Εδώ και αρκετό καιρό η στήλη έχει σημειώσει πως η βραχυπρόθεσμη διεθνής χρηματιστηριακή τάση, θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις – ανακοινώσεις Trump, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, ανεξάρτητα αν το Χ.Α. συνεχίζει να βγάζει άμυνες και οι αγοραστές διακρατούν τα πρόσφατα κέρδη.
Σύμφωνα με αναλυτές, “οι Αγορές ανησυχούν ότι οι δασμοί θα πλήξουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ και ενδεχομένως θα αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό, αλλά αρκετοί επενδυτές τηρούν στάση πτωτικής αναμονής, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι δασμοί που θα ανακοινωθούν στις 2 Απριλίου θα είναι λιγότερο σκληροί από ότι φοβούνται”.
"Ξεκινά η Ημέρα της Απελευθέρωσης" διαμήνυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας από το Οβάλ Γραφείο την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά. “Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου, την 3η Απριλίου, ξεκινάμε να τους συλλέγουμε”, τόνισε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σημείωσε ότι “πρόκειται για μόνιμο μέτρο”.
Ευνόητο είναι πως με τις παραπάνω εξελίξεις, οι μετοχές των Αυτοκινητοβιομηχανιών βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, δημιουργώντας, γενικότερα, αρνητικό κλίμα και διαθέσεις.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., το “ερώτημα του εκατομμυρίου” από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, ήταν αν η Εγχώρια Αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει την “αναρχοαυτόνομη - αδιόρθωτη” ανοδική της πορεία, με τον Γενικό Δείκτη να διεκδικεί νέα υψηλά 175 μηνών, ή οι 1750 μονάδες θα αποτελέσουν “τοπική κορυφή”, μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Πλησιέστερη στήριξη στις 1708 μονάδες.
Τελικά επικράτησαν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, όμως οι τίτλοι μα αρνητικό πρόσημο “πήραν κεφάλι και το κράτησαν μέχρι τέλους”.
Ασφαλώς και πρώτο ρόλο, για την βραχυπρόθεσμη τάση, θα παίξουν οι εισροές Ξένων κεφαλαίων και το αν θα συνεχιστούν τα επιθετικά πονταρίσματα για πιθανή αναβάθμιση της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, θα διατηρήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον.
Στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell εκτιμάται ότι θα δώσει ημερομηνία αναβάθμισης της Αγοράς (το Χ.Α. μπήκε σε “watch list” τον Σεπτέμβριο του 2024), έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
Επίσης αξίζει υπενθύμισης ότι το Χ.Α είναι σε “watchlist” αναβαθμίσεων και του S&P DJI, για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών. Η MSCI, ο μεγαλύτερος Πάροχος, δεν έχει κάνει ακόμη παρόμοια ανακοίνωση. Όμως η πρόσφατη αναβάθμιση από τη Moody's, μπορεί να “ξεκλειδώσει” και τη σταδιακή ένταξη της Εγχώριας Αγοράς σε “watchlist”, για αναβάθμιση από τον MSCI.
Η προσοχή και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025).
Από την άλλη, σήμερα οι ενεργοί traders κλήθηκαν να τιμολογήσουν τα, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ (-1,74%), αλλά και τα ανώτερα των εκτιμήσεων και την υψηλή μερισματική απόδοση που ανακοίνωσε η TITC (+3,90%).
Αυτό το τελευταίο δεν εμπόδισε κάποιους Δεικτοβαρείς τίτλους να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά και πιο συγκεκριμένα τις μετοχές των ΔΑΑ (+2,29%) και ΜΥΤΙΛ (+1,86%).
Στην περίπτωση της δεύτερης Εισηγμένης, νέες επενδύσεις για κρίσιμες Πρώτες Ύλες, το Σκάνδιο και το Γερμάνιο ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Stéphane Séjourné, στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Το ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους, θα μπορούσε να συντηρηθεί από τα αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, ή από πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες.
