Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ψυχραιμία προς τις 2.100 μονάδες το ΧΑ

Το βελτιωμένο κλίμα από πλευράς ξένων και το δεύτερο…αντάλλαγμα που μέσω των αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση συντηρούν το Χρηματιστήριο της Αθήνας στα επίπεδα των 2.100. Πτώση 0,9% για την Εθνική.

Σχετικά ψύχραιμα απαντά το ΧΑ στη νευρικότητα και την εμφανή διάθεση διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων. Με υποχώρηση αρχικά έως τα όρια των 2.070 για τον Γενικό Δείκτη και των 1.052 μονάδων για τον FTSE 20, την αντίδραση στη συνέχεια μέχρι την περιοχή των 2.105 μονάδων η συνεδρίαση εξελίσσεται σχεδόν, όπως την περίμεναν οι περισσότεροι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Ο θετικός αντίκτυπος από την "υπόθεση της κοινοπρακτικής έκδοσης" (σε σημείο που και η άτεγκτη Moody's βρήκε να πει καλά λόγια για την ελληνική οικονομία) συντηρεί τους βασικούς δείκτες και μετοχές σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δεδομένης της απόδοσης που μετρούν ήδη από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας οι μετοχές του 20άρη η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς αποτιμάται ενθαρρυντικά. Μετοχές σηματωροί όπως η Εθνική Τράπεζα (στα 16,94 ευρώ), ΟΠΑΠ (16,42 ευρώ) αλλά και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (στα 4,42 ευρώ) παραπέμπουν στην ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμων παικτών και αρκετών που ποντάρουν στην προεξόφληση του επόμενου… ανταλλάγματος προς τους ξένους.

Όπως αναφέρει σχετικά η Ελενα Λάσκαρη το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ματ στις αγορές με τρεις κινήσεις. Εμείς θα προσθέσουμε μία τέταρτη, που αφορά στην προοπτική αποκρατικοποιήσεων ακριβώς όπως έμεινε ανοιχτό το θέμα δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.

Εχουμε σημειώσει επανειλημμένα, πως στην περίφημη πια κλειστή συνάντηση του Γ. Παπακωνστνατίνου με τους γνωστούς τραπεζίτες στο Λονδίνο ετέθηκε από τον ένα εξ αυτών το αίτημα ολοκληρωτικής αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Το θέμα έκτοτε έμενε ανοιχτό, με ήξεις αφήξεις δηλώσεις από πλευράς κυβερνητικών στελεχών και την πλευρά Γ. Μπόμπολα να παρεμβαίνει ουσιαστικά στο ευρύτερο αυτό ζήτημα μέσω της Ημερησίας.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο και τίποτε δεν γίνεται συμπτωματικά και το ενδεχόμενο που εξετάζεται αφορά στην άμεση αποκρατικοποίηση και των δύο, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς. Δηλαδή ζητούμενες είναι οι καλύτερες αποτιμήσεις και η προυπόθεση της έγκριση του προγράμματος Σταθερότητας. Εκτίμηση μας είναι πως με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία και τα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου σε ΟΠΑΠ και ΤΤ το Δημόσιο θα έπαιrνε σήμερα 2,2-2,3 δισ. ευρώ διαθέτοντας εξ ολοκλήρου τα μερίδια του.

Ενδεχομένως με καλύτερη συγκυρία, εάν έχει εγκριθεί χωρίς αστερίσκους το ΠΣ&Α η κυβέρνηση να μπορεί να πιάσει και τα 2,5 δισ. ευρώ (ή και περισσότερα) που αποτελούν τον στόχο για το 2010.

Αυτά τα μετρά η αγορά, τα προεξοφλούν οι ισχυροί παίκτες και στο ταμπλώ η μετοχή του ΟΠΑΠ συνεχίζει ανοδικά στα 16,44 ευρώ (2,04%) και του ΤΤ στα 4,42 ευρώ (3,7%). Από κοντά η Αγροτική στα 1,8 ευρώ συμπληρώνοντας μία τριάδα δυνητικών ανταλλαγμάτων.

Όμως σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που επιχειρείται να εμφανιστεί βελτιωμένο, λογικό είναι να ακολουθούν και άλλοι παίκτες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 3,38 ευρώ η χιλιοταλαιπωρημένη τελευταία Βιοχάλκο, η ΕΧΑΕ στα 7,65 ευρώ, ο Ελλάκτωρ στα 4,50 ευρώ, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα 5,48 ευρώ.

Με την αξία των συναλλαγών (στις 11:20) στα 34 εκατ. ευρώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνονταν σχεδόν σε 1 προς 1 με 58 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά και τον αριθμό τους να διευρύνεται αργά αλλά σταθερά τα τελευταία 15 λεπτά .

Ελφίκο, Δομιή Κρήτης, ΓΕΒΚΑ ξεχωρίζουν (αν και με συναλλαγές λιγότερες των 10.000 τεμαχίων) από την χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και όσο ο Γενικός Δείκτης ισορροπεί λίγο χαμηλότερα των 2.100 μονάδων.

Εάν στη συνέχεια η αντίδραση της Φραγκφούρτης βοηθήσει και αργά το απόγευμα στην Wall τα αποτελέσματα των εταιρειών είναι αυτά που θέλουν οι αναλυτές, τότε το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v