Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται επειγόντως αντίδραση στη Σοφοκλέους!

Εάν δεν αντιδράσει ούτε μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις το ΧΑ, ο FT20 "κινδυνεύει" να συνεχίσει χαμηλότερα και των 1.250 μονάδων, προς τα επίπεδα των 1.185 μονάδων. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Αφορμής δοθείσης βασικοί δείκτες και μετοχές πιέζονται χαμηλότερα. Με χαρακτηριστική ευκολία και λιγοστές αντιστάσεις, από τη στιγμή που οι "πωλητές" του ΧΠΑ ποντάρουν όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο υποχώρησης του Ftse20 προς τις 1.250 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση μάλιστα έδωσε περισσότερες ενδείξεις για τον δεύτερο κύκλο αποχώρησης συγκεκριμένων ξένων χαρτοφυλακίων από το ΧΑ. Από κοντά και ορισμένα εγχώρια χαρτοφυλάκια, που είτε έχουν κλείσει τις θέσεις τους για φέτος είτε βρίσκονται σε…κόντρα με την κυβερνητική πλευρά.

Η καθοδική διάσπαση των 1.304 μονάδων -της έσχατης στήριξης πριν τις 1.250 μονάδες- φάνηκε να επιτείνει την διάθεση αποχώρησης και να εντείνει τα πολλαπλά μέτωπα, που καλείται να διαχειριστεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Η αναβλητικότητα στον ορισμό νέων διοικήσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο διμέτωπος τραπεζιτών με ΤτΕ και υπουργείο Οικονομίας (για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες), η έγκαιρη κατοχύρωση κερδών από αρκετούς ξένους (κοντά στα υψηλά της 15/10), η επιβάρυνση του βαθμού ασφάλισης του ρίσκου έκθεσης στην ελληνική οικονομία (credit defaut) η απουσία ουσιαστικών ειδήσεων και η αδιαφορία των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων συνθέτουν ένα "καθαρό πτωτικό μείγμα".

Επιπρόσθετα όπως...διέγνωσε ο Dr. Money στο "Ελλάς ΑΕ ζητούνται spokesman και έργα" οι αγορές τιμολογούν όλο και πιο αυστηρά την εθνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τις επιχειρήσεις και προφανώς τον "καθρέπτη" ΧΑ. Η εκτίναξη του spread στις 170 μονάδες βάσης παραπέμπει στο βαρύ κλίμα που επικρατεί διεθνώς αλλά και σε έναν... θεμιτό εκβιασμό των κερδοσκόπων που επιχειρούν να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερο "αίμα" από τον Eλληνα ασθενή.

Όλα αυτά και άλλα πολλά συνθέτουν ένα πλαίσιο αιτίων που χρειαζόταν την κατάλληλη αφορμή. Κάτι, που δόθηκε την Δευτέρα 9/11, στη συνεδρίαση που όπως όλοι μας θυμόμαστε πραγματοποιήθηκε στα υψηλά το placement της Alpha Bank και οι πωλήσεις των βασικών μετόχων του ομίλου.

Η ουσία είναι πως, όταν κινούνται οι καλούμενοι insiders -είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση- περνούν το ανάλογο μήνυμα στην αγορά. Ετσι και αλλιώς στο ΧΑ το παιχνίδι έχει περιοριστεί σε μία ομάδα ξένων διαχειριστών -ορισμένων τελικών πελατών τους- αρκετών επιχειρηματιών, βασικών μετόχων, χρηματιστηριακών παραγόντων και ειδικών της αγοράς. Εν πολλοίς παιχνίδι για συγκεκριμένους και…ψυλιασμένους.

Δεν είναι τυχαίο, πως από το μήνυμα της 9/11 και μετά ο τραπεζικός κλάδος δεν…σταύρωσε μία αντίδραση της προκοπής, καν μία τεχνικής έστω μορφής αντίδραση. Ετσι η υποχώρηση και η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

Ωστόσο θα πρέπει να παραδεχτούμε, πως η στήλη είχε ποντάρει στο ενδεχόμενο μίας ενδιάμεσης αντίδρασης του Ftse20 προς την περιοχή των 1.375 μονάδων, κίνηση που επιχειρήθηκε στις 18/11, αλλά εξαντλήθηκε στις 1.361 μονάδες.

Η αδυναμία υπέρβασης της εν λόγω περιοχής σε συνδυασμό με την εύκολη υποχώρηση του δείκτη κάτω από τις 1.304 μονάδες την Παρασκευή έκανε ευκολότερο το έργο των πωλητών.

Στοχευμένες πωλήσεις σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank (δεν μπόρεσε να κρατήσει εχθές τα 10 ευρώ) αλλά και υπόλοιπους τίτλους του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έφερε χαμηλότερα την αγορά.

Η ουσία είναι πως εάν δεν αντιδράσει ούτε μέσα στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις το ΧΑ, ο Ftse20 "κινδυνεύει" να συνεχίσει χαμηλότερα και των 1.250 προς τα επίπεδα των 1.185 μονάδων.

Με γνώμονα "θέσεις πώλησης" που μετακύλησαν διορατικοί short παίκτες περιμένουν ένα καλό stress day γύρω στις 26 του μήνα ποντάροντας σε διόρθωση του 20άρη προς τις χαμηλές τιμές και με την προυπόθεση πως δεν θα αποδειχθούν "ανθεκτικές" ούτε οι 1.250 μονάδες.

