Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι ξένοι ξεπουλούν την Ελλάδα

Η απώλεια της στήριξης των 2.460 μονάδων για τον Γ.Δ. και το βάθος της διόρθωσης της αγοράς. Οι τρεις λόγοι για τους οποίους μειώνουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές οι ξένοι. «Βαρίδι» οι τράπεζες.

Γιατί οι ξένοι ξεπουλούν την Ελλάδα
Χωρίς αντίσταση εξελίσσεται, προς το παρόν, το «κύμα» μείωσης θέσεων σε ελληνικές μετοχές από ξένους, με αποτέλεσμα χρηματιστές και διαχειριστές να αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης ως τις 2.200 μονάδες.

Την περασμένη Παρασκευή, οι τελευταίοι αγοραστές πέταξαν «πετσέτα» όταν ο δείκτης έχασε τη στήριξη των 2.460 μονάδων, με αποτέλεσμα το σύνολο των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων υπό το βάρος της απουσίας αγοραστών να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα απ' αυτά της συνεδρίασης της 16ης Νοεμβρίου.

Η γραμμή Μαζινό των 1.270 μονάδων για τον 20άρη δεν έχει ακόμη χαθεί, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν η διόρθωση στις διεθνείς αγορές συνεχιστεί, το Χ.Α. απειλείται με περαιτέρω πτώση ως και 10%.

Γιατί οι ξένοι αποφάσισαν να μειώσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές;

Η φετινή αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων διενεργείται με βασικό γνώμονα το ποιες οικονομίες ανακάμπτουν γρηγορότερα, ενώ στον αντίποδα μειώνεται η βαρύτητα, στα χαρτοφυλάκια, των αγορών των οποίων οι οικονομίες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ύφεση, όπως η ελληνική.

Στην Ελλάδα οι ξένοι μειώνουν βαρύτητα ακόμη περισσότερο και λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών στοιχείων, σε συνδυασμό με την αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων και τις επιπτώσεις τους στην κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων. Και παρότι πρωταγωνιστές των ανησυχιών παραμένουν οι τράπεζες, δεν μεταστρέφονται σε άλλους τίτλους αλλά φεύγουν από την ελληνική αγορά.

Η συντελεσθείσα διόρθωση των αποτιμήσεων όχι μόνο εξάλειψε το premium με το οποίο διαπραγματεύονταν οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών, αλλά τις έφερε και σε discount.

«Περαιτέρω υποχώρηση των αποτιμήσεών τους δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση που αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών το 2010», σημειώνει έμπειρος χρηματιστής, συμπληρώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα ανέκυψαν παράγοντες που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2010.

Εδώ και μερικές ημέρες υφέρπει στην αγορά η κινδυνολογία ότι η σταδιακή μείωση της ρευστότητας που χορηγεί η ΕΚΤ σε συνδυασμό με κυβερνητικά μέτρα, όπως η δήλωση των καταθέσεων, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Και επειδή ακριβώς οι επιπτώσεις από τα δύο δυνητικά μέτρα δεν μπορούν ακόμη να ποσοτικοποιηθούν, αυτό που κυριαρχεί είναι η αρνητική ψυχολογία.


Μείωση του ΑΕΠ και μείωση βαρύτητας

Η μείωση της βαρύτητας της Ελλάδας στα χαρτοφυλάκια των ξένων στην τρέχουσα αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων εξηγεί την υποαπόδοση του Χ.Α το τελευταίο διάστημα και θέτει τις βάσεις για υποαπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου και ως τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2010.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις (Κομισιόν, ΟΟΣΑ, ελληνική κυβέρνηση, διεθνείς οίκοι) ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα μειωθεί το 2010 θέτουν θέμα αναθεώρησης ή μη των εκτιμήσεων κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ενδεχομένως να απαιτηθεί ο σχηματισμός υψηλότερων προβλέψεων και απ' αυτές του 2009 με αντίστοιχη επίπτωση στην κερδοφορία.


Φυγή εγχώριων καταθέσεων θα αυξήσει το cost of funding των τραπεζών

Η πρόθεση της κυβέρνησης να απογραφούν στις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2010 οι καταθέσεις καθώς και οι τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα δημιουργεί, όπως έχει καταγράψει το Euro2day, κύμα φυγής κεφαλαίων που εδρεύουν στην Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εισοδηματίες και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και εύπορα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο μεταφοράς των επενδυτικών τους κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω «off shore» εταιριών.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην πρόθεσή της, και μάλιστα με άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι αναλυτές διατυπώνουν την ανησυχία ότι θα υπάρξει φυγή καταθέσεων που ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Το κλίμα ανησυχίας από την παραπάνω παράμετρο μεταδίδεται τις τελευταίες ημέρες μέσω reports και στους ξένους πελάτες των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών.


Ο κίνδυνος υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν μήπως βρεθούν οι ελληνικές τράπεζες με ιδιαίτερα υψηλές θέσεις σε κρατικά ελληνικά ομόλογα, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα που χορηγεί η ΕΚΤ θα μειώνεται και η αγορά θα επιστρέφει στις διατραπεζικές συναλλαγές.

Στο τέλος του έτους η ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα αυστηροποιήσει τα διευρυμένα σήμερα κριτήρια παροχής ρευστότητας, ως πρώτο βήμα μείωσης της παρεχόμενης ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα απειλείται με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το ενδεχόμενο να μην κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο δανεισμού ακόμη και να μειωθεί η αξιολόγησή τους από «Α -» σε «ΒΒΒ plus» ή και παρακάτω θα πρέπει να αποκλειστεί, σύμφωνα με στελέχη του treasury.

Παρά το γεγονός όμως ότι όλα αυτά μοιάζουν προς το παρόν απίθανα, η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρεται στον κίνδυνο μιας νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή πέναλτι 5% από την ΕΚΤ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο δανεισμού.

Σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες της Ελλάδας θα χρειαστούν επιπλέον δύο δισ. ευρώ προκειμένου να δανειστούν από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το report, γεγονός που μπορεί να φέρει κάποιες από αυτές αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v