Σοφοκλέους: Τερματισμός ή αφετηρία οι 2.300;

Τρίτος στη σειρά ανοδικός μήνας στο ΧΑ, με σωρευτικά κέρδη άνω του 50% και το ερώτημα είναι, εάν οι 2300 είναι "ταβάνι" ή αφετηρία νέας ανόδου. Αστάθμητος παράγοντας, το short selling. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Νέα υψηλά στις 2.327 μονάδες και το ερώτημα, που κυριαρχεί από το απόγευμα της Παρασκευής αφορά στο αν η ευρύτερη ζώνη αποτελεί περιοχή τερματισμού ή αφετηρία για ακόμη έναν ανοδικό κύκλο.

Ενας ίσως τελευταίος ανοδικός γύρος, που θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά θεαματικά υψηλότερα σε μία προσπάθεια να… σαγηνεύσει, όσους μένουν εκτός παιδιάς, εκείνους που δίστασαν να ακολουθήσουν την τελευταία ριψοκίνδυνη αναρρίχηση και αυτούς θα ρίσκαραν εάν τους δίνονταν η αφορμή.

Πλέον ο Μάιος είναι ο τρίτος στη σειρά ανοδικός μήνας, με συνολική απόδοση πλέον του 51,5% ( όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιο του) που έφερε την καταγραφή νέου υψηλού όχι μόνο για τον Γενικό Δείκτη αλλά και για τον όμιλο ηγέτη του ΧΑ την Εθνική του Τάκη Αράπογλου και της ομάδας του.

Το παράδοξο είναι η εντυπωσιακή θετική μεταβολή, την περίοδο που ανακοινώνονταν τα μεγέθη τριμήνου. Από τα χειρότερα των τελευταίων χρόνων, καθώς εάν εξαιρούνταν τα μεγέθη των τραπεζών (και τα έκτακτα των ΔΕΗ και ΟΤΕ) η πραγματική υποχώρηση φτάνει το 40% .

Όμως τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης και μόχλευσης.

Και ξεκινάμε από μεθαύριο Δευτέρα έναν επόμενο γύρο με το μέτρο του short selling να επανέρχεται δριμύτερο και να αποτελεί κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών τον αστάθμητο παράγοντα, που υπό προυποθέσεις, θα μπορούσε να κάνει την διαφορά.

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες έγινε πολύς λόγος για δανεισμένες μετοχές, για ανοιχτές πωλήσεις και βλέψεις ΄΄πωλητών΄΄ για χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Λογικά οι περισσότεροι στοιχηματίζουν σε μία φυσιολογική διόρθωση του ΧΑ, μετά μάλιστα το τρίμηνο ανοδικό ξέσπασμα και σπεύδουν να προμηθευτούν ανάλογες πωλητικές θέσεις. Υπό άλλες συνθήκες μπορεί και να τους ακολουθούσαμε αλλά…

Η επιφύλαξη μας έγκειται στο ότι κανένα παιχνίδι δεν είναι (και δεν πρέπει να δείχνει) τόσο εύκολο, στην στάση των αιρετικών που περιμένουν να διαπιστώσουν εάν η αγορά μπορεί να υπερβεί τις 2.370 μονάδες και στις… ανάγκες των Αμερικανών.

Στην Wall το …Σύστημα έχει μπροστά του μία περίοδο όπου οι προβληματικοί τραπεζικοί όμιλοι θα πρέπει να υλοποιήσουν επιτυχώς γιγαντιαίες αυξήσεις κεφαλαίου και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί με πτωτικές αγορές, με απαξιούμενα χρηματιστήρια και αποτιμήσεις σε διόρθωση.

Για αυτό και στην Wall η αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών είναι τόσο αμφίρροπη και έντονη εγκλωβίζοντας (για παράδειγμα) τον Dow Jones στο εύρος των 8.200-8.600 μονάδων. Δηλαδή μεταξύ ΄΄γραμμής λαιμού του σχηματισμού αναστροφής΄΄ που αποτελεί σημαντικότατη στήριξη και της κορυφής των 8.600, που εκ προοιμίου αποτελεί αντίσταση.

Ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση της αντίστασης θα οδηγούσε την Wall σε άμεση κίνηση υψηλότερα της περιοχής των 9.000 μονάδων. Στην αντίθετη η αμερικανική αγορά διορθώνει προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια ο ανοδικός (ίσως τελευταίος) γύρος. Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματιστηριακή ευφορία που θα φτάνει στο…ζενίθ της, διεθνώς θα ελκύσει τους αναποφάσιστους, θα δημιουργήσει καταστάσεις ευδαιμονίας και αίσθησης πως η κρίση ολοκληρώνεται και μέσω αυτής οι τράπεζες φέρνουν σε αίσιο πέρας τις α.μ.κ τους. Ακραίο σενάριο αλλά…

Στα καθ΄ημάς οι 2.300 μονάδες αποτελούν πλέον στήριξη, (με βάθος τις 2.250 άντε τις 2.230 μονάδες) και σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Στη συνεδρίαση της 1/6 θα έχουμε απτά δείγματα γραφής των ισχυρών επενδυτικών κύκλων και των ΄΄πωλητών΄΄ . Οι δεύτεροι φαίνεται να προεξοφλούν το γύρισμα της αγοράς και για αυτό ΄ ΄γέμισαν΄΄ τα χαρτοφυλάκια τους με ανάλογες θέσεις.

