Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταξύ δανεισμού και Fed

Από δανεισμό σε δανεισμό «τρέχει» η χώρα με την επιβάρυνση των τοκοχρεολυσίων να επενεργεί αρνητικά στον προϋπολογισμό. Κλειδί οι 995 μονάδες για τον FTSE 20 με τις αγορές να περιμένουν τον…χρησμό της FED.

Πρόσκαιρη αντίδραση ή προσπάθεια για κάτι καλύτερο η συνεδρίαση της Δευτέρας θα φανεί σήμερα-αύριο.

Το γεγονός πως για τις τράπεζες εξανεμίστηκαν εχθές (-3,6%) τα όποια οφέλη της προηγούμενης (3,7%) ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν ότι οι ξένοι σταθερά μειώνουν τις θέσεις τους σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται.

Πράγματι η μέχρι τώρα εισροών-εκροών κυρίως στις τράπεζες παραμένει υπέρ των εκροών σταθερά από τις αρχές Δεκεμβρίου, κάτι που προεξοφλείται ότι θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία Ιανουαρίου.

Η υποχώρηση της αγοράς με τον Γενικό Δείκτη στις 2.052 και τον FTSE 20 στις 1.040 μονάδες προφανώς "αδυνατίζει" το ποντάρισμα σε μία ανοδική αντίδραση μερικών συνεδριάσεων.

Πρόσθετα η κλίση των ξένων χρηματιστηρίων επενεργεί αρνητικά και στο ΧΑ, καθώς στην Wall οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο λίγο χαμηλότερα, ενώ πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε πτωτικό άνοιγμα μέχρι 1% χαμηλότερα.

Όμως στο ΧΑ ικανό μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων παραμένει σε θετικό έδαφος από τα χαμηλά του μήνα, κάτι που ισχύει για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη.

Εξ άλλου ο FTSE 20 παραμένει, παρά την χθεσινή διόρθωση του, μέσα στο κανάλι 946-1.050 μονάδων και διατηρεί ακόμη μία απόσταση ασφαλείας από την στήριξη των 995 μονάδων. Οσο συμβαίνει αυτό οι βασικοί δείκτες μπορεί σε κάθε ευκαιρία να "δίνουν" αντιδράσεις προς τις 1.080-1.100 μονάδες.

Πάντως η αγορά εχθές δεν φαίνεται να συμμερίστηκε την σπουδή του ΟΔΔΗΧ να ανακοινώσει την πρόθεση του για νέο δανεισμό- περιορισμένης έκτασης και αυτή τη φορά- ενώ σχεδόν άμεσα εκδηλώνεται ενδιαφέρον για προσφυγή σε νέο δανεισμό από κινέζους και ασιάτες.

Η αγορά ξέρει πολύ καλά πως με βάση τα νέα υψηλότερα επιτόκια ο προϋπολογισμός αρχίζει να επιβαρύνεται όλο και πιο επικίνδυνα.

Προφανώς αρκετοί ξένοι αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά την προοπτική αυτής της νέας επιβάρυνσης γνωρίζοντας πως με επιτόκιο 6,5% η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων (για το 2010) ξεπερνά τα 20 δις. ευρώ έναντι πρόβλεψης 11 δις. ευρώ.

Παράλληλα η Citi υποβαθμίζει σε "hold" την σύσταση της για την Alpha Bank ενώ κρατά σε "buy" για Εθνική και Κύπρου.

Εάν σε αυτή την συγκυρία επηρεάσει ανάλογα η αναμενόμενη απόφαση της Fed και το ΧΑ θα έχει έναν παραπάνω λόγο να ευνοηθεί ή επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του το MarketWatch, η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην κλίμακα 0%-0,25%, ενώ το πιθανότερο είναι ότι στην επίσημη ανακοίνωσή της –εκδίδεται στις 21.15 ώρα Ελλάδος- θα διατηρήσει αμετάβλητη και την «γλώσσα» που χρησιμοποιεί, με νέα αναφορά ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για αρκετά μεγάλο διάστημα».

Κατά συνέπεια μία γερή άμυνα, μέχρις ότου αρχίσουν οι ευρωπαϊκές αγορές να μπαίνουν στο παιχνίδι της προεξόφλησης, θα ήταν πιθανότατα η ενδεδειγμένη τακτική. Με την Εθνική να "επιστρέφει" και πάλι προς τα 16,32 ευρώ αλλά ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με -0,7% (15,99) και 1,9% (4.34 ευρώ) αντίστοιχα να δίνουν στίγμα των προθέσεων ισχυρών εγχώριων επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων.

Εάν στην αρχή της συνεδρίασης και στα συνήθως κρίσιμα πρώτα 30-45 ο FTSE 20 δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 995 μονάδων και η Εθνική δεν χάσει τα 16 ευρώ τότε στη συνέχεια δεν αποκλείεται να αλλάξει λίγο το κλίμα.

Τάση που εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και από την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και το ενδεχόμενο προεξόφλησης της απόφασης (και των συμπερασμάτων) της FED νωρίς το βράδυ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v