Paperpack (ΚΟ) ( 43,75%), Φιερατέξ (20,83%), Informer (17,07%), Mermeren (11,11%), Πραξιτέλειο (ΚΟ) (11,11%), Ευρωσύμβουλοι (10,56%), ΟΠΑΠ (9,46%), Αττικές Εκδόσεις (7,6%), Νεώριον (5,56%) και Ίλυδα (5,14%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελφίκο(-30,41%), Λανακάμ (-29,60%), Vivere (-28,17%), Mevaco (-28,13%), Ατλάντικ (-28,05%), Εικόνα- Ήχος (-26,67%), Παίρης Πλαστικών (-25,93%), Προοδευτική (-24%), Τρία Άλφα (-22,74%), Τέξαπρετ(-20%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v