Μάλιστα παίκτης- φίλος και διορατικός γνώστης του ΧΠΑ- παρατηρούσε πως "από τον Μάρτη μέχρι σήμερα σε κάθε διόρθωση μικρή ή μεγαλύτερη ουδέποτε έχει υπάρξει ομοιότητα χρονικότητας και μήκους κυμάτων ως προς το κλασικό 0.236-0.500-0.618 κ.λ.π.".

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως για να παιχτεί μία αντίδραση από τα τέλη Νοεμβρίου (οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η α.μ.κ της Alpha Bank και ο κύκλος ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών τρίτου τριμήνου) θα πρέπει να επιβεβαιωθεί απόλυτα η περιοχή που εξαντλείται η μεγαλύτερη δικαιολογούμενη διόρθωση των δεικτών. Και όσον αφορά τον Ftse20 αυτή η περιοχή-ατυχώς- είναι σημαντικά χαμηλότερα των 1.250 προς τις 1.185 (συν, πλην 20 μονάδες).


--------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η διόρθωση από τα υψηλά αγγίζει πλέον το 20% και παρά την καλύτερη των αναµενοµένων ως τώρα επίδοση των εταιριών στα µεγέθη εννεαµήνου οι επενδυτές επέλεξαν να µείνουν στο περιθώριο της αγοράς ή να κατοχυρώσουν κέρδη.

Παράλληλα η πλειοψηφία της επενδυτικής κοινότητας φαίνεται να υιοθετεί πιο συντηρητική στάση αφού η κυριότερη παράµετρος προσδιορισµού της τάσης που είναι η προσαρµογή µε τις ξένες αγορές έχει απωλέσει την βαθµό συσχέτισης της µε την εγχώρια αγορά ανεβάζοντας το βαθµό αβεβαιότητας.

Στα θετικά αυτής της πορείας είναι ότι η αγορά άρχισε να προεξοφλεί πλέον και αρνητικές εξελίξεις. Οι τιµές ενσωµατώνουν πλέον παράγοντες κινδύνου ανοίγοντας ένα παράθυρο ανόδου σε ενδεχόµενη βελτίωση τους (µείωση του spread οµολόγων, αύξηση ζήτησης κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο, κερδοφορία 4ου τριµήνου).

Επιπλέον εκκρεµότητες όπως η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank θα σταµατήσουν να απορροφούν ρευστότητα από την αγορά ενώ η δηµοσίευση των αποτελεσµάτων του γ’ τρίµηνου θα έχει βελτιώσει την ορατότητα στην εταιρική κερδοφορία.

Όλα αυτά συνηγορούν στην ολοκλήρωση ενός κύκλου διόρθωσης που χρονικά οδεύει προς την λήξη του και, καθώς αποµένουν πλέον λίγες συνεδριάσεις για την έλευση του ?εκεµβρίου θεωρούµε ότι στα επίπεδα που διαπραγµατεύονται οι περισσότερες µετοχές του FTSE-20 είναι ελκυστικά.

Η επόµενη εβδοµάδα προσφέρεται για τοποθετήσεις και ήδη οι ευκαιρίες είναι πολύ προφανείς τηρουµένων των προσδοκόµενων κερδών (Εθνική Τράπεζα, Ταχ. Ταµιευτήριο), των µερισµάτων (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) και των αποτιµήσεων (?ΕΗ, Intralot) που διαµορφώνονται.

Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης έχει προσεγγίζει υποτιµηµένες ζώνες τιµών µετά από αρκετό χρονικό διάστηµα απειλώντας µε διάσπαση τον εκθετικό κινητό µέσο των 200 ηµερών φαινόµενο που έχει να παρατηρηθεί από τον φετινό Ιούνιο.

Σε ανοδικές αγορές το βέλτιστο σηµείο εισόδου στην αγορά είναι η περιοχή που ορίζεται από την διάσπαση του εκθετικού κινητού µέσου (2.440) έως την περιοχή του απλού κινητού µέσου (2.220). Το πρώτο σκέλος της ανόδου εκτιµούµε ότι «οφείλει» να είναι βίαιο ώστε να αποτρέψει συντηρητικούς παίκτες να εισέλθουν στην αγορά όπως οφείλει να ξεκινήσει από κάποιο απρόβλεπτο σηµείο χαµηλής ή µέτριας τεχνικής σηµασίας.

Σε δεύτερο χρόνο θα µας απασχολήσει η έξοδος από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που διέρχεται από τις αρχές Οκτωβρίου καθώς και η ένταση των συναλλαγών στο ξεκίνηµα αυτής της κίνησης".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.405,61 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 7,07%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να περιοριστούν στο 34,65%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 7,58%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 7,01%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 6,95% χαμηλότερα.

Το σύνολο των δεικτών έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο την εβδομάδα. Τις σημαντικότερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης κατά 12,35%, της Τεχνολογίας (-12,11%) και της Υγείας (-10,62%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι οι: ΑΝΕΚ (ΠΟ ‘90)(29,27%), Αττικές Εκδόσεις (20,16%), Πετζετάκις (16,67%), Λαναλάμ (12,33%), Ελφίκο (12,24%), Κλωστ/γία Ναυπάκτου (9,09%), Καραμολέγκος (8,74%), Κεραμεία Αλλατίνη (7,79%), Alma Ατέρμων (7,14%) Μινωικές Γραμμές (6,99%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: PaperPack Τσουκαρίδης (-30,30%), Λυμπέρης (-26,76%), Εγνατία Τράπεζα(-25,83%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-25%), Νεώριον (-24,30%), Βάρδας (-20,78%), Μουζάκης (-19,3%), Cardico (-19,05%), Dionic (-18.18%), Μηχανική (κο) (-17,22%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v