Μαργαριτάρια που... "καίνε" 8 εισηγμένες!

Οι "καυτές" παρατηρήσεις των ορκωτών για πέντε εισηγμένες και οι επισημάνσεις γι' άλλες τρεις - Πώς αποτιμώνται με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θυγατρικές που έχουν να λειτουργήσουν από το 2006!

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μαργαριτάρια που... καίνε 8 εισηγμένες!
Οι "καυτές" παρατηρήσεις των ορκωτών για πέντε εισηγμένες και οι επισημάνσεις για άλλες τρεις - Πώς αποτιμώνται με δεκάδες εκατ. ευρώ θυγατρικές που έχουν να λειτουργήσουν από το 2006!


Ούτε και σε αυτές τις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις έλειψαν οι "καυτές επισημάνσεις" των ορκωτών ελεγκτών καθώς και αρκετά παράδοξα που θα προκαλέσουν σχόλια στους μετόχους των συγκεκριμένων εταιριών αλλά και στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.

**** Αρχίζουμε με την περίπτωση του ομίλου Alma-Ατέρμων, όπου ο ορκωτός ελεγκτής μιλά για "αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης ομαλής πορείας στο μέλλον, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα" και επιπλέον επισημαίνει:

α) Ληξιπρόθεσμες και σε καθυστέρηση οφειλές που σε επίπεδο ομίλου ανέρχονταν στις 31/3/2009 στα 19,15 εκατ. ευρώ.
β) Απαιτήσεις σε καθυστέρηση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, για τις οποίες δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη. 
γ) Το γεγονός ότι δύο εταιρίες του ομίλου έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Ωστόσο, η πώληση μιας θυγατρικής απέφερε έκτακτο έσοδο της τάξεως των 6,97 εκατ. ευρώ και μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ύψους 5,05 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν και ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε από 12,8 στα 11,3 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Alma-Ατέρμων πιστεύει ότι η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται είναι πρόσκαιρη. "Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται στο ότι υπάρχουν σε ισχύ υφιστάμενες συμβάσεις με εταιρίες του κλάδου μας για την παροχή υποστηρικτικών εργασιών σε αυτές, που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τον τομέα εμπορίας εκτυπώσεων, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε κατάσταση ανάπτυξης λόγω και των προοπτικών διεύρυνσης της συγκεκριμένης δραστηριότητας σε τομείς πέραν της υπαίθριας διαφήμισης".

**** Για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες από μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ύψους 449 χιλιάδων ευρώ, αναφέρεται ο ορκωτός ελεγκτής για την Compucon. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει υποβάλει αιτήματα ρυθμίσεως των υποχρεώσεων αυτών και αναμένει για τη θετική αποδοχή εκ μέρους των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η Compucon υποχρεώθηκε σε μείωση του κύκλου εργασιών της (από το 1,65 στο 0,79 εκατ. ευρώ) και σε ζημία 353 χιλιάδων ευρώ (έναντι 22 χιλιάδων ευρώ).

**** Στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στις 31/3/2009 ανέρχονταν σε 14,15 εκατ. προς τις τράπεζες, στις 498 χιλιάδες προς το προσωπικό και στις 40,17 χιλιάδες προς τους προμηθευτές. Προτεραιότητα της εισηγμένης είναι η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της από την 20ή/10/2008 και μετά (ημερομηνία αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99).

Από την πλευρά του, ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει: "Η μεταβολή του προγράμματος τροφοδοσίας των μονάδων πάχυνσης λόγω δυσχερειών στην προμήθεια ιχθυοτροφών προκαλεί προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη του ιχθυοπληθυσμού, που άρχισαν τον Οκτώβριο του 2008 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει ομαλοποίηση, τότε θα επηρεαστούν αρνητικά τα αποθέματα και τα αποτελέσματα των επόμενων περιόδων".

Στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ο όμιλος υποχρεώθηκε σε ζημία 4,8 εκατ. ευρώ, πλην όμως ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε από τα 46,17 στα 44,1 εκατ. ευρώ.

**** Στην Ιπποτούρ ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει ότι "οι διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις της εταιρίας είχαν ως συνέπεια τη διαμόρφωση της αρνητικής καθαρής θέσης κατά την 31η/3/2009 ύψους 8,25 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη επαρκών ενδείξεων αναστροφής των αρνητικών αποτελεσμάτων στο άμεσο μέλλον συντείνει στο ότι η συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρίας είναι σε άμεση εξάρτηση με την υλοποίηση προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ".

Στο πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της Ιπποτούρ μειώθηκαν από το 1,83 στο 1,58 εκατ. ευρώ, το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-350 χιλιάδες, έναντι -405 χιλ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), πλην όμως οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες (leasing και βραχυπρόθεσμος δανεισμός) περιορίστηκαν. Πώς εξηγείται αυτό: από τη συνεχιζόμενη κεφαλαιακή στήριξη της εταιρίας από "συνδεδεμένα μέρη" στα οποία στις 31/3/2009 η εισηγμένη όφειλε 11,25 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 6,29 εκατ. ευρώ όφειλε προς μετόχους!

