Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και τράπεζες στο επίκεντρο

Δεν φαίνεται να ανησυχούν οι επενδυτές των τραπεζών από την εικοτολογία, που δημιουργείται την προεκλογική περίοδο. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και ομίλους όπου κυρίως ξένοι χτίζουν μεθοδικά θέσεις για την…επόμενη ημέρα.

Σπασμωδική και περισσότερο αντανακλαστική χαρακτηρίζουν τραπεζικοί παράγοντες την χθεσινή πίεση, που ασκήθηκε σε μετοχές του κλάδου.

Πράγματι στη χθεσινή συνεδρίαση βγήκαν πωλήσεις σε τραπεζικούς τίτλους, με αφορμή δημοσίευμα του enet.gr (δες σχετική αναφορά του euro2day) σύμφωνα με το οποίοι ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει αύξηση της φορολογίας των υπερκερδών των τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε από την τοπική κορυφή των 2.528 στις 2.511 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ ο Τραπεζικός από τις 3.300 διαμορφώθηκε τελικά περί τις 50 μονάδες χαμηλότερα.

Αυτά σε ακόμη μία συνεδρίαση, που ένα μέρος της αγοράς επηρεάζεται από την ΄΄προεκλογική διαδικασία΄΄ και που τα ξένα χρηματιστήρια βρίσκονται σε φορά μικρής διόρθωσης. Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε μικρή διόρθωση κατά 0,3% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ ανάλογη διάθεση επικρατούσε νωρίτερα και στο ΧΑ.

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές θεωρούν πολύ πιθανό να βγουν ακόμη λίγες πωλήσεις κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων σε μετοχές του κλάδου, ωστόσο σημειώνουν πως το θέμα της φορολόγησης έχει τεθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς ορισμένους τραπεζίτες.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως και τα δύο κόμματα εξουσίας ασχολούνται (ή δείχνουν να ασχολούνται) με το μείζον πρόβλημα της οικονομίας. Εάν πράγματι προκύψει κάτι καλύτερο για τον τόπο, ευχής έργον θα ήταν αλλά ο πολύς ο κόσμος κρατά πολύ μικρό καλάθι.

Ωστόσο η χθεσινή πίεση στις τράπεζες, η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η κινητικότητα στον ΟΤΕ, οι επιχειρηματικές κινήσεις που πραγματοποιούνται στο προσκήνιο εν όψει των νέων συμμαχιών και ισορροπιών που θα προκύψουν αποδίδονται κυρίως στις πολιτικές εξελίξεις.

Στην υπεραντίδραση των μετοχών εταιρειών ΜΜΕ αποτυπώνεται-πέρα από την όποια… κερδοσκοπική διάθεση- η προεξόφληση των ανακατατάξεων, που έχουν δρομολογηθεί στον κλάδο. Επιπρόσθετα στον ΟΠΑΠ, όπως σημειώνει ο CEO του Οργανισμού η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου δικαιώνει πλήρως τον εισηγμένο όμιλο στο θέμα του ΄΄κρατικού μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια΄΄

Η μετοχή του Οργανισμού διαμορφώθηκε χθες στα 17,86 ευρώ αντιδρώντας κατά 3,36% υψηλότερα. Εκτίμηση της στήλης είναι, πως μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό η περίοδος που θα μεσολαβήσει μέχρι και τη συνεδρίαση της 2ας Οκτωβρίου θα δώσει αφορμές για σημαντικές μεταβολές, ευκαιρίες για ΄΄χτίσιμο θέσεων΄΄ και κατοχύρωση υπεραξιών από πολλούς κλάδους.

Οι τράπεζες, μετά τη χθεσινή αντίδραση θα βρουν το…δρόμο τους, ενδεχομένως από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ενέργειας, κατασκευές, υποδομές θα παραμείνουν στο προσκήνιο με τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις και των ξένων να πληθαίνουν όσο θα αυξάνονται και τα πονταρίσματα στο εκλογικό αποτέλεσμα της 4/10.

Μία πρόχειρη….ματιά στην συμπεριφορά του ΧΑ τα τελευταία 20 χρόνια μπορεί να είναι χρήσιμη για το πώς παίζεται η αγορά, πως επηρεάζονται αρνητικά ή θετικά κλάδοι, εταιρείες και σε ποιο βαθμό κυριαρχεί η κερδοσκοπική διάθεση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v