Να σημειωθεί ότι η λήξη των συναλλαγών δεν βρήκε αυτούς που παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. με μεγαλύτερη “ορατότητα” και όλοι οι αναλυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι “η Αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και χωρίς να επιδεικνύει διάθεση ουσιαστικής διόρθωσης, αλλά λόγω των σημαντικών εξωγενών εξελίξεων, η βραχυπρόθεσμη τάση πρέπει να εξετάζεται ‘day by day”.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., οι 45502500 (ΚΟ) μετοχές της Εταιρείας “ΦΑΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.”, με κωδικό ΟΑΣΗΣ “ΦΑΙΣ” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €4,70 (το 76% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς κατανεμήθηκε σε Ιδιώτες επενδυτές, ενώ το 24% διατέθηκε σε Ειδικούς Επενδυτές). Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 4,55 ευρώ (-3,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 4,57 ευρώ (-2,77%), ενώ διακίνησε συνολικά 368107 τεμ.
Για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου, με αρνητικά πρόσημα συνεχίζουν να κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.
Εν τω μεταξύ, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών ενισχύθηκε κατά 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τρίτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το ποσοστό αυτό σηματοδοτεί ελαφρά ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,3%.
Με μικτές διαθέσεις οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,00% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,37% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,575% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1734,03 (-0,72%) και 1749,55 μονάδων (+0,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1744,00 (-0,15%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1746,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,03%.
Ο τζίρος στα 247,6 εκατ., από τα οποία τα 57 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΤΕΚ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, BOCHGR, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ), με τους ΠΕΙΡ και ΕΤΕ να απασχολούν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 247,6 εκατ., τα 193,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-1,04%) και ΠΕΙΡ (+1,47%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (-2,05%) και ΕΥΡΩΒ (-1,92%).
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1690,39 μονάδες (-1,84%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1702,95 (-1,11%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1704,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,03%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1633 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1750 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1610, 1500, 1431, 1415, 1371, 1350, 1334 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1310 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-1,30%), ΔΕΗ (-1,74%), ΔΑΑ (+2,29%), ΜΥΤΙΛ (+1,86%), ΟΠΑΠ (+1,41%), ΟΤΕ (+1,11%), TITC (+3,90%).
Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της TITC (+3,90%), βοηθούμενος από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και από την υψηλή χρηματική διανομή που ανακοίνωσε η Εισηγμένη (συνολικό μέρισμα 3 ευρώ λόγω και έκτακτης διανομής 2 ευρώ ανά μετοχή). Η επόμενη αντίσταση στα 45,80 και η πρώτη στήριξη στα 39,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Σε νέα υψηλά 301 μηνών και τιμές Φεβρουαρίου 2000, ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,10%). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση εντοπίζεται στα 20,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 18,24 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
“Όσο συντηρεί το 19,42 σε κλείσιμο το διάγραμμα είναι επιθετικό, με πρώτο στόχο το 20,14”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Με 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σε υψηλά 189 μηνών η μετοχή του ΟΠΑΠ (+1,41%).
Όλα δείχνουν ότι η Αγορά προσδοκά ότι θα συνεχισθεί η υψηλή μερισματική απόδοση καθώς τρίμηνο με τρίμηνο ο ΟΠΑΠ βελτιώνει την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών. Κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου παρήγαγε ελεύθερες ταμειακές ροές 203 εκατ. ευρώ, βελτιωμένες κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Στο σύνολο του έτους το free cash flow ανήλθε σε 686 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ στο δεύτερο μισό του. Σε επίπεδα ρεκόρ η συμμετοχή online στοιχηματισμού. Ταυτόχρονα, η δυναμική που επιδεικνύουν τα online παιχνίδια και κυρίως αυτά του casino, συντηρούν προσδοκίες για υψηλό μονοψήφιο growth και κατά τη φετινή χρονιά.
