Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στη σκιά του προϋπολογισμού

Αδύναμες οι τράπεζες οδηγούν χαμηλότερα των 1.304 τον FΤ 20. Χαμηλότερα διορθώνουν μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης- υπό την σκιά του προυπολογισμού- και των επιφυλάξεων για την οικονομία. Στο ΧΠΑ η προσοχή.

Χάνεται και η στήριξη των 1.304 μονάδων για τον FΤ 20, με τον δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα του ΄΄τοπικού πυθμένα΄΄ της 13 ης Νοεμβρίου.

Εξέλιξη, που επέτεινε τη ρευστοποίηση τραπεζικών θέσεων, λοιπών μετοχών του Ftse20 και εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με συναλλαγές 90 εκατ. ευρώ, από τις οποίες περί τα 20 εκατ. ευρώ στην ένταση της διόρθωσης του ΓΔ προς τις 2.445 μονάδες.

Βαρίδι παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς η Εθνική Τράπεζα διορθώνει κατά 2,8% στα 22,7-22,8 ευρώ ΄΄απειλώντας΄΄ τη μέχρι τώρα ελάχιστη τιμή περιόδου στα 22,6 ευρώ με τζίρο 23 εκατ. ευρώ.

Αρκετές οι συναλλαγές και στις μετοχές των Alpha Bank στα 10,14 και της Eurobank στα 9,65 ευρώ. Προβληματική η τεχνικά διαγραμματική απεικόνιση και των τριών τραπεζικών μετοχών, χωρίς ωστόσο να διαφέρει και πολύ η Τράπεζα Πειραιώς η Marfin Popular, το ΤΤ, η Αγροτική Τράπεζα με την Τράπεζα Κύπρου κάπως καλύτερη.

Είναι ενδεικτικό, πως σε διάστημα 30 ημερών η Εθνική μετρά απώλειες 14,5%, η Alpha Bank σχεδόν 25% και η Eurobank σχεδόν 21% χαμηλότερα.

Είναι άξιον αναφοράς, πως η πλειονότητα των μετοχών του 20άρη έχει ΄΄κοκκινήσει΄΄ με απώλειες να φθάνουν έως και το 3,7% για την Πειραιώς.

Χαμηλότερες τιμές για Μυτιληναίο, ΓΕΚΤέρνα, Coca Cola 3Ε αλλά και πληθώρα μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Είναι επίσης ενδιαφέρον πως η ένταση της διόρθωσης, σε μία αγορά που ουσιαστικά υποχωρεί σταθερά από τα υψηλά τις 15/10 και έχοντας χάσει τις όποιες ανοδικές αφορμές των ξένων χρηματιστηρίων, εντείνεται σε μία δυσχερή συγκυρία για την εθνική οικονομία. Και για τα μέτωπα, που έχουν ανοίξει μεταξύ τραπεζιτών- ΤτΕ και τραπεζιτών- υπουργείου Οικονομίας.

Βαρύ κλίμα, τη στιγμή που και η Citigroup εκτιμά πως ΄΄ η κυβέρνηση υποεκτίμησε τη σημασία διορισμού σωστών ανθρώπων σε κρατικές επιχειρήσεις΄΄ με όσα μπορεί να συνεπάγονται μέχρι και οι πρώτες ενδοκυβερνητικές τριβές. Ευκαιρία θα πουν ορισμένοι να πιεστούν χαμηλότερα οι τιμές μετοχών, που ενδιαφέρουν τους ξένους αν και αυτή τη φορά η…κακοδαιμονία του ΧΑ δεν θα πρέπει να αποδοθεί τόσο εύκολα στους ξένους.

Εγγενείς φέρεται να είναι οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες που παρεμπιπτόντως μπορεί να βοηθούν μία αδύναμη αγορά να υποχωρήσει περισσότερο.

Προς τις 1.250 μονάδες είναι αλήθεια πως ΄΄βλέπουν΄΄ τον FΤ 20 (και ποντάρουν) αρκετοί παίκτες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 3 με περίπου 45 τίτλους να αντιδρούν ανοδικά τα περισσότερα βλέμματα αρχίζουν να … στρέφονται προς την αγορά Παραγώγων.

Με γνώμονα τις τελευταίες κινήσεις, που θα γίνουν λίγο πριν τις 14.00 και τα όσα θα ακολουθήσουν στην υποκείμενη αγορά η συνεδρίαση παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v