"Χαρακίρι" στην ανάπτυξη… με δολάρια

Φρένο στην ανάπτυξη της αμερικανικής και κατά προέκταση της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζεται να βάζει η ίδια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μέσω της συνεχούς τροφοδότησης του "συστήματος" με φρέσκο χρήμα...

Χαρακίρι στην ανάπτυξη… με δολάρια
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Φρένο στην ανάπτυξη της αμερικανικής και κατά προέκταση της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζεται να βάζει η ίδια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μέσω της συνεχούς τροφοδότησης του "συστήματος" με φρέσκο χρήμα…

Τα αίτια του καθ' όλα παράδοξου αυτού φαινομένου βρίσκονται στη διόγκωση του ελλείμματος του αμερικανικού προϋπολογισμού, που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,75 τρισ. δολ. το τρέχον έτος αλλά και στις συνολικές δανειακές ανάγκες των ΗΠΑ οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 3,25 τρισ. δολ., επίσης το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Μολονότι το Fed Target Rate, το βασικό της επιτόκιο, παραμένει στις 25 μονάδες βάσης, οι αμερικανικές επιχειρήσεις καλούνται να δανειστούν με επιτόκιο αναφοράς τουλάχιστον 3,66%, πλέον τραπεζικού περιθωρίου, που μπορεί να οδηγήσει το τελικό επιτόκιο έως και το επίπεδο του 6,5% - 6,7% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα επίπεδα δηλαδή όπου διαμορφώνεται το yield, δηλαδή η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που αποτελεί benchmark (σημείο αναφοράς) για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και χθες διαμορφώθηκε στα υψηλότερα όρια του τελευταίου εξαμήνου, συν το περιθώριο και τα όποια άλλα κόστη του τραπεζικού συστήματος.

Οι λόγοι πολλοί.

Πρώτον, οι αμυδρές ενδείξεις σταθεροποίησης που στέλνει το τελευταίο διάστημα η αμερικανική οικονομία αποτελούν σήμα εξόδου από δολαριακές τοποθετήσεις, οι οποίες είχαν γίνει στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς το αμερικανικό νόμισμα όπως και ο χρυσός θεωρούνται ασφαλή καταφύγια σε τέτοιους καιρούς.

Ενδείξεις ανάκαμψης σημαίνουν και μετατόπιση κεφαλαίων από δολαριακά ομόλογα σε μετοχές ή σε εμπορεύματα και στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται και η μαζική διοχέτευση ρευστότητας προς αυτές τις αγορές, που εξηγεί ένα σημαντικό κομμάτι της ανόδου τους το τελευταίο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα οι μαζικές μετατοπίσεις κεφαλαίων από δολαριακές τοποθετήσεις προκαλούν και πιέσεις επί της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος έναντι των υπόλοιπων και κυρίως του ευρώ, δημιουργώντας έτσι έναν επιπρόσθετο λόγο απομάκρυνσης από τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα.

Δεύτερον, η μαζική παροχή ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία και η συνεπακόλουθη διόγκωση ελλείμματος αλλά και χρέους δημιουργούν αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη ικανότητα της χώρας να συνεχίσει να βρίσκει επενδυτές διατεθειμένους να τη δανείσουν φθηνά, π.χ. η Κίνα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των δεκαετών yields.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη η Fed αγοράζει κατά τρόπο μαζικό δεκαετή ομόλογα, ώστε να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο χαμηλά τα spreads

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η σχέση του αμερικανικού χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2010 στο 97,5%, επίπεδο πλησίον των… ελληνικών εξωπραγματικών δεδομένων που σαφώς περιλαμβάνει μία παράμετρο κινδύνου…

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, ο άνθρωπος που έχει επιφορτιστεί με τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner, επανέλαβε χθες στην Κίνα, στον μεγαλύτερο κάτοχο αμερικανικών ομολόγων, ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης Obama είναι ο περιορισμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού "σε περίπου 3%" έναντι του 12,9% όπου αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος…

Ο κίνδυνος της ύφεσης, ωστόσο, δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί και οι ανάγκες ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία παραμένουν μεγάλες…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v