H Eλλάδα, το Νταβός και η αξιοπιστία!

Η οικονομία υποφέρει εδώ και χρόνια από έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Όμως, μερικές εκθέσεις, όπως του World Economic Forum (Νταβός) που το επισημαίνουν δεν είναι τόσο αξιόπιστες όσο πολλοί πιστεύουν.

H Eλλάδα, το Νταβός και η αξιοπιστία!
Η ελληνική οικονομία υποφέρει από χρόνιο πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας που σε μεγάλο βαθμό αντανακλάται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα θα είχε μπει προ πολλού σε περιπέτειες, π.χ. σε συναλλαγματική και οικονομική κρίση, αν είχε νόμισμα τη δραχμή και το έλλειμμα του ισοζυγίου διαμορφωνόταν κοντά ή πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι το έλλειμμα ανήλθε στο 12,7% του ΑΕΠ πέρυσι από 12,4% το 2007 και 9,6% το 2006.

Βοηθούσης της οικονομικής ύφεσης και της σημαντικής κάμψης των εισαγωγών, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το 10% του ΑΕΠ φέτος.

Ακόμη κι αν κάποιος θεωρήσει πως το έλλειμμα του ισοζυγίου δεν είναι ο σωστός μπούσουλας για να υπολογίσει κανείς τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Άλλοι δείκτες μέτρησης όπως η πραγματική σταθμισμένη ισοτιμία που λαμβάνει υπόψη τον ρυθμό αύξησης του κόστους ανά μονάδα προϊόντος της Ελλάδας και των κυριότερων εμπορικών εταίρων της καταγράφει απώλειες στην ανταγωνιστικότητα εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι.

Αν όμως κανείς επικεντρωθεί στον μπούσουλα της πραγματικής ισοτιμίας, θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα που έχουν διατυπώσει επανειλημμένα διάφοροι οικονομολόγοι και η Τράπεζα της Ελλάδος παλαιότερα:

Κοινώς, οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα απ’ ό,τι στους εμπορικούς εταίρους μας, καθιστώντας ακριβότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Εξυπακούεται ότι αποτελεί μια εξήγηση που δεν είναι καθόλου δημοφιλής στα κόμματα, στα συνδικάτα και γενικότερα σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αφού οδηγεί σε μη δημοφιλή μέτρα εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο κι αλλού.

Ίσως γι’ αυτό βολεύει να επικαλούμαστε τις εκθέσεις ξένων οργανισμών που υπολογίζουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η έκθεση του WEF (World Economic Forum) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και εμφανίζει την Ελλάδα να υποχωρεί στην 71η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 67η το 2008.

Σημειωτέον ότι η χώρα βρισκόταν στην 65η θέση το 2007 και στην 61η το 2006 σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας του WEF. Με άλλα λόγια διολισθαίνει.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για ευχάριστη εξέλιξη.

Πριν όμως σπεύσει κανείς να αντλήσει συμπεράσματα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας από την έκθεση, θα ήταν καλύτερα να λάβει υπόψη του ορισμένους σημαντικούς παράγοντες:

Πρώτον, η αξιολόγηση κάθε χώρας δεν βασίζεται μόνο σε αντικειμενικά στοιχεία για την οικονομία κτλ.

Βασίζεται επίσης στην προσωπική άποψη όλων εκείνων που απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια που τους εστάλησαν. Στην περίπτωση της Ελλάδας, 78 στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία φέτος.

Υπάρχει λοιπόν πολύ έντονο το υποκειμενικό στοιχείο που κατά την άποψή μας αποδυναμώνει την έκθεση όπως άλλωστε κι ο τρόπος αξιολόγησης άλλων δεδομένων που οδηγούν μερικές φορές σε προβληματική κατάταξη των χωρών.

Δεύτερον και ίσως σημαντικότερο:

Ο δείκτης μέτρησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των χωρών θα έπρεπε να εξηγεί σε κάποιον σημαντικό βαθμό τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις των συγκεκριμένων χωρών.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η ελληνική οικονομία θα έπρεπε να εμφανίζει πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτό που εμφάνισε την περίοδο 1996 - 2008.

Συμπέρασμα;

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό χρόνιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Όμως, εκθέσεις τύπου WEF που την αξιολογούν και την κατατάσσουν σε κάποια θέση στην παγκόσμια κατάταξη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό γιατί έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι οι πλέον αξιόπιστες.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v