Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε… θηλιά δανεισμού η Σοφοκλέους

Εν μέσω νέου γύρου δανεισμού, σημαντικής διόρθωσης -λόγω τραπεζών- στην Wall Street και σε κλίμα γενικευμένης απαξίωσης- απογοήτευσης, το Χρηματιστήριο της Αθήνας καλείται να… μαζέψει τα συντρίμμια του.

Οι ελληνικές τράπεζες «πληρώνουν» με το εξαιρετικά αρνητικό -42% (μέσα σε τρεις μήνες) τις πρώτες συνέπειες της «ελληνικής κρίσης» και της αμφισβήτησης των περισσότερων ξένων για τα περιθώρια συντήρησης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στη συνέχεια.

Εχθές στην Wall οι αμερικανικές τράπεζες (-5%) ήταν αυτές, που αντέδρασαν στην προσπάθεια του Μπ. Ομπάμα να επιβάλλει σειρά αυτονόητων μέτρων στην καρδιά του Συστήματος, που γέννησε και εξέθρεψε την διεθνή κρίση.

Ασχημη και από τεχνικής πλευράς η χθεσινοβραδυνή «βουτιά» για Dow Jones και S&P 500, που πίεσε τους βασικούς αυτούς δείκτες εκτός μεσοπρόθεσμων σχηματισμών.

Κάτι ανάλογο βέβαια βιώνει εδώ και καιρό τοπ ΧΑ, ανεπηρέαστο από το κλίμα που επικρατούσε στα ξένα χρηματιστήρια, καθώς η ελληνική οικονομία και η αγορά μας περνούν το δικό τους δράμα.

Σε αυτή την συγκυρία ο Γενικός Δείκτης μετρά επτά πτωτικές συνεδριάσεις (στις τελευταίες δέκα) με ενδιάμεσες αλλά αμελητέες αναλαμπές (της τάξης του 0,5%, 0,8% και 1%) με την αποτίμηση της αγοράς να έχει υποχωρήσει…λες και η χώρα βγαίνει από…πόλεμο (όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας). Και ακόμη φαίνεται, πως η αγορά δεν έχει δοκιμάσει πλήρως τις αντοχές της.

Με τις τράπεζες στις 2.277 μονάδες η χώρα προχωρά σε «άμεσο δανεισμό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ύψους 5 δισ. ευρώ» όπως αναφέρουν σχετικά οι Ελενα Λάσκαρη και Νίκος Γ. Δρόσος.

Στο ίδιο θέμα σημειώνεται πως όπως «αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκδίδεται πιθανότατα σήμερα, πενταετές ομολογιακό δάνειο ύψους 5 δισ.ευρώ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) ομίλου τραπεζών, με επιτόκιο αναφοράς το Libor πλέον περιθωρίου 310-320 μονάδων βάσης.

Εν τω μεταξύ, κοινοπρακτική έκδοση πενταετών ή δεκαετών ομολόγων αντί της ιδιωτικής τοποθέτησης φαίνεται να προκρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που προετοιμάζεται για το …Γολγοθά του διμήνου Απριλίου- Μαϊου όταν θα πρέπει να πληρώσει 22,6 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων» .

Σε αυτό το περιβάλλον το οικονομικό επιτελείο προχωρά- κατά την εκτίμηση μας- στο αυτονόητο δηλαδή την απ΄ευθείας «συν» διαλλαγή με τα ξένα σπίτια για να διαπραγματευτεί μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έναντι των μικρότερων ποσών, που τμηματικά δοκίμαζε μέχρι τώρα. Τουλάχιστον έτσι, ακόμη και με… συνθήκες ήττας, όπως σημειώνει ο φίλος Νίκος Γ. Δρόσος η ελληνική πλευρά συζητά με τους όρους που εξ αρχής ήθελαν οι «αγορές».

Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μην είναι απαραίτητα αρνητικό ή τουλάχιστον χειρότερο από τη μέχρι τώρα ακολουθούμενη τακτική.

Από αυτή την άποψη φρονούμε, πως με την αγορά στο χείλος των 2.000 μονάδων με χαμηλό εχθές στις 1.954 μονάδες το ΧΑ μπορεί να παίξει βραχυμεσοπρόθεσμα με πιο ευέλικτους όρους. Εάν μάλιστα επιβεβαιώνεται η εκτίμηση παραγόντων του ΧΑ, πως συγκεκριμένα ξένα σπίτια μαζεύουν διακριτικά ελληνικές μετοχές, τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις το παιχνίδι μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Τώρα, που η πλειονότητα των παικτών προεξοφλεί άμεση διόρθωση και ξεπουλά τα Συμβόλαια του FTSE 20 μέχρι και 8% χαμηλότερα, τώρα που τα ΣΜΕ σε βασικούς δείκτες ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες κομμάτια, τώρα που η Εθνική Τράπεζα πραγματοποιεί τον δεύτερο υψηλότερο τζίρο της (112 εκατ. ευρώ) από τη συνεδρίαση της 9 ης Δεκεμβρίου και μετά, τώρα που άλλες 13 μετοχές υποχωρούν (εχθές) σε ιστορικά χαμηλές τιμές (Ατλάντικ, Axon, Byte, Druckfarben, Imperio, ΚΡΕΚΑ, Λύκος, Μηχανική πρν., Μοτοδυναμική, Μουζάκης, Pasal, Τεχνικές Εκδόσεις, Χαλκόρ) ίσως τώρα να διακινδυνεύεται το πιο ενδιαφέρον μέρος του στοιχήματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v