Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνει το… ποντάρισμα η Σοφοκλέους

Η άνετη υπερκάλυψη της έκδοσης των 5 δισ. ευρώ δίνει ανάσα στις τράπεζες και ωθεί προς τις 2.090 το ΧΑ. Υπεραποδίδει η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς προεξοφλείται πρόσκαιρη άμβλυνση των πιέσεων από τους διεθνείς παίκτες.

Ποντάρει στην έκδοση των 5 δις. ευρώ το ΧΑ και με τα μέχρι τώρα νεότερα φαίνεται, πως κερδίζει ένα δύσκολο, "πονηρό" και εξαιρετικά καθοριστικό στοίχημα.

Πριν από λίγο στο euro2day και σε σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη αναφέρονταν πως «προσφορές ύψους 7 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί ήδη στο βιβλίο προσφορών για την ελληνική κοινοπρακτική έκδοση 5ετούς ομολόγου, το οποίο άνοιξε νωρίτερα. Από το οικονομικό επιτελείο εκφράζεται αισιοδοξία για τις προσφορές, ενώ σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας. Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η απόδοση της έκδοσης θα διαμορφωθεί μεταξύ του 6% και του 6,5%. To guidance για το spread ορίστηκε στα mid-swaps συν 375 μονάδες βάσης, όπως μετέδωσε το Reuters».

Οι ισχυροί επενδυτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι (που αποτελεί κοινό μυστικό, ότι…πίεζαν για μία μεγάλη έκδοση) υποδέχονται ευνοϊκά αυτή την κίνηση της ελληνικής πλευράς, κάτι που αποτυπώνεται στην αντίδραση 3,5% των τραπεζών (στις 2.415 μονάδες ο κλαδικός δείκτης) με την Εθνική να ξεπερνά τα 17 ευρώ (3,3%) με συναλλαγές αξίας 29-30 εκατ. ευρώ.

Το euro2day και η στήλη είχαν αποδώσει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της επιτυχούς έκδοσης, σχετίζοντας την βραχυπρόθεσμη τάση του ΧΑ με την υποδοχή του εγχειρήματος.

Εύγλωττο και το προηγούμενο σχόλιο για το…ποντάρισμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κοινοπρακτική έκδοση των 5 δις. ευρώ.

Οι μεγάλες ξένες τράπεζες, υποθέτουμε, πως πήραν το πρώτο από τα…ανταλλάγματα, που είχαν τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και των εξαντλητικών πιέσεων προς την ελληνική πλευρά.

Δεδομένου, ότι οι εντονότερες πιέσεις ασκούνταν (πέραν των αγγλοαμερικανών) από τους γερμανούς θεωρούμε πρόδηλη την αλλαγή στάσης όπως καταγράφεται σε σχετικό θέμα της Die Welt . Για να δούμε εάν όλα αυτά μπορεί βραχυπρόθεσμα να κινητοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος του Συστήματος, να αποτυπωθούν στο ταμπλώ.

Υπό προϋποθέσεις ενδιαφέρουσες εξελίξεις θα μπορούσε να δρομολογήσει η έκτακτη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τους τραπεζίτες, αργότερα το απόγευμα.

Σταδιακά μετά τις 13.00 άρχισαν να παίρνουν μπροστά και οι υπόλοιπες τράπεζες με την Alpha Bank να αντιδρά κατά 5,1% στα 7,30 ευρώ, η Eurobank κατά 3,8% στα 6,68 ευρώ και να ακολουθούν Τράπεζα Κύπρου στα 4,55 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς στα 6,61 ευρώ, Marfin Popular στα 2,09 ευρώ. Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με οδηγό τον 20άρη (2,8%) αντιδρούσε επιθετικότερα από το υπόλοιπο της αγοράς, καθώς ενισχύονταν οι βραχυπρόθεσμοι τζίροι και τα πονταρίσματα για τη συνέχεια.

Παράλληλα βελτιώνονταν και η σχέση ανοδικών-καθοδικών με 100 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα, ενώ ενδιαφέρον παρουσίαζε πριν από λίγο η κινητικότητα στην αγορά Παραγώγων.

Δεδομένων των πολλών ανοιχτών θέσεων, του πλήθους των πωλητικών Συμβολαίων (short) και του ενδεχόμενου να υπάρξει εγκλωβισμός short παικτών θα εστιάζαμε περισσότερο στις αγορές συγκεκριμένων παικτών, που μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής πόνταραν στην προοπτική άμεσης περαιτέρω υποχώρησης των βασικών δεικτών.

Μία αντασφάλιση πωλητικών θέσεων θα έδινε άλλη…αγριάδα στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι και αυτό που μένει να φανεί στη συνέχεια της ημέρας είναι η στάση αμερικανών τραπεζιτών- Μπ. Ομπάμα και του ιδιότυπου «εκβιασμού» που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v