Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντυπωσίασαν ΟΠΑΠ, 3E, Intralot και MIG

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΓΔ, σχετικά χαμηλού κόστους, με υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ (+3,36%), 3Ε (+4,99%), Intralot, ΜΙG και μετακύλιση ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που θα μπορούσε να προστεθεί στις αμέσως προηγούμενες όσον αφορά το γεγονός του σχετικά χαμηλού κόστους.

Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι αποτέλεσμα χαμηλότερου όγκου συναλλαγών, αλλά καθαρά μετατόπισης του ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό όπου οι αποτιμήσεις μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά χωρίς να διοχετευθεί υψηλή ρευστότητα (μόλις το 71% του τζίρου στις μετοχές του 20αρη).

Το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη “ανέλαβαν” κατά την σημερινή συνεδρίαση ΟΠΑΠ (συμβατή με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ελευθερίας παροχής υπηρεσιών έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απαγόρευση που επιβάλλει η Πορτογαλική νομοθεσία για τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου), Coca Cola και κατά δεύτερο λόγο Intralot και Τιτάν.

Επίσης στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, το πέρασμα του ΟΠΑΠ στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. (άφησε τέταρτο τον ΟΤΕ, ενώ έχει μπροστά του την Coca Cola), μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και MPB, ενώ προς το τέλος σημειώθηκε σημαντική διανομή τίτλων που είχαν υπεραποδώσει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις

Οι απόψεις των ειδικών για την αγορά

Ασφαλώς η επιμονή των Αγορών στον ανοδικό βηματισμό διχάζει τους επαγγελματίες του χώρου καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εικόνα Οικονομιών και εταιρειών δεν συνηγορεί για τόσο μεγάλη αισιοδοξία.

Ακόμα χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις για τα εγχώρια δεδομένα, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι ακόμα και αν διεθνώς ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη η Ελλάδα θα ζήσει ετεροχρονισμένη αυτοτροφοδοτούμενη κρίση που θα διαχυθεί από επιμέρους κλάδους στο σύνολο της Οικονομίας.

Οι αγορές πιθανώς να αντιδρούν πολύ αισιόδοξα στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης που επισημαίνει ότι παρά την πρόσφατη σχετική βελτίωση αρκετών οικονομικών δεικτών, οι Κυβερνήσεις πρέπει ακόμη να προβούν σε πολλές μεταρρυθμίσεις με σκοπό να διασφαλίσουν την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ αρκετοί προβλέπουν ότι μόλις εξασθενήσουν τα προγράμματα κρατικής στήριξης, η οικονομική ανάκαμψη θα καταρρεύσει πάλι με την κατανάλωση στις αναπτυγμένες οικονομίες θα δέχεται συνεχή και σημαντικότατα χτυπήματα από την αυξανόμενη ανεργία (!)

Όποιος έχει “αδύναμο στομάχι” δεν πρέπει να “παίζει” στις Αγορές για τους επόμενους μήνες, καθώς αυτές θα επιστρέψουν σε καθεστώτα υψηλής νευρικότητας. Όσοι επιμένουν στην υψηλή αδρεναλίνη καλό θα είναι να συμβουλεύονται την ίδια την συμπεριφορά της Αγοράς και όχι αυτούς που αλλάζουν άποψη από το αν είναι πωλητές ή αγοραστές. Αυτή είναι η άποψη όσων υποστηρίζουν ότι τώρα ξεκινά η πραγματική δοκιμασία για τις διεθνείς μετοχές και τονίζουν ότι οι “μάχες” “ταύρων” και “αρκούδων” για την δημιουργία εντυπώσεων θα είναι σκληρές και καθημερινές.

Άλλωστε σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η επόμενη συνεδρίαση μετά την αργία της Labor day σηματοδοτεί την επιστροφή στα “desks” όλων των επαγγελματιών και την έναρξη της χειμερινής περιόδου, με σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών. Αν η αύξηση των συναλλαγών συνδυαστεί με αρνητικές συνεδριάσεις, στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, θα είναι μία πρώτη ένδειξη ότι οι “bearish” επέστρεψαν με επιθετικές διαθέσεις.

Αντίθετα οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εμμένουν στην άποψη ότι οι οπισθοχωρήσεις της Αγοράς αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες για όλους αυτούς που έμειναν έξω από το ράλι και ψάχνουν τρόπο να “επιβιβασθούν”.

Πολλοί επενδυτές διεθνώς έχουν χάσει το ράλι καθώς επέμειναν στην στρατηγική της άμυνας την οποία είχαν υιοθετήσει κατά την διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η επιστροφή της κερδοφορίας και της οικονομικής ανάπτυξης (;), θα πείσει αυτούς τους επενδυτές να τροφοδοτήσουν την συνέχεια του ράλι, σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης.

Στο γεγονός ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς ώστε η Αγορά να “παίξει” με ασφάλεια έντονα το σενάριο των μετεκλογικών ισορροπιών εκφράζουν οι αναλυτές της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Τονίζουν ότι ειδικά στην περίπτωση της αυτοδυναμίας, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις θεωρούν οριακή την έως τώρα διαφορά, οπότε θεωρείται πρώιμο να υπάρχει από τώρα προεξόφληση του αποτελέσματος.

