Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Subprime: "Έγκυος" η μητέρα όλων των δεινών

Εάν αιτία της σημερινής κρίσης είναι τα "subprimes", τότε η χθεσινή είδηση περί αύξησης κατά 6,7% τον Απρίλιο στην αξία των προσυμφώνων για υφιστάμενες κατοικίες, στις ΗΠΑ, πρέπει να θεωρηθεί "χαρμόσυνη".

Subprime: Έγκυος η μητέρα όλων των δεινών
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η μητέρα όλων των δεινών είναι η υπόθεση της subprime, τότε η χθεσινή είδηση περί αύξησης κατά 6,7% τον Απρίλιο, στην αξία των προσυμφώνων για υφιστάμενες κατοικίες, στις ΗΠΑ, πρέπει ασφαλώς να θεωρηθεί "χαρμόσυνη".

Πρόκειται ούτως ή άλλως για σημαντική υπέρβαση της εκτιμώμενης βελτίωσης του συγκεκριμένου στοιχείου, η οποία σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg δεν αναμενόταν να υπερβεί το 0,5%...

Ανάκαμψη της κτηματικής αγοράς, σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον, συνεπάγεται και ευρύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, γεγονός διόλου δυσάρεστο για τις μετοχικές αγορές τόσο των ΗΠΑ όσο και της δικής μας, η πορεία της οποίας κοντολογίς συναρτάται σε εκείνη της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα στοιχεία που πρέπει να διαβαστούν ανάμεσα από τις γραμμές

Η ανάκαμψη αυτή έγινε εφικτή κυρίως χάρη σε τρεις λόγους:

Πρώτον, στη συνεχιζόμενη αύξηση, κατά τρόπο εφιαλτικό, των κατασχέσεων κατοικιών. Μην ξεχνάμε ότι το παραπάνω στοιχείο αφορά σε υφιστάμενες κατοικίες ή ακριβέστερα σε κατοικίες με προηγούμενους ιδιοκτήτες… Ήδη, όπως έχει επισημάνει το Euro2day.gr, μόνο κατά το τρέχον έτος ο αριθμός των κατασχέσεων κατοικιών στις ΗΠΑ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο και εκτιμάται ότι έως το 2012 θα φθάσει τα 9 εκατ.

Δεύτερον, στην κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων λόγω "υπερπροσφοράς" και κατά συνέπεια στην αύξηση της ελκυστικότητάς τους και

Τρίτον, στη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, εξέλιξη η οποία έχει ευρύτερες και πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα επιπτώσεις στο επίπεδο της εκεί ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και βεβαίως και στον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων…

Ήδη η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο επίπεδο του 8,9%, στο υψηλότερο της τελευταίας 25ετίας, και αναμένεται να φτάσει στο 10% περίπου στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, παρά την ύπαρξη των αρνητικών αυτών παραμέτρων, οφείλουμε να την εκλάβουμε ως θετική εξέλιξη.

Πώς όμως έγινε δυνατή;

Καίριας σημασίας υπήρξε φυσικά η παράμετρος της χρηματοδότησης. Μολονότι οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στις ΗΠΑ δεν έχουν πλήρως αποκατασταθεί, οι συνεχείς επιτοκιακές μειώσεις ασφαλώς συνεισέφεραν στην προώθηση αναχρηματοδοτήσεων υφιστάμενων στεγαστικών δανείων αλλά και -με μικρότερο ρυθμό- σύναψη νέων.

Το κύριο βάρος αυτής της διαδικασίας έφεραν και συνεχίζουν να φέρουν οι κάποτε ημικρατικοί και πλέον εντελώς… κρατικοί και εισηγμένοι στην εκεί χρηματιστηριακή αγορά οργανισμοί Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίοι έχουν ήδη εγγράψει αθροιστικές ζημίες άνω των 150 δισ. δολ. από το τρίτο τρίμηνο του 2007 έως σήμερα.

Συνολικά, οι δύο οργανισμοί έχουν εξαγοράσει ή έχουν εγγυηθεί για το 55% του συνόλου των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 5,4 τρισ. δολ., ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, τα επισφαλή δάνεια (subprime) που κρατούν αφορούν συνολικά στο ποσό του 1,7 τρισ.δολ.

Για τη διάσωσή τους το αμερικανικό δημόσιο έχει ήδη βάλει βάλει στην άκρη 400 δισ. δολ., ποσό που ήδη εμφανίζεται περιορισμένο σε σύγκριση με το σύνολο των επισφαλών δανείων με το οποίο μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο οργανισμοί.

Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση και η τελική διάσωση της Fannie Mae και της Freddie Mac είναι, με λίγα λόγια, μονόδρομος για την κυβέρνηση Ομπάμα, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει την πλήρη ανάληψη των υποχρεώσεών τους, γεγονός που θα αύξανε κατά 50% το ύψους 11,3 τρισ. δολ. χρέος των ΗΠΑ και θα δυσχέραινε σημαντικά τη δυνατότητά τους να δανειστούν φθηνά ως κρατικοί οργανισμοί.

Είναι όμως προτιμότερο να δυσκολεύεσαι να δανειστείς, παρά να μην έχεις καν αγορά από την οποία να μπορείς να δανειστείς, αφού κατάρρευση των δύο οργανισμών θα σήμαινε και πλήρη αποσταθεροποίηση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος… για μία ακόμη φορά, μετά το διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2008.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v