Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο συν η διάθεση και οι αποδόσεις

Από υψηλές στηρίξεις δοκιμάζονται αντοχές και διαθέσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών. Kλειδί η Εθνική και τα... 21 ευρώ, οι μετοχές του... συστήματος και η διάθεση για παιχνίδι στα μικρότερα. Κρίσιμες οι 2.425 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε εξέλιξη η αρμονικά ανοδική κίνηση των αγορών, με την Wall τη μεγαλύτερη του κόσμου να οδηγεί την διαδρομή. Σε ρόλο σηματωρού-ιχνηλάτη για τις ευρωπαϊκές η ελληνική προηγείται σε απόδοση και ενδιαφέρον τουλάχιστον όσον αφορά την πλειονότητα των μετοχών του Ftse20.

Σε ευνοϊκή θέση, από τεχνικής πλευράς, τόσο ο Γενικός Δείκτης (2.427,4 μον.) όσο και ο FTSE0 20 (1.261,4 μον.) και με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η προσέγγιση των 2.500-2.550 μονάδων δείχνει πολύ πιθανή.

Με τις απαραίτητες βέβαια αναταράξεις, αναδιαρθρώσεις και διορθώσεις δεικτών-μετοχών αλλά με την τάση να παραμένει ανοδική. Ικανή προυπόθεση όπως σημειώναμε από χθες "δεδομένων και αυτών των... τεχνικών λεπτομερειών (σ.σ η αποκοπή μερίσματος του ΟΠΑΠ) ένα  καθαρό  κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 2.425 μονάδες θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη για τη συνέχεια" (σχόλιο... μερική αυτονόμηση των μικρομεσαίων στο ΧΑ, στις 14,31΄) που επιτεύχθηκε.

Με οδηγό για πολλοστή φορά την Εθνική (στα 20,9 και υψηλό ημέρας στα 20,96 ευρώ) που με την αποτίμηση των 10,380 δισ. ευρώ) 20άρης και Γενικός Δείκτης ωθούνται υψηλότερα, παρασύροντας το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Σε σχετική ενότητα του Εuro2day μπορούμε να έχουμε μία κατατοπιστική εικόνα της κεφαλαιοποίησης των εταιρειών του 20άρη, χρήσιμη και για επιχειρηματικές κινήσεις που συντελούνται στο παρασκήνιο.

Θα εμμείνουμε ακόμη λίγο στην Εθνική για να υπενθυμίσουμε ότι πρώτη  η Citigroup είχε-από τις 22/5- αναβαθμίσει την τιμή στόχο στα 24 ευρώ και σύστηνε "αγορές".

Εκείνη την περίοδο η μετοχή κυμαίνονταν στα 17,5-18,5 ευρώ και μεις αναφερόμασταν επίμονα στις αγορές που φαίνονταν να γίνονται από γνωστές ΑΧΕ για λογαριασμό της Citi ή πελατών της ή και των δύο. Εχει σημασία να γνωρίζουμε ποιοι  έχουν τον πρώτο λόγο και ποιοι κάνουν το παιχνίδι, θεωρώντας ενδεικτική την περίπτωση της Εθνικής. Όπως επίσης τις περιπτώσεις των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής με εύλογο το συμφέρον από την άνοδο της κεφαλαιοποίησης στη μεν πρώτη περίπτωση των Εθνικής και Eurobank και του Δημοσίου στην δεύτερη.

Ειδικά για την Αγροτική, μπορεί να θεωρηθεί πως εάν οι αρμόδιοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να προχωρήσουν σε ένα "γερό placement" της Αγροτικής αυτό θα γίνει στις καλύτερες δυνατές τιμές. Η κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ που σε μία δυνητική περίπτωση διάθεσης ενός 15-20% θα απέφερε το πολύ 340 εκατ. ευρώ. Όμως ο στόχος δείχνει να είναι σαφώς υψηλότερος.

Οφέλη όμως σε επιχειρηματικό επίπεδο "γεννά" η βελτίωση της αποτίμησης εταιρειών όπως ΤΙΤΑΝ, ομίλου Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια (και εδώ το Δημόσιο έχει εύλογα συμφέροντα), ΕΥΑΘ, ΟΛΘ ενώ η ανοδική φορά της "τριάδας υποδομών" ΓΕΚ/Τέρνα-ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Μυτιληναίος καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές τις εισηγμένες(και τις προοπτικές τους). Από κοντά και μία ομάδα μετοχών όπως Φουρλής, Frigoglass, Ηλεκτρονική Αθηνών, Folli Follie, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου (από την ενίσχυση της τιμής-αποτίμησης αμβλύνονται οι τυχόν ενστάσεις των λοιπών μετόχων-εφοπλιστών, που γράφουν θεαματικές υποαξίες από τη μέρα εισαγωγής στο ΧΑ), Βωβός (εύλογο το συμφέρον των τραπεζών από την ενίσχυση της τιμής-αποτίμησης).

Ανάλογα, σε μικρότερη κλίμακα, συμβαίνουν στη μεσαία-μικρότερη κεφαλαιοποίηση απ΄όπου έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν "μικρά διαμαντάκια". Με γνώμονα τα θεμελιώδη και αρωγό την τεχνικότητα των μετοχών (εξαιρετικά κατατοπιστικό σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου για μετοχές πιάνοντας πέραν του ΚΜΟ200 πολύ ορθά και τον μεσοπρόθεσμο 40άρη) η συνέχεια μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

Με την απαραίτητη προυπόθεση, πάντα, πως ο ανοδικός κύκλος στην Wall οδηγεί τον DJIA προς τις 9.000-9.200 μονάδες , κίνηση που θα αποτυπώνεται ανάλογα και στις ευρωπαικές αγορές και τον…οδηγό τους ΧΑ.

ΣΗΜ. Ημέρα αφιερωμένη στην "Ιταλία, το ιταλικό και ιταλόφωνο τραγούδι" από τον www.kosmos936.gr  ( και στους 107.0 ). Εξαιρετικοί ήχοι και θύμησες για όσους αγαπούν το τραγούδι κσι την χώρα. Οι παλιότεροι θα θυμούνται το ανεπανάληπτο δίδυμο Lucio Battisti με την Mina (πλούσιο υλικό στο youTube για το duetto storico...).  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v