Τεχνικά η άνοδος εντάσσεται ακόμα στην λογική της αντίδρασης από τα χαμηλά των 2.360 μονάδων και δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο ισχυρό τεχνικό σήμα αγοράς, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείεται σε μια ενδεχόμενη επανάληψη των θετικών διακυμάνσεων. Παράλληλα, οι αναλυτές της Πήγασος επισημαίνουν την ύπαρξη σημαντικών κερδών σε πληθώρα τίτλων κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, το οποίο ενισχύει την πιθανότητα κατοχύρωσης κερδών ή αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που έχουν τοποθετήσεις στις μετοχές που πρωταγωνίστησαν τις τελευταίες μέρες.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος Μάνος Χατζηδάκης θεωρεί εξαιρετικά θετική την διεύρυνση του ενδιαφέροντος και εκτός Τραπεζικού κλάδου, αλλά εντοπίζει την διάθεση “διανομής χαρτιών” σε τίτλους που “έτρεξαν” σημαντικά στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Θετικά αιφνιδιασμένος με την εικόνα της Αγοράς δηλώνει ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναλύοντας την εικόνα του Χ.Α. εντοπίζει κινδύνους στις συνεχιζόμενες τοποθετήσεις “πολιτικών αποχρώσεων” για όσους δεν διαθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ θεωρεί ότι οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι κινούνται σε “υπεραγορασμένες” περιοχές, κάτι που μπορεί να επιφέρει σχετική διολίσθηση στον Δείκτη. Από την άλλη συνεχίζονται οι τοποθετήσεις μεγάλων ιδιωτικών και ξένων χαρτοφυλακίων και αυτό σύμφωνα με τον κ. Βέργο αποτελεί σημαντικό “μαξιλάρι” για το Χ.Α. ιδιαίτερα αν δεν χαλάσει το κλίμα στο εξωτερικό.

Κίνηση στο “ρελαντί” και συντήρηση δυνάμεων στον Τραπεζικό κλάδο βλέπει ο Απ. Μάνθος από το τμήμα ανάλυσης της Fortius Finance, εκτιμώντας ότι μόλις επανέλθουν οι αγοραστές στο Τραπεζικό ταμπλό ο Δείκτης θα κινηθεί για νέα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο. Κλείσιμο υψηλότερα των 2554 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2797 μονάδες.

Όμως για τους λόγους που αναφέρονται και στο μέσον (περίπου) του σχολίου το τμήμα ανάλυσης της Fortius έχει στραμμένη την προσοχή του και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς αν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ο Dow Jones δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 9630 μονάδων μπορεί να επαναδιεκδικήσει της είσοδό του στην ζώνη 9800 – 10200 μονάδων.

Μικτή εικόνα στην Αγορά διαπιστώνει ο Στρ. Πολυχρονέας από το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec., καθώς ανάλογα με το διεθνές κλίμα το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει νέα υψηλά ή να προχωρήσει σε σχετική διόρθωση. Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, το ενδιαφέρον δείχνει να επιστρέφει για εξαγορές και εμπορεύματα και αυτό μπορεί να συντηρήσει την θετική τάση. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, στηρίξεις έχουμε στις 1270 και 1229 μονάδες για τον FTSE και 2350, 2306 για τον Γενικό Δείκτη. Αντιστάσεις οι 1380 και 2550 μονάδες αντίστοιχα.

Στις μετοχές του FTSE επικράτησε οριακά το “πράσινο”

Οι μεγαλύτερες απώλειες
για Ελλάκτωρα (-2,57%), Ελληνικά Πετρέλαια (-1,36%), Μυτιληναίο (-1,55%), Αγροτική (-1,88%) και MPB (-1,21%). Αρνητική μεταβολή για ΟΤΕ, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank και αμετάβλητη η μετοχή της Eurobank.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των θετικών πρωταγωνιστών οι ΟΠΑΠ (+3,36%), Intralot (+4,68%), Coca-Cola (+4,99%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τιτάνα, MIG και απλά θετικό πρόσημο για Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 35 μονάδων (υψηλό ημέρας 2528,73 μονάδες (11.30), χαμηλό 2493,41 μονάδες (12.20)) και έκλεισε τελικά στις 2511,81 μονάδες με κέρδη 0,59% ενώ ο τζίρος έφθασε τα 196 εκατ. από τα οποία τα 4,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές έναντι 106 πτωτικών και 21 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 18,87%.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών και οι Τεγόπουλος, Ικτίνος, Ναύπακτος, Λανακάμ, Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Κορρές, Δομική Κρήτης, Shelman, Fieratex, Centric κ.λ.π.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (45300 Εθνική, 191400 Alpha Bank, 43700 ΔΕΗ, 21900 Eurobank, 28000 MIG, 8000 Πειραιώς, 8800 ΔΟΛ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1462), Alpha Bank (692), ΟΤΕ (2731), Ταχ. Ταμιευτήριο (485), ΟΠΑΠ (1600), MPB (1266), Ιντρακόμ (1326), Eurobank (822), Πειραιώς (851), ΓΕΚ (6937), Αγροτική (2438), ΔΕΗ (770), MIG (1561), Ελλάκτωρ (460), Intralot (1599), Βιοχάλκο (225), Coca-Cola (627), Τιτάν (244), Μυτιληναίος (297), Κύπρου (206).

Αξίζουν υποσημείωσης τα 250 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 26,00 ευρώ και τα 100 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 8/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 19212 τεμ., Alapis 1529013 τεμ., ΔΕΗ 14927 τεμ., Eurobank 178985 τεμ., Εθνική 9164 τεμ. και ΔΟΛ 7200 τεμ.

Αντίθετα το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis 133776 τεμ., Fourlis 23622 τεμ., ΔΟΛ 5000 τεμ., ΟΠΑΠ 5318 τεμ. και Πειραιώς 25996 τεμ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v