Άρα λοιπόν μία ενδεχόμενη ΑΜΚ μπορεί μεν να καθιστούσε θετικά τα ίδια κεφάλαια, αλλά πολύ λίγα πράγματα θα έκανε προς την ουσιαστική τόνωση της ρευστότητας της εισηγμένης.

**** Χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά "φορτωμένος" με σειρά παρατηρήσεις από τον ορκωτό ελεγκτή, ήταν ο Εμπορικός Δεσμός στις 31/3/2009. Η εταιρία ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 820 χιλιάδων (έναντι 6,53 εκατ.) και ζημία 208 χιλιάδων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ορκωτός ελεγκτής προχώρησε -μεταξύ άλλων- στις παρακάτω επισημάνσεις:

Α. Η δραστηριότητα των περιλαμβανομένων στον λογαριασμό "επενδύσεις σε θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις" ΑΛ ΠΕΤΡΟΪΛ, ΑΝΤΩΝΙΑ ΝΕ και ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΝΕ, ύψους 4,92 εκατ., από την 1η/10/2008 έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. Συνεπώς θα πρέπει να διενεργηθεί έκθεση επανεκτίμησης εύλογης αξίας (στις λογιστικές καταστάσεις υπάρχει εγγεγραμμένη υπεραξία 3,92 εκατ. ευρώ).
Β. Τα ίδια κεφάλαια των εταιριών ΔΙΑΔΗΜ και ΑΛ ΠΕΤΡΟΪΛ στις 31/12/2008 ήταν χαμηλότερα από το 10% των μετοχικών τους κεφαλαίων.
Γ. Δεν τέθηκαν υπόψη τα στοιχεία των εταιριών Leon Sea και MegaGrafica, συνεπώς αδυνατούμε να εκφράσουμε γνώμη ότι δεν συντρέχει περίπτωση απομείωσης.

Εταιρίες εκτός διαπραγμάτευσης

**** Στην Ασπίς Πρόνοια αναγκαία κρίνεται για τη συνέχιση της λειτουργίας της η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 150 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου που αντιστοιχούν στους μετόχους υπήρξαν περισσότερο αρνητικά, καθώς από τα -147,6 εκατ. στις 31/12/2008 διαμορφώθηκαν σε -149,4 εκατ. στις 31/3/2009. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές του α΄ τριμήνου ήταν αρνητικές (-42 εκατ.), ωστόσο υπερκαλύφτηκαν από πώληση συμμετοχών - θυγατρικών ύψους 7,47 εκατ. ευρώ.

**** Στη Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου το ζημιογόνο αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου ήταν αναμενόμενο λόγω της αρνητικής εποχικότητας που παρουσιάζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας στην αρχή κάθε έτους. Πάντως, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 5,44 στα 4,65 εκατ. ευρώ και οι ζημίες ανέβηκαν από τα 4,62 στα 5,51 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτές θα ήταν μεγαλύτερες, αν φέτος δεν εγγραφόταν ένα μη επαναλαμβανόμενο κέρδος (αντιστροφή απομείωσης αξίας του πλοίου Θεόφιλος) ύψους 830 χιλιάδων ευρώ. Από την αρχή του έτους έως και την 31η/3/2009 ο τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε κατά περίπου 8 εκατ. ευρώ.

**** Και ερχόμαστε στην ΕΤΜΑ, η οποία εμφάνισε κύκλο εργασιών 906 χιλ. ευρώ (έναντι 1,08 εκατ.) και καθαρά κέρδη 1,25 εκατ. ευρώ! Πώς προέκυψε αυτό: από την αναπροσαρμογή των συμμετοχών της εταιρίας κατά 1,335 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα από την αποτίμηση των δύο κινεζικών θυγατρικών από τα 19,46 στα 20,8 εκατ. ευρώ…

"Στις προηγούμενες χρήσεις προβήκαμε στην αλλαγή της ακολουθούμενης λογιστικής πολιτικής για τις αποτιμήσεις των συμμετοχών μας σε θυγατρικές, από το κόστος κτήσης στην εύλογη αξία. Έτσι, η συμμετοχή μας στις θυγατρικές της Κίνας καθορίστηκε βάσει ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ στο ποσό των 20,804 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά την άποψη της εταιρίας ανταποκρίνεται στην εύλογη αξία".

Θυμίζουμε βέβαια ότι οι δύο θυγατρικές της Κίνας έχουν διακόψει την παραγωγική τους δραστηριότητα από το 2006 και μέχρι σήμερα δεν είναι βέβαιο αν και πότε θα την ξαναρχίσουν…

Άξια προσοχής επίσης είναι και η αποτίμηση της συμμετοχής στην πρώην εισηγμένη ΕΛΛΑΤΕΞ (διαγράφηκε οριστικά από το Χ.Α.) με 2,055 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΑΤΕΞ επιτυγχάνει φτωχότατες οικονομικές επιδόσεις και επιπλέον οφείλει και πάνω από 10 εκατ. ευρώ στην ΕΤΜΑ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v