Επόμενος, τεχνικός, στόχος στα 19,80 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Βάπτισμα πυρός για την ΦΑΙΣ, με την μετοχή να έχει εύκαιρους πωλητές κάτω από την τιμή εισαγωγής. Η κάλυψη οριακή, με βοήθειες από τις Τράπεζες την τελευταία μέρα, με τις πλεονάζουσες θέσεις να βγαίνουν πωλητές με το ‘καλημέρα’. Ο ταλαντωτής δεν μας αφήνει να μιλήσουμε για άμεση συνέχιση. Καλό θα ήταν, παρόλα αυτά, να βλέπουμε ξεχωριστά μετοχές, μιας και η ρευστότητα θα δώσει κίνηση σε κάποιους και χωρίς τον ΓΔ. O ΟΛΠ σε νέα ιστορικά υψηλά, περιμένει τα αποτελέσματα με επόμενο κοντινό στόχο το 36,50 επίπεδο. Όσο κλείνει πάνω από το 34,20 η τάση είναι επιθετική”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Επιφυλακτική η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, λόγω της μειωμένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, υπό το φως της ανακοίνωσης των ΗΠΑ για δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων”, επισημαίνει η Eurobank Equities.
“Εν μέσω δυσμενούς διεθνούς κλίματος, ο ΓΔ συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία, με καταλύτη την προσδοκώμενη αναβάθμιση της Αγοράς σε ανεπτυγμένη εντός του 2025. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1750 μονάδες καταγράφοντας και νέο ρεκόρ 15 ετών. Πλησιέστερη στήριξη στις 1708 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Οι Αγορές της Ευρώπης θα δώσουν τον τόνο, μετά και την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, με τη ΔΕΗ και την TITC να είναι στο επίκεντρο”, όπως εκτιμά η Optima Bank.
“Άλλη μια ημέρα ‘αναταράξεων’ λόγω δασμών, στις Ξένες Αγορές. Η ανάληψη κερδών και οι ανησυχίες για την παραγωγή και τη ζήτηση της Αυτοκινητοβιομηχανίας, μπορεί να υποδηλώνουν διόρθωση. Οι νέες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2024 θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν εν μέρει τις πιέσεις”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Βούτυρο στο ψωμί’ της Ελληνικής Αγοράς μοιάζει η επίτευξη απανωτών υψηλών, με τον Γενικό Δείκτη να ‘ζυγίζει’ την επόμενη κίνηση στην περιοχή των 1750 μονάδων, σε υψηλά 175 μηνών, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Δέκα χρόνια πίσω (με την καλή έννοια) έχει ανέβει και ο κλαδικός Τραπεζικός, με τους επενδυτές να τον επιλέγουν τόσο λόγω της εξυγίανσης των απολογιστικών μεγεθών του συστημικού “καρέ”, όσο και γιατί παραδοσιακά “αυτόν ξέρουν, αυτόν εμπιστεύονται”.
Ο καταιγισμός της “ταυρικής αγοράς” της Αθήνας, θα μας έκανε να βγάλουμε τα λάθος συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια, με την “διαφορά φάσης” να είναι εμφανής.
Ενώ στα “έξω” επικρατεί σκεπτικισμός και οι αφορμές κατοχύρωσης κερδών από τα ιστορικά υψηλά βρίσκονται πανεύκολα, στον αντίποδα, στα μέρη μας αρχίζουν να παρουσιάζονται φαινόμενα “fear of missing out” (FOMO).
Η στήλη, η οποία πάντοτε σέβεται τις τόσο ξεκάθαρες τάσεις των τιμών, θα αποφύγει, όπως το συνηθίζει άλλωστε, τους διθυράμβους και τους πανηγυρισμούς, και θα υπενθυμίσει τα ρίσκα που ενέχουν οι σχεδόν “αδιόρθωτες” κινήσεις.
Σε αυτά τα πλαίσια, η σχολή σκέψης που αναμένει, ίσως μία “καλή διόρθωση” για να ξαναδεί το ενδεχόμενο εντολών αγοράς, δεν μοιάζει να είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, ακόμη και αν όλο και περισσότεροι μιλούν πια για τα… διαφυγόντα κέρδη από τη μη συμμετοχή, σε ολόκληρη την άνοδο της τελευταίας πενταετίας περίπου.
