Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάνας ο ΟΠΑΠ, "Alphaδιά" ο ΟΤΕ

Έντονης μεταβλητότητας συνέχεια στο ΧΑ όπου με τη συνδρομή Τιτάνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Alpha, ο ΓΔ ανασύρθηκε από τα χαμηλά των 1.954 μονάδων. Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες, στο -5,5% η Eurobank, στο -2,3% η ΕΤΕ.

Ο ΟΠΑΠ (σαν ο Δεικτοβαρής τίτλος με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη) και ο Τιτάν (ο μοναδικός τίτλος του 20αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο) ήταν οι τίτλοι που συνέβαλαν τα μέγιστα να κερδηθεί (μέχρι νεωτέρας) το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων.

Αποφασιστική και η τελική παρέμβαση των δημοπρασιών που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας ΟΤΕ και Alpha Bank.

Από εκεί και πέρα στους ρυθμούς της μεταβλητότητας συνεχίζουν να “στροβιλίζονται” Ομόλογα και Χ.Α. (!)

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα spreads των Ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα Γερμανικά bunds. Συγκεκριμένα, το πρωί έφτασαν έως και τις 311 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα από την είσοδο της Χώρας μας στην Ευρωζώνη το 2001, για να υποχωρήσουν αργότερα προς τις 276 μονάδες και έπεται και συνέχεια.

Στους ρυθμούς του αρνητικού volatility και το Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 1954,48 μονάδες (-3,73%) που αποτελεί το χαμηλότερα ενδοσυνεδριακό χαμηλό από την συνεδρίαση της 29/4/2009, για να κλείσει τελικά υψηλότερα των 2000 μονάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα το ιδιαίτερο από τεχνικής άποψης. Άλλωστε σύμφωνα με τους αναλυτές οι 2000 μονάδες είναι περισσότερο ψυχολογικό, παρά τεχνικό όριο.

Στο ταμπλό του 20αρη και στους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ (+5,01%), Alpha Bank (+2,83%), ΟΤΕ (+2,06%) και Τιτάν (+2,25%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Ελλάκτωρα και MIG και θετική ημερήσια μεταβολή για την ΔΕΗ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες (που ασφαλώς περιορίστηκαν των ενδοσυνεδριακών) για Eurobank (-5,5%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς και Motor Oil.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 2036,47 μονάδες (10.31), όμως το θετικό πρόσημο τελείωσε στις 10.40 και από εκεί και πέρα ακολούθησε πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 1954,48 (12.05) και σχετική αντίδραση εν μέσω διακυμάνσεων με κλείσιμο στις 2013,9 μονάδες και απώλειες 0,81%.

Ο τζίρος στα 314 εκατ., ο μεγαλύτερος των τελευταίων 26 συνεδριάσεων (τζίρο υψηλότερο των 300 εκατ. το Χ.Α. είχε να “δει” από τις 10/12/2009), από τα οποία τα 13,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι 185 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 18,58%.

Περιττό βεβαίως να επισημανθεί ότι σε τέτοιες συνθήκες Αγοράς δεν ισχύουν κανενός είδους τεχνικές αναλύσεις, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι εντελώς ρευστές και αποκομμένες από τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές προσεγγίσεις. Την Αγορά θα συνεχίσουν να την οδηγούν η νευρικότητα, η μεγάλη ανησυχία και εξαιρετικά εύθραυστη ψυχολογία.

Ευνόητο είναι ότι η μεταβλητότητα διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις συναλλαγές σε Χ.Α. και Χ.Π.Α., ενώ στην δεύτερη Αγορά είναι πλέον εμφανής η επιστροφή αυτών που παραμένουν “λάτρεις” των “short” θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι όσο οι Δείκτες παραμένουν κάτω από επίπεδα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την πρόσκαιρη αλλαγή τάσης, κάθε ανοδική αντίδραση μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες τιμές πρέπει να εκλαμβάνεται.

