Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υπό προϋποθέσεις προς τις 2.180

Το αρνητικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα μπορούσε να επιδράσει ανασταλτικά στην θετικότερη διάθεση που έχει διαμορφωθεί και στο ΧΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συντήρησης της τεχνικής αντίδρασης, αλλά με προυποθέσεις.

Aπόδοση 12,6% από τα τελευταία χαμηλά των 15,18 ευρώ μετρά η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και σχεδόν 14% του ΟΠΑΠ από τον πυθμένα των 14,14 ευρώ.

Μεγέθη, που καταγράφηκαν κυρίως στην λογική της προεξόφλησης της επιτυχούς έκβασης του εγχειρήματος δανεισμού με τους βασικούς δείκτες να πιάνουν ο μεν Γενικός τις 2.090 ο δε FTSE 20 τις 1.065 μονάδες.

Και το ερώτημα, που εύλογα γεννάται αφορά στο ενδεχόμενο περιθώριο αντίδρασης της αγοράς, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στο ταμείο του 8 δισ. ευρώ, οι ξένοι οίκοι αλλάζουν κάπως τη στάση τους και προφανώς μετά το μερίδιο από το "αντάλλαγμα" της κοινοπρακτικής έκδοσης θα μπορούσαν να αποκομίσουν και χρηματιστηριακά οφέλη, δηλαδή υπεραξίες.

Σε αυτό το περιβάλλον όμως η χθεσινοβραδυνή αντίδραση στην Wall δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής, καθώς η αντιπαράθεση των εμπλεκόμενων συνεχίζεται, ενώ πριν από λίγο και τα Συμβόλαια του DAX στην Φραγκφούρτη παρέπεμπαν σε υποχώρηση από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

Υπό άλλες συνθήκες θα συμφωνούσαμε αβίαστα με εκείνους τους φίλους, που υποστηρίζουν ότι η εν εξελίξει αντίδραση- καθαρά τεχνικής μορφής- θα μπορούσε να συνεχιστεί άμεσα έως τα επίπεδα των 2.175 μονάδων.

Την περιοχή, που ορίζεται από τον ΚΜΟ 20 παρακολουθούν οι εν λόγω παίκτες και με γνώμονα την τεχνικότητα των βασικών δεικτών δίνουν τύχη στη συνέχεια της αντίδρασης, που σημειωτέον ξεκίνησε από το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Στον σημερινό Εκηβόλο έχουν "ανέβει" τόσο το διάγραμμα του Δείκτη όσο και τριών μετοχών που ειδικά όσον αφορά σε Εθνική και ΟΠΑΠ είναι σχεδόν ο…μισός 20άρης. Με την Εθνική στα 17,10 ευρώ και τον ΟΠΑΠ στα 16,11 πράγματι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης.

Όμως θα πρέπει να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αρχή της συνεδρίασης και στο ενδεχόμενο υποχώρησης των βασικών δεικτών, της εκδήλωσης πιέσεων στο ρυθμό των ευρωπαικών αγορών.

Προσοχή απαιτεί επίσης το ενδεχόμενο "τραβήγματος" της αγοράς ψηλότερα προκειμένου να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες.

Από κάθε άποψη η συνεδρίαση προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v