Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΤΤ, πάνω από τις 2.500

Τσούκου-τσούκου με ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και κάποιες τράπεζες το ΧΑ πλησιάζει όλο και περισσότερο την κορυφή των 2.578 μονάδων (27/8). Συνεχίζεται η μόχλευση σε μετοχές του μεσαίου-μικρότερου χώρου.

Υψηλότερα των 1.300 ο FTSE 20 και των 2.500 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Αυτή είναι η ουσία και η απάντηση σε όσους επιφυλάσσονταν στις δύο «πτωτικές συνεδριάσεις» της 31/8 και της 3/9 και…φοβούνταν μία γερή διόρθωση λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών κ.λ.π, κ.λ.π που ακούστηκαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Το Σύστημα είναι εδώ και κάνει τα…κουμάντα του για την επόμενη ημέρα, προσαρμόζοντας τα μέλη του ανάλογα με τις εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, την ισχύ του νικητή.

Τώρα αν οι μεν δυσαρεστούνται από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ενός αρχηγού οι δε από του άλλου ελάχιστη σημασία φαίνεται να έχει στο ευρύτερο παιχνίδι. Που προσώρας ελέγχεται απόλυτα από τους μεν ή τους δε του Συστήματος.

Πλήρης ισορροπία λοιπόν αντίρροπων δυνάμεων στο…ταμπλώ
με τον Γενικό Δείκτη στις 2.534 μονάδες (υψηλό στις 2.543), τον 20άρη στις 1.340 (1.346) δηλαδή πολύ κοντά από τις κορυφές του τριημέρου 26-28 Αυγούστου.

Πρακτικά με το 2% του ΟΠΑΠ (στα 18,20 ευρώ), το 1,8% της ΔΕΗ (15,85 ευρώ) και τον ΟΤΕ στα 11,42 ευρώ το ΧΑ προσεγγίζει…αθόρυβα αλλά προσεκτικά τις κορυφές εκείνης της περιόδου και συγκεκριμένα την ζώνη των 2.554, 2.569 και 2.578 μονάδων που είναι και η μέχρι τώρα αντίσταση της αγοράς.

Όχι, πως πηγαίνει άσχημα ο τραπεζικός κλάδος, παρά τις χθεσινές…οιμωγές ορισμένων Κασσανδρών περί μαζικών ρευστοποιήσεων και αποχώρησης ξένων, οι οποίοι τάχα θα αντιδρούσαν στις αναφορές περί αύξησης της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών.

Ακόμη μία αφορμή θα λέγαμε εμείς για να αγοράσουν κάποιοι φθηνότερα όπως χαρακτηριστικά συνέβη στη συνεδρίαση της μεγάλης διόρθωσης στις 3/9 . Αυτά για να μην παρεξηγούμεθα, καθώς τις τελευταίες ημέρες ακούγονται πολλά και φημολογούνται περισσότερα αρκετά ανυπόστατα και μ εμφανή επιδίωξη να πλήξουν την αγορά μας.

Η Εθνική Τράπεζα στα 22,82 ευρώ, η Eurobank στα 10,03 και πάλι, η Τράπεζα Πειραιώς στα 11,17 ευρώ, η Marfin Popular στα 2,47, η Τράπεζα Κύπρου στα 4,97, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5 ευρώ, ξανά. Και από κοντά η πλειονότητα των δυνάμεων του Συστήματος με τον Ελλάκτορα στα 5,87 ευρώ (3,3%), τον Μυτιληναίο στα 5,78 (1,4%), την Coca Cola στα 16,64 αλλά και τους Intralot/Ιντρακόμ, ΕΥΑΘ, ΓΕΚ Τέρνα, Γενική, Μετκα, Ελληνικά Πετρέλαια σε υψηλότερες τιμές.

Οι συναλλαγές των 94 εκατ. ευρώ, από τα οποία 18,8 στον ΟΠΑΠ και περίπου άλλα τόσα στην Εθνική Τράπεζα, παραπέμπουν-πάντα κατά την εκτίμηση μας- σε μεθοδικό, προσεκτικό «χτίσιμο θέσεων» από ισχυρά επενδυτικά και επενδυτικά χέρια με ορίζοντα την Κυριακή των εκλογών.

Είναι πιθανό, εάν βοηθήσει η διεθνής συγκυρία, το ΧΑ να…τολμήσει την καταγραφή «νέας υψηλής τιμής» σε μία περίοδο, που λίγοι στοιχημάτιζαν αρχικά υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών σχεδόν στο 1 προς 1 περίπου 100-105 μετοχές να κινούνται υψηλότερα. Μέχρι τώρα Σέλμαν, Ηλεκτρονική Αθηνών, Τεγόπουλος, Dionic, Ιντρακόμ, ΑΝΕΚ, Sprider κ.α σημειώνουν από τις υψηλότερες αποδόσεις με αυξημένες συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v