Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ορατή η τιτλοποίηση των τιμολογίων

Στο ενδεχόμενο τιτλοποίησης των απωλειών από τα τιμολόγια αναφέρθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματά της και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα EPS της Επιχείρησης στα 4,5€ το 2011, σύμφωνα με τη Citi.

ΔΕΗ: Ορατή η τιτλοποίηση των τιμολογίων
Στο ενδεχόμενο τιτλοποίησης των απωλειών από τα τιμολόγια αναφέρθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, αναφέρει σε έκθεσή της (1/6) η Citigroup.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει πως υποστηρίζει ένα τέτοιο μοντέλο, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή της Επιχείρησης στα 4,5 ευρώ το 2011.

Σύμφωνα με τη Citi, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε στη διάρκεια του conference call της Επιχείρησης ότι υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ όλων των βασικών μετόχων και η τιτλοποίηση των τιμολογίων είναι μία πιθανή λύση.

Ο διεθνής οίκος θεωρεί πως η πραγματοποίηση της ανάλυσης δεν απαιτεί περισσότερους από 6 μήνες, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο και οι παραδοσιακές καθυστερήσεις που παρατηρούνται για την εφαρμογή ενός τέτοιου πλαισίου καθιστούν πιο λογική την πραγματοποίηση της ανάλυσης σε περίοδο 18 μηνών. Έτσι, θεωρεί πως η εφαρμογή της τιτλοποίησης των τιμολογίων θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2011.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η Ελλάδα θα πρέπει να βολιδοσκοπήσει άλλες ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου να επιλέξει και να εφαρμόσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα λειτουργεί.

Ωστόσο θεωρεί πως το ισπανικό μοντέλο για την τιτλοποίηση των απωλειών από τα τιμολόγια θα ήταν το καλύτερο για τη χώρα μας καθώς:

- Παρέχει κίνητρα σε μια κερδοφόρα επιχείρηση κοινής ωφελείας να επενδύσει και να διασφαλίσει την ασφάλεια των αποθεμάτων της

- Προσφέρει ορατότητα και σταθερότητα στους μετόχους και στους ομολογιούχους. Η Citi σημειώνει ότι εάν εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο στην Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για ανάκτηση των απωλειών σε σχέση με την Ισπανία και, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς, θα έχει λιγότερες επιπτώσεις στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και επομένως θεωρείται πιο σταθερό σύστημα.  

- Οι πελάτες ωφελούνται από τα χαμηλά τιμολόγια με προβλέψιμες και διαχειρίσιμες αυξήσεις σε αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v