Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάχυση ενδιαφέροντος στο ΧΑ

Η ενεργότερη συμμετοχή ξένων και εγχώριων διαχειριστών, η κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών και η μερική διάχυση της ρευστότητας προς επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τραπεζών και του ΟΤΕ, σηματοδότησαν το ξεκίνημα του 2004 στη Σοφοκλέους. Αναζητείται η συνέχεια στο φόντο της προεκλογικής περιόδου αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά από μια φρενήρη κούρσα, που ξεκίνησε από την αρχή του νέου έτους, ήτοι 2.263,58 μονάδες (τιμή κλεισίματος 31/12/2003), έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης, οριακά υψηλότερα των 2.400 μονάδων.

Περίοδος που είχε ως κύρια χαρακτηριστικά την ενεργότερη συμμετοχή ξένων και εγχώριων διαχειριστών, την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, και τη μερική διάχυση της ρευστότητας προς επιλεγμένους τίτλους εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Καθαρά δεικτοβαρής η αντίδραση, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία. Ο Γενικός Δείκτης στη διάρκεια του 2004 (6 συνεδριάσεις) ενισχύθηκε συνολικά κατά 6,17%, με τον FTSE 20 να κερδίζει 6,36% και τις τράπεζες 6,12%.

Όσοι διαχειριστές τοποθετήθηκαν στις χαμηλότερες τιμές τέλος Δεκεμβρίου, για παράδειγμα στα 20,74 ευρώ της Εθνικής, τα 23,98 ευρώ της Alpha Bank, τα 10,48 ευρώ του ΟΤΕ, τα 15,44 ευρώ της Eurobank, τα 9,68 ευρώ της Πειραιώς, κατοχυρώνουν (ήδη) από τη συνεδρίαση της Πέμπτης σημαντικά κέρδη.

Όπως φάνηκε από τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, υπάρχουν μικρά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης της αγοράς, σε πρώτη φάση προς τις 2.385 μονάδες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως την Πέμπτη και την Παρασκευή εμφανίστηκε και πάλι το φαινόμενο του… δανεισμού δεικτοβαρών μετοχών (από την ΕΤΕΣΕΠ). Παράλληλα, η Alpha Finance και εν μέρει η Εθνική, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα μιας μικρής συσσώρευσης, ίσως και διόρθωσης, στα blue chips που εμφανίζουν υπεραπόδοση τις τελευταίες ημέρες.

Θα πρέπει να αναμένεται, σημειώνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, μερική μετατόπιση ρευστότητας - κερδών από μετοχές του FTSE 20 προς τίτλους του ΜΚ-40 και του 80άρη. Αυτή η τάση εν μέρει επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, που αναφέρονται στις θέσεις των ξένων στους ανωτέρω δείκτες.

Μικρή η υποχώρηση της θέσης τους στον FTSE 20, με παράλληλη προσπάθεια μεταφοράς του ενδιαφέροντος προς την υγιή δεύτερη ταχύτητα της Σοφοκλέους.

Στην περίπτωση που από Δευτέρα-Τρίτη, ολοκληρωθεί η μικρής έκτασης διόρθωση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας επόμενης πρώτης αντίδρασης, ηπιότερης αυτή τη φορά, προς τις 2.450 μονάδες. Κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε μέσω του ΟΤΕ, όπου δίνεται νέα υψηλότερη τιμή-στόχος προς τα 13,7 ευρώ, από ”διορατικό” αμερικανικό οίκο Jefferies.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισήμαναν επίσης πως είναι πιθανή μια δεύτερη προσπάθεια κυρίως αμερικανικών χαρτοφυλακίων, να ”παίξουν” το διπλό στοίχημα που τους προσφέρει η Σοφοκλέους. Σύντομη προεκλογική περίοδος, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και εν συνεχεία Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στα θετικά της προηγούμενης εβδομάδας θα πρέπει να συμπεριληφθούν η νέα ιστορικά υψηλή τιμή που κατέγραψε χθες στα 12,40 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, και η υπέρβαση την Πέμπτη, των 20 ευρώ από τη μετοχή της ΔΕΗ.

Κατά συνέπεια εμμένουμε στην εκτίμησή για πιθανή διόρθωση προς τις 2.385 μονάδες και ενδεχόμενη στη συνέχεια αντίδραση με προφανή επιδίωξη την καταγραφή νέας υψηλής τιμής 52 εβδομάδων, για το Γενικό Δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v