Έτσι τα τεχνικά ζητούμενα κλεισίματα είναι: Για τον Γενικό Δείκτη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2225 μονάδων, για τον FTSE υψηλότερα των 1125 και ακόμα καλύτερα των 1158 μονάδων και για τον FTSEΜ η ανάκτηση και υπερκάλυψη των 2542 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης μπορεί να υποχωρήσει προς τις 1870-1850 και σε ακρότητα προς τις 1806 μονάδες, ο FTSE προς τις 936 και σε ακρότητα τις 915 μονάδες και ο FTSEM προς τις 2176 μονάδες.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι ο Γενικός Δείκτης από το υψηλότερο κλείσιμο του 2009 (2896,91 μονάδες, συνεδρίαση 14/10) καταγράφει απώλειες 30,48% και ο Τραπεζικός δείκτης από τα υψηλά της ίδιας συνεδρίασης (3974,92 μονάδες) απώλειες 42,71%.

Το 92% του τζίρου σε μετοχές του FTSE, το 35,5% της μικτής αξίας συναλλαγών στον τίτλο της Εθνικής.

Καμία αλλαγή στην σειρά της πρώτης εξάδας κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., που πρέπει να αρχίσουν να προβληματίζουν. Η σειρά είναι: Εθνική (9,64 δισ), Coca-Cola (4,89 δισ), ΟΤΕ (5,09 δισ), ΟΠΑΠ (4,88 δισ), Alpha Bank (3,69 δισ), Eurobank (3,43 δισ).

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής βρίσκεται χαμηλότερα των 10 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ (και σύμφωνα με την προσαρμοσμένη τιμή), κάτι τέτοιο παραπέμπει στην συνεδρίαση της 15ης Μαϊου 2009.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την “απόδραση” από τα χαμηλά ημέρας, όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν απόλυτα ανοιχτά, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η πλαγιολισθητική κίνηση των διεθνών Αγορών που θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την General Electric να παίρνει αύριο την σκυτάλη.

Επίσης ίσως χρήζει επισήμανσης ότι η σημερινή σχετική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, έδωσε μικρές “ανάσες” σε πολλά χαρτοφυλάκια, τα οποία είναι αγορασμένα με Margin και είχαν περιέλθει σε κατάσταση "ασφυξίας".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, συστήνουν άκρως επιλεκτικές και σταδιακές τοποθετήσεις μόνο σε όσους κινούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και μπορούν έτσι να αντιμετωπίσουν την αρνητική συγκυρία και την εξαιρετικά υψηλή μεταβλητότητα.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την Ελληνική οικονομία καταγράφουν μία δύσκολη κατάσταση και η συγκυρία αυτή θα συνεχίσει να δημιουργεί αντικρουόμενες αντιλήψεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Βέβαια σε τέτοιες “ειδικές” καταστάσεις η υποτιμητική κερδοσκοπία, θα συνεχίσει να βρίσκει “ελεύθερο γήπεδο”, όμως και αυτό είναι μέσα στο Χρηματιστηριακό “παιχνίδι”, ιδιαίτερα σε Αγορές που στερούνται αμυντικών μηχανισμών.

Βέβαια η συνεχής συμπίεση των τιμών, δεν αποκλείεται να ξαναφέρει στο επίκεντρο σκέψεις για συγχωνεύσεις – εξαγορές εταιρειών, όμως στην παρούσα φάση οι εισηγμένοι που σκέφτονται να πουληθούν δείχνουν σαφώς περισσότεροι από αυτούς που σκέφτονται να αγοράσουν (!)

Από εκεί και πέρα, όσοι έχουν το κουράγιο και την ψυχολογία και ψάξουν, είναι βέβαιο ότι θα βρουν ελκυστικές αποτιμήσεις, μονοψήφια P/E και εταιρείες με ισχυρή ταμειακή ρευστότητα και ελάχιστο ή μηδενικό Τραπεζικό δανεισμό.

Με αφορμή το γνωστό δημοσιοοικονομικό πρόβλημα και την προβληματική αντιμετώπισή του, από πλευράς Κυβέρνησης, που προκαλεί δυσπιστία, κάποιοι έστησαν “κερδοσκοπικό πάρτυ” με την ολοένα διευρυνόμενη Αγορά των Πιστωτικών Παραγώγων, επισημαίνει με καυστική διάθεση ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank εκτιμά ότι όσο διευρύνεται αυτή η Αγορά, θα αποτελεί μία μορφή “αυτοεκπληρούμενης πυραμιδοειδούς προφητείας” με συνεχώς αυξανόμενους “παίκτες” που θα “παίζουν” εκ του ασφαλούς όσο η Ελληνική Κυβέρνηση αδυνατεί να πείσει ότι το αντίθετο είναι εφικτό (!)

