Στον αστερισμό των ταύρων!

H διάρκεια και ακόμη περισσότερο η δύναμη του ράλι έχει πιάσει πολλούς εξ απήνης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν το ράλι έχει ακόμη καύσιμα. Ένα νέο στοιχείο έρχεται να ρίξει περισσότερο φως.

Στον αστερισμό των ταύρων!
Η άνοδος της Σοφοκλέους και μερικών ακόμη ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών και φυσικά των αναδυόμενων από τις αρχές Μαρτίου έχει αιφνιδιάσει πολύ κόσμο.

Οι περισσότεροι περίμεναν ότι το εαρινό ράλι θα ξεφούσκωνε πολύ πιο γρήγορα και θα ήταν πιο ρηχό με δεδομένο ότι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στις ΗΠΑ, στην ευρωζώνη και αλλού, με εξαίρεση την Κίνα, δεν είναι καλή και παραμένει επισφαλής.

Ως εκ τούτου, η προσοχή όλων σε αυτή τη χρονική στιγμή στρέφεται στην αναζήτηση κάποιων στοιχείων ή δεικτών που θα βοηθήσουν ώστε να καταλήξει κάποιος στο τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Είναι γνωστό ότι οι τιμές των μετοχών προεξοφλούν τα μελλοντικά κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου είναι λογικό η πορεία των τελευταίων να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ειδικότερα οι προβλέψεις της επενδυτικής κοινότητας για τη μελλοντική τους πορεία.

Όμως, η επενδυτική κοινότητα, και πιο συγκεκριμένα οι αναλυτές, αλλάζει συχνά τις εκτιμήσεις της ανάλογα με τη ροή των πληροφοριών.

Διαχρονικά έχει παρατηρηθεί ότι η πορεία των μετοχών συνδέεται με την αναθεώρηση των προβλέψεων για τα επιχειρηματικά κέρδη είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Οι μετοχές των εταιριών που είχαν θετική αναθεώρηση μελλοντικών κερδών τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τις άλλες που είδαν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους να ψαλιδίζονται.

Το ίδιο ισχύει και για τις χρηματιστηριακές αγορές, καθότι εκείνες που είχαν περισσότερες αναβαθμίσεις από υποβαθμίσεις προβλέψεων για κέρδη κινήθηκαν καλύτερα σε σχέση με εκείνες στις οποίες συνέβη το αντίθετο.

Αν λοιπόν ρίξουμε μια ματιά στον λόγο των ανοδικών αναθεωρήσεων κερδών προς τις καθοδικές, μπορούμε να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τη διατηρησιμότητα του τωρινού ράλι.

Πράγματι, ο αριθμός των μετοχών που είδαν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους να αναθεωρούνται ανοδικά προς τον αριθμό των μετοχών οι οποίες είδαν τις προβλέψεις να αναθεωρούνται πτωτικά εμφανίζει σταθερή βελτίωση στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου τους 5 μήνες.

Ο λόγος ανοδικών προς πτωτικές αναθεωρήσεις κατέγραψε το χαμηλότερο σημείο του τον Νοέμβριο του 2008.

Πράγματι, ο παγκόσμιος λόγος αναθεώρησης κερδών που υπολογίζει η Merrill Lynch ανέβηκε στο 0,72 τον Μάιο από 0,39 τον Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει ότι στις 10 μετοχές των οποίων τα κέρδη αναθεωρήθηκαν καθοδικά τον Μάιο αντιστοιχούσαν περίπου 7 που είδαν τα μελλοντικά κέρδη τους να αναθεωρούνται ανοδικά έναντι μόλις 3 περίπου έναν μήνα νωρίτερα.

Αναφορικά με τη γεωγραφική περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται της Ευρώπης αφού ο αμερικανικός λόγος ανέβηκε στο 0,93 τον Μάιο από 0,33 τον Απρίλιο, ενώ στην Ευρώπη βελτιώθηκε στο 0,42 από 0,30.

Σημαντική βελτίωση εμφανίζουν επίσης οι αναδυόμενες αγορές που είδαν τον λόγο να πηγαίνει στο 0,91 από 0,52 και η Ασία εκτός Ιαπωνίας που πήγε στο 1,0 από 0,56 τον Απρίλιο.

Επομένως, τα νέα είναι ενθαρρυντικά για του "ταύρους" και ειδικότερα για εκείνους που κατοικοεδρεύουν στην αμερικανική αγορά, στην Ασία και στις αναδυόμενες αγορές που ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη Σοφοκλέους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v