Οι ισχυροί όμως έχουν καταφέρει να…κοροιδέψουν τους πολλούς όχι δύο, αλλά τρεις φορές αφήνοντας το ποπολο εκτός παιχνιδιού. Για να μην πάμε μεκρυά θα σταθούμε στην Εθνική, που με τη…διακριτική στήριξη της Citigroup έπιασε τον ΄΄πρώτο στόχο΄΄ ,που είχαν θέσει οι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι.

Οι ίδιοι που μεθοδικά εδώ και καιρό χτίζουν θέσεις σε μετοχές εταιρειών όπως Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Fourlis, Folli-Follie και ορισμένων ακόμη εισηγμένων. Με αυτό τον τρόπο το ισχυρό επενδυτικό κεφάλαιο εκτιμά πως διασφαλίζει τα νώτα του ακόμη και στην περίπτωση μεγάλης διόρθωσης,. Αυτό γιατί εκτιμά πως μετοχές αυτής της κατηγορίας θα έχουν σαφώς καλύτερη-αμυντικότερη συμπεριφορά κυρίως όμως θα είναι οι ηγέτες (στους κλάδους τους) όταν θα διαφανούν οι πρώτες ουσιαστικές ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος.

Στα… βραχυπρόθεσμα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κόντρα πωλητών-ισχυρών παικτών με τους δεύτερους να έχουν μία καλή αφορμή να πετύχουν τον απόλυτο εγκλωβισμό. Μία αιρετική προσέγγιση –που μας άρεσε- έχει γίνει από τον ΒΕΝΤΕΝ στον Εκη της 28/5 (τράπεζες και εναλλακτικές επιλογές) που αναδεικνύει μία άλλη πλευρά του short selling.

---------------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "ούτε το αρνητικό µίγµα ειδήσεων από τους ισολογισµούς του α’ τριµήνου δεν στάθηκε ικανό να σταµατήσει το ράλι ανόδου της εγχώριας αγοράς καθώς η αγορά φαίνεται διατεθειµένη να «πιστέψει» ότι τα χειρότερα είναι πλέον παρελθόν.

Ο µόνος κλάδος ωστόσο που φαίνεται ότι θα έχει βελτιωµένο τρίµηνο είναι ο τραπεζικός και ο δικαιολογηµένος σκεπτικισµός που υπάρχει έχει να κάνει µε την υπόλοιπη αγορά η οποία στους κλάδους των κατασκευών και συναφών οικοδοµικών εργασιών, ηλεκτρικών συσκευών, εκδόσεων και εµπορίας αυτοκινήτων συνεχίζει και στο β’ τρίµηνο να διανύει περίοδο µειωµένης ζήτησης και χαµηλής ρευστότητας.

Όσο για τα Βαλκάνια η εικόνα και εκεί δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη αφού τα προβλήµατα ρευστότητας έχουν οδηγήσει σε ανάλογη κάµψη την κατανάλωση και την δραστηριότητα.

Το ποντάρισµα της αγοράς πλέον δεν αφορά την επόµενη µέρα αλλά την… µεθεπόµενη αφού ο χρονικός ορίζοντας αποκατάστασης της οικονοµίας θα πρέπει να αναζητηθεί στο β’ εξάµηνο και φυσικά όχι στην λογική µιας σύγκρισης µε µια χαµηλή βάση που ούτως ή άλλως είναι το β’ εξάµηνο του 2008 αλλά στην ουσία της πραγµατικής διάστασης των µεγεθών που θα αφορά αύξηση των τζίρων, των περιθωρίων κέρδους και της λειτουργικής ρευστότητας.

?ς εκ τούτου η ύπαρξη πολλών «αν» στην αγορά επιβάλλει µια συντηρητική προσέγγιση, άκρως επιλεκτική, σε ότι αφορά το βαθµό ανάληψης κινδύνου και οπωσδήποτε µε αυστηρά επενδυτικά κριτήρια.

Υπό αυτό το πρίσµα η πρώτη εβδοµάδα του Ιουνίου χρηµατιστηριακά αναµένουµε να έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την αναδιάρθρωση θέσεων καθώς η αγορά βοηθάει πλέον µε τους τζίρους να γίνουν πιο εύκολες οι µετατοπίσεις των χαρτοφυλακίων".

-----------------------------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.327,47 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 2,08%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 30,28%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 2,32%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 2,25%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,49% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους και οι δώδεκα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη και πέντε με απώλειες από 0,11% έως 8,03%.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Ασφαλειών (14,45%), των Μέσων Ενημέρωσης (9,48%) και των Χημικών (7,42%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος του Πετρελαίου και Αερίου (8,03%), των Πρώτων Υλών (4,42%) και των ταξιδιών και αναψυχής (1,53%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Προοδευτική (83,33%), Περσεύς(51,72%), ΑΕΓΕΚ (47,06%), Επίλεκτος (45,71%), Γιουρομπρόκερς (45,00%), Τεχνική Ολυμπιακή (40,00%), Ελφίκο (39,02%), Παίρης Πλαστικών (36,07%), Κούμπας (33,33%) και Σπύρου (30,77%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εγνατία Τράπεζα (-21,83%), Ζάμπα (-21,12%), Ελληνικά Πετρέλαια (-11,25%), Σιδενόρ (-9,80%), Ακρίτας (-8,60%), S&B Βιομηχ. Ορυκτά (-7,62%), Fourlis (-7,07%), Marfin Popular Bank (-6.93%), Μάρακ Ηλεκτρονική (-6,90%) και Μηχανική (-6,43%).




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v