Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ, ΔΕΗ και mid caps έδειξαν χαρακτήρα

Ο Γενικός Δείκτης “αψήφησε” την αποκοπή μερίσματος (1,4 €) του ΟΠΑΠ και το placement σε χαμηλότερα επίπεδα (7,7 €) της Πειραιώς και έκλεισε με θετικό πρόσημο συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Όσο η ψυχολογία διατηρεί τον θετικό της βηματισμό, τόσο οι Αγορές θα συνεχίσουν την αναρρίχησή τους.

Ο Γενικός δείκτης “αψήφησε” την αποκοπή του μερίσματος (1,40 ευρώ) από τον ΟΠΑΠ και το placement σε χαμηλότερα επίπεδα (7,70 ευρώ) της Πειραιώς και έκλεισε με θετικό πρόσημο συμπληρώνοντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Η πλαγιοανοδική τάση έδωσε δικαίωμα κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και δυνατότητες αναδιαρθρώσεων σε αρκετά χαρτοφυλάκια που παίρνουν τα κέρδη τους και επανατοποθετούνται σε τίτλους εταιρειών που θεωρητικά δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης.

Οι Αγορές συνεχίζουν να εκπλήσσουν, όχι τόσο με τη δύναμη της ανοδικής κίνησης, όσο με την απουσία ουσιαστικής διόρθωσης. Διόρθωση η οποία θα επιτρέψει στους επενδυτές οι οποίοι παραμένουν, ενδεχομένως και για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός Αγορών να τοποθετηθούν προσδίδοντάς τους την απαραίτητη νέα δυναμική για την διεκδίκηση υψηλότερων επιπέδων.

Είναι όμως αυτή η ανάκαμψη μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, ή αποτελεί μία ανοδική δηλαδή έξαρση που θα ακολουθηθεί από συνέχιση της πτώσης που ξεκίνησε από το 2007;

Η Χρηματιστηριακή αγορά, από την φύση της κερδοσκοπική, αντιδρά με υπερβολή τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο. Οι μετοχικές αξίες πάντα ανακάμπτουν πριν ξεκινήσει η ανάκαμψη των εθνικών οικονομιών, καθώς οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τα εταιρικά κέρδη και μερίσματα που θα έρθουν. Όπως επομένως η πτώση στα χρηματιστήρια ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν εκδηλωθεί η οικονομική κρίση, έτσι και η άνοδος. Αυτό το τελευταίο δίνει πόντους στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2009, δεν είναι κάτι προσωρινό.

Όμως, η άνοδος αυτή θα είναι δύσκολο να είναι συνεχής και αδιατάρακτη από ευκαιριακές πτώσεις. Έτσι το “μίγμα” ύπαρξης ρευστότητας και διατήρησης μετοχικών αξιών ίσως είναι η χρυσή τομή στην ενδιαφέρουσα φάση που κινούνται οι Αγορές, καθώς επιτρέπει συμμετοχή σε μία μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση, αλλά και δυνατότητα εκμετάλλευσης των διακυμάνσεων τιμών του επόμενου διαστήματος.

Η κίνηση πολλών μετοχών και δεικτών στα χρηματιστήρια υποδηλώνει πως έχει ξεκινήσει καινούριο κυκλικό ανοδικό κύμα. Και η μακροπρόθεσμη τάση είναι κοντά στο να μεταβληθεί σε ανοδική και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον ο μεγάλος “παίκτης” στις Αγορές είναι το κράτος, που έχει μερίδια σε πολύ σημαντικές επιχειρήσεις, τονίζει με έμφαση η Solidus Sec.

Απόλυτα προσαρμοσμένη στην πλευρά των αισιόδοξων και η Fortius Finance που επισημαίνει ότι διαγραμματικά, μετά την ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 2.300 μονάδων και του μακροπρόθεσμου “Fibo” απλού κινητού μέσου των 233 ημερών, ο Γενικός Δείκτης κατευθύνεται προς το επίπεδο των 2.554 μονάδων, δείχνοντας ιδιαίτερη δυναμική. Οι αργοί τεχνικοί δείκτες συνεχίζουν να βρίσκονται προς το μέρος των αγοραστών ενώ οι πολύ βραχυχρόνιοι δείχνουν να “δυσανασχετούν” με την “overbought” κατάσταση.

Η ανοδική κλίση έχει πλέον φτάσει στα επίπεδα των 73? σημάδι της έντονης αγοραστικής διάθεσης. Σύμφωνα με την ΑΧΕ θετική έκπληξη και κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2554 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες αντιστάσεις που οριοθετούνται στις 2797 και 2900 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πάντα σύμφωνα με την Fortius ο Dow Jones καλείται να “αναμετρηθεί” με τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (8760 μονάδες) ανοδική διάσπαση του οποίου δίνει κίνηση προς τις 8850 και 9040 μονάδες.

Στα “οξύμωρα” της διαρκούς και χωρίς ανάσα ανοδικής κίνησης που έχει φέρει το Ελληνικό χρηματιστήριο 65,2% υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου, αναφέρεται η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επισημαίνει ότι οι κυριότερες Δεικτοβαρείς μετοχές είναι “φορτωμένες” με σημαντικά και γρήγορα κέρδη, τα τεχνικά τους διαγράμματα κινούνται διαρκώς σε υπερτιμημένες ζώνες, όμως οι κυριότεροι τεχνικοί δείκτες έχουν ανανεώσει τα σήματα αγορών! Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την εταιρική κερδοφορία γεγονός το οποίο φάνηκε στο α’ τρίμηνο. Η ΑΧΕ δεν συνιστά κινήσεις “contrarian” της τάσης, αλλά συστήνει την ύπαρξη δυνατότητας, σε μια καλή διόρθωση, επανατοποθετήσεων με καλύτερες προϋποθέσεις.

Από το ταμπλό του 20αρη, με αγοραστές έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Alpha Bank, MPB και με πωλητές οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τιτάν, Εθνική, Motor Oil, Eurobank, MIG.

Στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων και μάλιστα με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας οι Βιοχάλκο (+11,57%), Μυτιληναίος (+5,88%), ΕΛ. Πετρέλαια (+4,79%) και Τιτάν (+7,43%).

Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν ΔΕΗ, Intralot, Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για την Motor Oil, θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Εθνική και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Coca-Cola, Alpha Bank, MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-6,59%), ΟΠΑΠ (-5,36%), MPB (-3,65%), με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Αγροτική και Κύπρου, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισε ο Ελλάκτωρας.

Ο Γενικός Δείκτης αν κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 37 μονάδων (χαμηλό ημέρας 2394,1, υψηλό 2431,39), άλλαξε 11 φορές πρόσημο και έκλεισε στις 2427,45 μονάδες με κέρδη 0,43%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος έφθασε τα 342 εκατ. από τα οποία τα 8,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλή η τελική εικόνα με 136 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 9 ως 16,46%.

Στους ημερήσιους κερδισμένους, μεταξύ άλλων ξεχώρισαν Σωλ. Κορίνθου, ΑΕΓΕΚ, Αλουμύλ, Ιμπέριο, Πλ. Κρήτης, Ιντερτέκ, ΓΕΚ-Τέρνα, Αεροπορία Αιγαίου, Βωβός, MLS κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v