Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμή για αναδιάρθρωση θέσεων στο ΧΑ

Το placement της Πειραιώς και η μικρή κατοχύρωση υπεραξιών "φρέναραν" το ΧΑ. Στις 2.394 η αρχική στήριξη για ΓΔ, ζητούμενη η επιβεβαίωση της φοράς των τραπεζών και της Εθνικής. Στο 2/1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Διόρθωση, ελέω Πειραιώς που διευκόλυνε εν μέρει τους πωλητές, και έφερε βασικούς δείκτες- μετοχές στα πρώτα όρια στήριξης. Μέχρι τις 2.394 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, τις 1.246 για τον FTSE 20 έφτασε η αρχική υποχώρηση της αγοράς- συμβάλλοντας και στην αποσυμπίεση βραχυπρόθεσμων θέσεων- καθώς στα πρώτα 10-15 λεπτά οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 35-40 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων των προσυμφωνημένων πράξεων) .

Η Πειραιώς, και λόγω της διαδικασίας του placement, ξεκίνησε από το μείον 7,5% και τα χαμηλά των 7,74 ευρώ παρασύροντας στα πρώτα λεπτά τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και ορισμένα χαρτιά του FTSE 20. Είναι ενδεικτικό πως και για τη μετοχή της Εθνικής σημειώθηκε χαμηλή τιμή στα 20,30 ευρώ, ενώ πρώτη αντέδρασε ανοδικά η Alpha Bank στα 9,3 ευρώ.

Μέσω ΔΕΗ και ΟΤΕ (στα 16,3 και 11,71 ευρώ αντίστοιχα) επιχειρήθηκε σταδιακά να αντιδράσει ο FTSE 20, που κάλυψε και το αρχικό "κενό" προσεγγίζοντας πριν από λίγο και πάλι τις 1.265 μονάδες.

Η…ψυχρολουσία της αρχής καταδεικνύει τόσο την εύθραυστη ισορροπία (κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα) και τον αυξημένο κίνδυνο που μπορεί να κρύβει μία κίνηση προεξόφλησης της αγοράς.

Κατά την εκτίμηση μας ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση της Κύπρου, που έκανε χαμηλό στα 4,89 ευρώ για να διαμορφωθεί στη συνέχεια στα 5,02-5,04 ευρώ. Στην Κύπρου οι συναλλαγές "κλεισίματος" πραγματοποιήθηκαν σε τιμές υψηλότερες από την τρέχουσα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Προσώρας μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η ανθεκτικότητα των πρώτων (ενδοσυνεδριακών)στηρίξεων για τον Γενικό Δείκτη και τον 20άρη καθώς η Εθνική δεν αποκλείεται να "ταλαιπωρηθεί" λίγο προτού επιχειρηθεί να συνεχίσει προς την περιοχή των τιμών-στόχων.

Μέχρι τώρα οι συναλλαγές, λιγότερες από μισό εκατομμύριο τεμάχια, δεν μπορούν να θεωρηθούν πολλές που δεδομένης της μέχρι τώρα πτωτικής εικόνας της αγοράς παραπέμπουν μάλλον σε απροθυμία των πωλητών να κατοχυρώσουν μεγάλο μέρος των θέσεων τους.

Ακριβώς αυτή η προσδοκία, που βεβαίως δεν παρατηρείται μόνο για τη μετοχή της Εθνικής αλλά για την πλειονότητα των μετοχών είναι το… καύσιμο, που συντηρεί την ανοδική αντίδραση. Βεβαίως σε ένα πτωτικό γύρισμα της αγοράς γίνεται…βαρίδι, ειδικά για όσους κινούνται και με αέρα, αλλά…

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει στο 2 προς 1 αλλά αυτό που προέχει (κατά την εκτίμηση μας) είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) της διαμορφωμένης φοράς των βασικών δεικτών, μετοχών προτού κινηθούμε επιθετικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v