Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τρενάκι του τρόμου" η Σοφοκλέους...

Κυρίαρχη η μεταβλητότητα στο ΧΑ με τον FT 20 να ξεκινά από το +2,1% για να βρεθεί στο -1% και να συνεχίσει τις εναλλαγές προσήμων εν αναμονή των μεγεθών της Εθνικής και του ΟΠΑΠ. Υπό πίεση και ο FT 40, στο -1,4%.

Με αιχμή τις τράπεζες αντέδρασε αρχικά η αγορά, προσπάθεια η οποία όμως εξανεμίστηκε στη συνέχεια.

Με το 2,5% του τραπεζικού δείκτη στα πρώτα 15-20 της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης φάνηκε να αποκτά μία δυναμική 50-55 μονάδων, απομακρύνθηκε  σχετικά από την περιοχή των 2.400 μονάδων και αν μη τι άλλο δικαιολογήθηκε η απαιτούμενη τεχνικότητα ενός μέρους του χρηματιστηρίου.

Αρχικά με λίγες συναλλαγές και επιφυλακτικούς τους ενεργούς παίκτες, καθώς οι ειδικοί της αγοράς και αρκετοί αναλυτές φοβόντουσαν την αρχή της συνεδρίασης και περίμεναν συνέχεια στην διόρθωση.

Σαν…απελευθερωμένη η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε προς τα 10,06 ευρώ, ενώ ανάλογη διακύμανση με 2-3% υψηλότερα έδιναν η Εθνική Τράπεζα στα 22,60, η Eurobank στα 9,42, η Τράπεζα Πειραιώς στα 10,50, η Marfin Popular στα 2,77, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 4,40 και η Αγροτική Τράπεζα στα 1,71 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρούσε η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 20 με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου στα 5,38 ευρώ και χωρίς σημαντική μεταβολή τον ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola Hellenic.

Μέχρι 1,94% αντιδρούσε όμως και ο δείκτης "μεσαίας κεφαλαιοποίησης" καθώς μετοχές σηματωροί της κατηγορίας διαμορφώνονταν υψηλότερα.

Η ΕΧΑΕ στα 8,85 ευρώ, η ΣΙΔΕΝΟΡ στα 5,36, η Γενική Τράπεζα στα 0,86, ο Φουρλής στα 9,75, η Proton Bank στα 1,98 ευρώ είναι μερικές από την ομάδα του «παλιού 40άρη», που αξιοποιούν την αφορμή, που δίνεται από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Βέβαια η όποια αντίδραση-καθαρά τεχνικής και μόνο μορφής- αποτελεί μέρος μόνο της συνολικότερης κίνησης του ΧΑ, που ξεκίνησε με διόρθωση από τα υψηλά του Οκτωβρίου και προσώρας αποσκοπεί στην αντίδραση του Γενικού Δείκτη έστω από τα επίπεδα των 2.400 μονάδων.

Το ότι ο FTSE 20 σημείωσε αρχικά άνοδο μέχρι 2,1% που εν συνέχεια άρχισε να χάνει έδαφος από τις 1.297 μονάδες παραπέμπει ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων της αγοράς.

Τουλάχιστον σήμερα, μετά το «κλείσιμο» της τρίτης σειράς Συμβολαίων (την Παρασκευή), την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Alpha Bank και την αναμονή για τα αποτελέσματα της Εθνικής (κυρίως) και του ΟΠΑΠ (λόγω βαρύτητας στην στάθμιση του 20άρη) σε κάτι καλύτερο μπορούμε να ελπίζουμε.

Τουλάχιστον να αποδειχθούν, μέχρι νεοτέρας, οι 2.400 μονάδες ένα ικανό σημείο αναφοράς.

Σχεδόν 18% χαμηλότερα από τα υψηλά Οκτωβρίου οι τρέχουσες ζώνες τιμών θα πρέπει να αποδειχθούν ανθεκτικές. Ειδάλλως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη κλίμακα διόρθωσης, που θα μπορούσε να πιέσει τον Γενικό Δείκτη αισθητά χαμηλότερα.

Προς το παρόν κρατάμε την προσπάθεια αντίδρασης αλλά και την αδυναμία μετοχών-σηματωρών να σταθεροποιηθούν σε υψηλότερες τιμές με συνέπεια την…άμβλυνση της τάσης και την επαναφορά του Γενικού Δείκτη προς τις 2.420 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v