Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 14,52 δισ. αγοράζεις όλες τις τράπεζες!

Περιορίστηκαν στο κλείσιμο οι απώλειες του Γ.Δ με την Πειραιώς να κερδίζει 8,48% και τη Eurobank 1,11%. Κάτω από 9 ευρώ η ΕΤΕ, πτώση για OTE, Alpha. Απώλειες 37% για τις τράπεζες από την αρχή του 2009.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Με 14,52 δισ. ευρώ αγοράζεις ολόκληρο το τραπεζικό ταμπλό και σου μένουν και … ρέστα.

Αυτό σαν αποτέλεσμα της κατολίσθησης των Τραπεζικών αποτιμήσεων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Artion ΑΧΕΠΕΥ και μετά το σημερινό κλείσιμο οι κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων τραπεζών (σε δισ. ευρώ) διαμορφώνονται ως εξής:

Alpha Bank (1,56), Eurobank (1,92), Αγροτική (0,9), Εθνική (4,45), Πειραιώς (1,18), Κύπρου (0,94), MPB (0,97), Ταχ. Ταμιευτήριο (0,5), Αττικής (0,26), Aspis (0,04), Proton (0,029), Marfin Egnatia (0,35), Geniki (0,10), Emporiki (0,61), Ελλάδος (0,7).

Ζητείται άμεση αντίδραση που μπορεί να μην αλλάξει την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, αλλά πρέπει, αν μη τι άλλο, να αποκαταστήσει μέρος των αρνητικών υπερβολών στο ταμπλό.

Βέβαια αυτές τις ενδείξεις αφήνουν περισσότερο μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς στο Τραπεζικό ταμπλό κατά πρώτο λόγο και σε αρκετούς τίτλους του 20αρη κατά δεύτερο οι εν δυνάμει πωλητές συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους που φαίνεται να είναι η συνολική αποεπένδυση από την Ελλάδα.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν σχετικές επιφυλάξεις καθώς δεν είναι λίγοι οι επαγγελαμτίες του χώρου που εκτιμούν ότι η όποια αντίδραση θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων εντός και εκτός των τειχών.

Η όποια ανοδική κίνηση βεβαίως θα είναι αντίδραση από την παρατεταμένη υπερβολή και όχι αλλαγή τάσης, ενώ και διεθνώς πληθαίνουν όσοι αναμένουν ένα “bear market rally”.

Περισσότερο επιθετικός ο φίλος Μάνος Χατζηδάκης περιμένει μία ανοδική εκτόνωση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ή αλλιώς ένα “ράλι ανακούφισης”, πάντα υπό την προϋπόθεση της “ευγενικής χορηγίας” των διεθνών Αγορών.

Αυτές οι τελευταίες συνεχίζουν να “ανασαίνουν” δύσκολα αφού το μπαράζ των αρνητικών μακροοικονομικών νέων δείχνει ασταμάτητο. Έτσι σήμερα τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων έξι δεκαετιών εμφάνισαν οι νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο χάθηκαν 651.000 θέσεις εργασίας, το υψηλότερο μέγεθος που έχει ανακοινωθεί σε μηνιαία βάση από το 1949. Η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε υψηλά 25 ετών, στο 8,1% τον Φεβρουάριο.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και για όσους ασχολούνται ακόμα με τα στατιστικά η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που μόλις έληξε (και οι τέσσερις αρνητικές) αφαίρεσε από τον Δείκτη 4% και από τον Τραπεζικό δείκτη 8,38%.

Από την αρχή του χρόνου και για τους δύο δείκτες οι απώλειες είναι 17,47% και 36,95% αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα και από τις μετοχές του FTSE που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι “αποχρώσεις” ήταν μοιρασμένες ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ασφαλώς και δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο το +8,48% καθώς λίγο πριν τις 16:55 κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες για άκρος ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Από κει και πέρα τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη Intralot (παρά την έκθεση της Deutsche Bank που έδινε σύσταση sell και τιμή στόχο τα 2,5 ευρώ συνεχίζονται οι φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις), αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο και Eurobank, θετικό πρόσημο για ΟΠΑΠ και Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Στην αντίπερα όχθη οι μεγαλύτερες απώλειες για τα ΕΛΠΕ (-4,33%) που έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας, μία ακόμα συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων απωλειών για την Εθνική (-2,18%), αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρα, ΤΤ και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ, Alpha Bank, Tράπεζα Κύπρου, MRB, και ΜΙΓ.

Ο Γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο σε ένα εύρος μόλις 20 μονάδων (χαμηλό ημέρας 1459,17 μονάδες, υψηλό ημέρας 1479,75) και έκλεισε στις 1474,35 μονάδες με απώλειες 0,48% ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος έφτασε τα 98,5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 7,3 αφορούσαν πακέτα.

Δεν είναι με το μέρος των αισιόδοξων η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών ενώ 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 19,05 %.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v