Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξανόμενη διάθεση για μόχλευση στο ΧΑ

Συνεχίζουν να ποντάρουν σε συνέχιση της αντίδρασης οι ειδικοί της αγοράς. Υψηλότερα στοχοθετούν την Εθνική τα "ξένα σπίτια" ενώ αυξάνεται η διάθεση για μόχλευση και παιχνίδι στις αγορές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στον ΠΑΟκράτορα των 30 (!) τίτλων αναφέρεται η Ελευθεροτυπία στο σημερινό "πρωτοσέλιδο" της για τον Παναθηναικό, που "τα πήρε όλα και έφυγε". Τα… πάντα όλα, που λένε και οι φίλοι μου οι γάβροι, συνέβησαν χθες βράδυ στην Wall καθώς οι βασικοί δείκτες έδωσαν- μετά από αντιπαραθέσεις εβδομάδων- και τυπικά την τεχνική επιβεβαίωση για τον ανοδικό κύκλο προς το 9χίλιαρο-9.200 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που συνεχίζει να κινείται ως μπροστάρης-ιχνηλάτης των ευρωπαικών, οι τεχνικές ενδείξεις είχαν δοθεί νωρίτερα. Αρχικά με τον εγκλωβισμό των σορτάκηδων από τους ισχυρούς επενδυτικούς-επιχειρηματικούς κύκλους και στη συνέχεια της συνεδρίασης με τις συντονισμένες αγορές σε μετοχές-σηματωρούς.

Θα σταθούμε ειδικά στην προσυνεδριακή αναφορά μας όχι τόσο στην διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη (2.417, ο μον.) ούτε του FTSE 20 (1.264,4 μον.) όσο στην εικόνα που παρουσιάζει η Εθνική.

Κακά τα ψέματα, είτε μας αρέσει είτε όχι η Εθνική είναι σχεδόν το 20% της στάθμισης και ο σηματωρός της ψυχολογίας, διάθεσης και τακτικής που ακολουθούν τα "μεγάλα σπίτια". Αυτά, που με πρώτη και καλύτερη την Citigroup βγήκαν πριν από δέκα ημέρες να ανεβάσουν τον πήχη και τις τελευταίες ημέρες θέτουν υψηλότερους στόχους και άλλα ξένα ιδρύματα.

Θα εμμείνουμε στην Εθνική, καθώς εκτιμούμε πως στη σημερινή γενική συνέλευση δεν αποκλείεται να ακουστούν ενδιαφέροντα πράγματα και διότι η τεχνική εικόνα της μετοχής προοιωνίζεται περαιτέρω αντίδραση. Πόσο; Από τη στιγμή που χθες είχαμε κλείσιμο υψηλότερα των 20,5 ευρώ και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές 3,4 εκατ. τεμαχίων.

Θα συμφωνήσουμε με τον φίλο Ramon Feiza (που αναφέρεται στον Εκηβόλο για τους…κλαμένους) αλλά αφού το παιχνίδι οι μεγάλοι θέλουν να το παίξουν με αυτούς τους όρους δεν έχουμε και πολλές επιλογές.

Πρακτικά η Εθνική μετά την υπέρβαση των 20,5 ευρώ "στοχοθετεί" τα 24,5-25 ευρώ, κίνηση που…. αντιστοιχεί με αντίδραση του 20αρη προς τις 1.320-1.340 μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του FTSE 20 ακολουθούν μέχρι τέλους την τεχνική κίνηση της αγοράς (των αγορών) που θα δοκιμασθεί στην περίπτωση προσέγγισης των 9.000-9.200 μονάδων για τον DJIA.

Μέχρι τότε όμως θα επιχειρηθεί η εκμετάλλευση-αξιοποίηση του ανοδικού ξεσπάσματος, που ταυτόχρονα αρχίζει να λειτουργεί και…σαν παγίδα για όσους μένουν ακόμη εκτός παιδιάς.

Μετοχές όπως Eurobank, Alpha Bank, Marfin Popular μένει να φανεί εάν και πως μπορούν να ακολουθήσουν την Εθνική, τη στιγμή που η Πειραιώς προχωρά σε ιδιωτική διάθεση μετοχών έως και του 3,95% του μ.κ της με την τρέχουσα τιμή στα 8,5 ευρώ, στη δε Κύπρου θα επιχειρηθεί να κερδηθεί το χαμένο (χθες) έδαφος με στόχευση την αντίδραση προς τα 5,8-6 ευρώ.

Σε ανάλογη φορά η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 20 με ισχυρές τεχνικά τόσο την Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο και Μυτιληναίο, Intralot (δες για παρουσίαση στο Λονδίνο σήμερα-αύριο), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στο ενδιαφέρον θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη με εύγλωττο τίτλο…ένα βήμα πιο κοντά…τουλάχιστον όσον αφορά στον διαγωνισμό για το έργο κατασκευής αυτοκινητόδρομου Ακτίου-Αμβρακίας) .

Όμως είναι ενθαρρυντικό, πως σε αυτό το κλίμα συμμετέχουν ενεργά αρκετά γνωστά μας αλλά και καινούργια επενδυτικά σχήματα, βασικοί μέτοχοι-επιχειρηματίες, χρηματιστές και επαγγελματίες της αγοράς.

Μετοχές εταιρειών όπως ΣΙΔΕΝΟΡ (5,2 ευρώ) Folli-Follie (15,2 ), Αγροτική Ασφαλιστική (1,86), Ηλεκτρονική Αθηνών ( 3,11), ΜΕΤΚΑ ( 8,3), ΕΧΑΕ (8,6) Frigoglass (5,0) και άλλες με διαμορφωμένα ανοδική φορά μπορεί να εκμεταλλευτούν την συγκυρία.

Προσώρας εμμένουμε στην εκτίμηση φίλων παικτών και συνεργατών αναλυτών οι οποίοι θεωρούν τεχνικά δικαιολογημένη τη συνέχιση της αντίδρασης προς την περιοχή των 2.500-2.550 μονάδων και για τη συνέχεια…βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v