Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πουλήστε» Ελλάδα και το αντίδοτο!

Η σημαντική πτώση της Σοφοκλέους και το άνοιγμα των spreads στα κρατικά ομόλογα είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος και, ως γνωστόν, όποιος πιστεύει ότι ένα νόμισμα δεν έχει αξία το ξεφορτώνεται.

«Πουλήστε» Ελλάδα και το αντίδοτο!
Ελάτε στη θέση κάποιου ξένου επενδυτή που κάθεται στο γραφείο του στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Μόντε Κάρλο ή άλλου και ψάχνει να βρει επενδυτικές ευκαιρίες σε διαφορετικές χώρες και ρωτήστε.

Θα αγοράζατε εσείς τις μετοχές των επιχειρήσεων μιας χώρας για την οποία όποια έγκυρη ξένη εφημερίδα κι αν ξεφυλλίζατε, όποια ιστοσελίδα κι αν διαβάζατε ή όποιον αναλυτή κι αν ρωτούσατε θα μιλούσε για το μεγάλο δημοσιονομικό της πρόβλημα και τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβάλει η κυβέρνηση νέους ή μεγαλύτερους φόρους;

Θα επενδύατε σε κινητές αξίες ή σε παραγωγικές επενδύσεις αν σας έλεγαν ότι η συγκεκριμένη χώρα, π.χ. η Ελλάδα, είναι πιθανό να εμφανίσει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια;

Η απάντηση θα έπρεπε να ήταν μάλλον αρνητική, εκτός κι αν ήσαστε είτε φιλέλληνας είτε πεπεισμένος ότι οι αξίες ήταν τόσο φθηνές συγκριτικά με άλλες ώστε άξιζαν το ρίσκο.

Το ίδιο λίγο-πολύ θα ίσχυε για κάποιον Έλληνα που είχε λεφτά στο εξωτερικό και σκεφτόταν να τα επενδύσει στην Ελλάδα.

Ελάτε τώρα στη θέση ενός τραπεζίτη ή θεσμικού που ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά ακούει για μεγάλα ελλείμματα, υψηλό χρέος και μεγάλες δανειακές ανάγκες την επόμενη χρονιά.

Θα επενδύατε σε ελληνικά ομόλογα;

Πιθανόν ναι, γιατί η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ευρωζώνης και επομένως είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι εταίροι της δεν θα την αφήσουν αβοήθητη λόγω ευρώ.

Και πάλι, όμως, αυτό θα θέλατε να γίνει σε επίπεδα spread που θα σας αποζημίωναν για το ρίσκο που θα παίρνατε.

Δεν θα είχατε λοιπόν λόγο να βιαστείτε από τη στιγμή που γνωρίζατε ότι το Δημόσιο θα έβγαινε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για να δανειστεί από τον Ιανουάριο.

Αν μάλιστα ήσαστε ήδη επενδεδυμένος σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα μπορεί κάλλιστα να αποφασίζατε να ελαφρύνετε κάπως τις θέσεις σας, όπως έκαναν μερικοί την προηγούμενη εβδομάδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η Ελλάδα δεν προσφέρει ούτε τις καλύτερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης όπως στο παρελθόν ούτε τη δημοσιονομική σιγουριά ότι το χρέος της είναι σωστά τιμολογημένο με βάση τα σημερινά διευρυμένα επίπεδα spread.

Ως εκ τούτου, το ξεπούλημα της Σοφοκλέους και των κρατικών ομολόγων της προηγούμενης εβδομάδας δεν θα πρέπει να εκπλήσσει.

Το χειρότερο είναι ότι ακόμη κι αν υπάρξει ανοδική αντίδραση μετά τη μεγάλη πτώση, αυτή μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί προσωρινή, εκτός κι αν οι διεθνείς αγορές πάρουν για τα καλά την ανιούσα.

Δεν χρειάζονται μαγικές ικανότητες για να κατανοήσει κάποιος πώς μπορεί να βγει η χώρα από αυτή τη λούμπα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και συνάμα ελκυστικό οικονομικό και επενδυτικό στόρι για να πουλήσει στο εξωτερικό κι αυτή τη στιγμή δεν το έχει.

Αν όμως συνεχίσει επί μακρόν χωρίς στόρι κινδυνεύει όντως να δει τις μοναδικές ουσιαστικά εισροές ξένων κεφαλαίων από το εξωτερικό να περιορίζονται και την οικονομία να μπαίνει σε περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v