Σαφέστατα αυτό το σύστημα θα συνεχίσει να παίρνει “καύσιμα” από όσους έχουν λόγους να ανακυκλώνουν την αρνητική ειδησεογραφία, καθώς η διαδικασία δημιουργίας εντυπώσεων οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, έχει στόχο να πληγεί η Ευρωζώνη και κατ΄ επέκταση το ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα η Αγορά “χρωστά” μία ανοδική αντίδραση απροσδιόριστης διάρκειας, έντασης και βάθους, όμως μέχρι τότε η ψύχραιμη λογική συνιστά ατελεύτητη υπομονή και επιλεκτικές τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, από όσους έχουν ακόμα το “κουράγιο” να παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α.

Συνέχεια της πτώσης μέχρι τις 1870 μονάδες και εν συνεχεία αντίδραση με ανώτατο όριο τις 2250 μονάδες “βλέπει” ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι προβληματισμοί για το spread θα συνεχιστούν και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά δεν αποκλείεται να εκτονωθούν προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, αν δεν υπάρξουν νεότερα στοιχεία που θα επηρεάσουν αρνητικά την Αγορά ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, αβεβαιότητα και προβληματισμό προκαλεί στην Αγορά το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ή εντόκων γραμματίων για το τρέχον έτος.

Ο αναλυτής της Κύκλος συνιστά σταδιακές και άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις, στις μεγάλες “βουτιές” της Αγοράς.

Η απουσία εγχώριων θετικών καταλυτών, η αδυναμία παρακολούθησης των ανοδικών τάσεων στις ξένες Αγορές και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του περιθωρίου σε κάθε σειρά ομολόγων στην ΗΔΑΤ είναι λόγοι που δεν αφήνουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για το Χ.Α., σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Το συνεχιζόμενο “άδειασμα” των Τραπεζικών τίτλων και η ένταση των συναλλαγών ακόμα και στα χαμηλά της ημέρας δεν αποτελούν καλά μηνύματα για την μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη αφού η Αγορά φαίνεται ότι δεν μπορεί να “αγοράσει” ικανό χρόνο για να ξεπεράσει την αρνητική εγχώρια συγκυρία, επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι η Αγορά δείχνει να έχει περιθώρια υποχώρησης 10% έως την πρώτη ορατή ζώνη στήριξης. Ψυχολογικά η διάσπαση της περιοχής των 2000 μονάδων θα επιβαρύνει άμεσα την επενδυτική στάση λειτουργώντας ανασταλτικά έναντι νέων τοποθετήσεων αφού θα επιτείνει την εικόνα αβεβαιότητας στην Αγορά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ακόμα μία ταραχώδης συνεδρίαση, υψηλού volatility, που ανέβασε σαφώς ψηλότερα τις συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE αύξησαν σημαντικά τις υποτιμήσεις.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 23483, τιμή εκκαθάρισης 1001,78) κινήθηκαν μεταξύ 975 και 1026 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (331800 Εθνική, 4498700 Eurobank, 635800 Alpha Bank, 974500 Πειραιώς, 23200 Ελ. Πετρέλαια, 69800 Κύπρου, 91500 MIG, 16800 ΕΧΑΕ, 17500 Βιοχάλκο, 19400 ΟΠΑΠ, 42800 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7120), Alpha Bank (2593), Πειραιώς (1272), Αγροτική (514), ΟΤΕ (689), Eurobank (1754), MPB (1574), Μυτιληναίος (100), ΟΠΑΠ (771), Κύπρου (1087), Ταχ. Ταμιευτήριο (317), ΓΕΚ (1378), Coca-Cola (305), Ελλάκτωρ (171), ΔΕΗ (388), MIG (578), ΕΧΑΕ (245), Ιντρακόμ (326), Μέτκα (199).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/1 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 123000 τεμ., Eurobank 145267 τεμ., Alpha Bnak 55000 τεμ., MPB 125000 τεμ., Κύπρου 10500 τεμ., Πειραιώς 42000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 268000 τεμ., Alpha Bank 250000 τεμ., Eurobank 10534 τεμ., MIG 147000 τεμ., MPB 10500 τεμ., Πειραιώς 250000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (7651811 τεμ.), Eurobank (6256913 τεμ.), Κύπρου (5112976 τεμ.), Πειραιώς (6810803 τεμ.), Alpha Bank (5663008 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v