Τα εξαιρετικά θεμελιώδη των Εισηγμένων έχουν αναδείξει πληθώρα δυνατών τίτλων για τα επόμενα χρόνια, δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχνούμε το πόσο γρήγορα μπορούν να ανατραπούν οι ισορροπίες της συνολικής επενδυτικής διάθεσης.
Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, την απότομη μετεξέλιξη του μετεκλογικού “Trump trade” της Wall Street σε… “Tariff trade”.
Λίγες συνεδριάσεις, λοιπόν, πριν το κλείσιμο ενός αξιομνημόνευτου τριμήνου θα καταλήξουμε λέγοντας ‘ζήτω οι αναβαθμίσεις’, εφιστώντας εκ νέου την προσοχή των επενδυτών στις απότομες ‘δόσεις ευφορίας”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9,8), ΕΤΕ (9,2), ΟΠΑΠ (6,9), ΠΕΙΡ (6,9), ΟΤΕ (6,4), ΜΥΤΙΛ (6,1), ΑΛΦΑ (5,6), ΔΕΗ (5,2), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,4), ΔΑΑ (2,8), BOCHGR (2,7), ΜΟΗ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2), BIO (1,6), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΑΤΤ (1,3), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1,2), AKTR (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+135,93%), ΒΙΝΤΑ (+75,18%), ΑΛΦΑ (+46,51%), ΠΕΙΡ (+43,43%), ΑΒΑΞ (+43,04%), ΙΛΥΔΑ (+32,75%), BOCHGR (+31,74%), ΕΤΕ (+31,07%), ΑΣΚΟ (30,82%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΔΡΟΜΕ (+2,44%), SOFTWEB (+1,99%), ΑΚΡΙΤ (+3,31%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,05%), ΠΑΙΡ (+2,08%), ΓΕΒΚΑ (+0,35%), ΚΥΡΙΟ (+1,53%), ΣΠΙ (+2,04%), ΚΟΡΔΕ (+2,53%), ΑΣΤΑΚ (+1,14%).
Σειρά “πακέτων” πέρασε στην Ιντεάλ (+2,22%). Ειδικότερα, πέρασαν 20 “πακέτα” συνολικά 2,67 εκατ. μετοχών, ή το 5,5% της Εισηγμένης, όλα στην τιμή των 6 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αγοραστές ήταν Ξένοι Θεσμικοί επενδυτές, ως αποτέλεσμα παρουσιάσεων της Εταιρείας που έχουν γίνει στο εξωτερικό. Πωλητές οι υφιστάμενοι παλιοί μέτοχοι.
Σε νέα υψηλά 12 μηνών η Realcons (+2,77%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 95,7 εκατ. ευρώ.
Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Profile (+1,94%), Revoil (+1,20%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,82%), Παπουτσάνη (+2,71%), τρεις για ΑΔΜΗΕ (+1,25%), τέσσερις για Πετρόπουλο (+1,72%) και πέντε συνεχόμενες ανοδικές για Performance (+0,37%).
Εμφάνιση αξιοσημείωτου πωλητή σε ΕΛΣΤΡ (-0,43%) και ΕΛΒΕ (-7,96%).
Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+0,16%).
Σε υψηλά 10 μηνών η Autohellas (+0,63%).
Σε υψηλά 23 ετών η AS Company (+0,55%).
Σε υψηλά 207 μηνών η ΑλουμύλΑΛΜΥ -3,14% (+3,25%). Προσοχή, καθώς τα αποτελέσματα 2024 θα ανακοινωθούν εξαιρετικά αργά και πιο συγκεκριμένα στις 28/4.
Στις 31/3, μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α., ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2024 ο ΟΛΠ (+2,64% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά). Αν επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο τίτλος θα σταματήσει μόλις βάλει το “4” μπροστά.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1581 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1708 και οι επόμενες στις 1688, 1655, 1620, 1557, 1530, 1492 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1475 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1750 - 1760 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3864 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4350 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 4200, 4000, 3840, 3662, 3639 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3593 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Με αρνητικές διαθέσεις, αλλά μακριά από τα πρωινά χαμηλά η Ευρώπη, με οριακές απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.
Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, στο 1,079 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Μία ανάσα από τα $3100 και σε νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), στα $35,15 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025).
Στα $87000 προσπαθεί να ισορροπήσει το Bitcoin, στα $2010 το Ethereum.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί, πιθανότατα, να μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, εάν διατηρηθεί η τρέχουσα οικονομική πορεία. Αλλά η αβεβαιότητα σε αυτό το σημείο είναι πολύ υψηλή και η κύρια πηγή αβεβαιότητας είναι η γεωπολιτική. Οι δασμοί είναι μια άλλη πηγή αβεβαιότητας και μπορεί να ανακατευθύνουν τις Κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρώπη. Οι καθημερινές αλλαγές στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ δυσχεραίνουν τον προγραμματισμό”, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάρτινς Κάζακς.
“Η Porsche και η Mercedes-Benz Group θα πληγούν περισσότερο από την απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αντιμετωπίζοντας ένα πιθανό πλήγμα 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πρόσθετοι δασμοί 25% του Τραμπ, που θα εισπράττονται από τις 3 Απριλίου, θα μπορούσαν να εξαλείψουν σχεδόν το ένα τέταρτο των προβλεπόμενων λειτουργικών κερδών της Porsche και της Mercedes το 2026. Για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο, οι δυο Όμιλοι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές, ή να μεταφέρουν περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα $147,9 δισ. τον Φεβρουάριο, μειωμένο κατά $7,7 δισ. σε σχέση με τον Ιανουάριο, υπολειπόμενο ωστόσο των προσδοκιών των αναλυτών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά $7 δισ. σε μηνιαία βάση, στα $178,6 δισ. τον Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά $600 εκατ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα $326,5 δισ.
Μικρή μείωση κατέγραψαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός όσων υπέβαλαν πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε σε 224000. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση, προέβλεπαν πως θα διαμορφωθεί στους 225000.
O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν, ή δύο μήνες κατέγραψε άνοδο στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, ενισχύθηκε 2%, σε σχέση με τον Ιανουάριο, στις 72 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άνοδο 1%. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024, οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 3,6%.
“Ο κύριος οδηγός των Χρηματοπιστωτικών Αγορών, θα είναι η πορεία του Παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Η 2α Απριλίου, την οποία ο Πρόεδρος Τραμπ ονόμασε ‘Ημέρα Απελευθέρωσης’, θα δώσει τον τόνο για τους επόμενους μήνες”, τονίζει η Barclays.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,1 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 121,4 δισ. ευρώ.
“Η Διοίκηση της ΔEΗ επανέλαβε την καθοδήγησή της για προσαρμοσμένα EBITDA, για το 2025, στα 2 δισ. ευρώ, κέρδη άνω των 400 εκατ. ευρώ και μέρισμα στα 0,60 ευρώ”, σημειώνει η Axia που επισημαίνει ότι θα εξετάσει τα αποτελέσματα και θα επανέλθει με νέα έκθεση. Για τον τίτλο έχει σύσταση “buy” με τιμή - στόχο τα 22,60 ευρώ ανά μετοχή.
Από την πλευρά της, η Pantelakis Securities δίνει τιμή - στόχο τα 17 ευρώ με σύσταση “overweight”. Επισημαίνει την επιβεβαίωση της καθοδήγησης που έχει δοθεί για τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς και ότι αυτή οδηγεί σε αποτίμηση σε όρους P/E 12,6x και σε όρους EV/EBITDA 6,7x.
Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στα 10,25 ευρώ, από 9 ευρώ προηγουμένως, δίνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, AKTR, OPTIMA, CENER, ΒΙΟ, ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, TITC.
Καλύτερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.498 συμβόλαια).
Στα 5.356 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.231 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Στα 1.621 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.373 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 283, 271 για τον Απρίλιο, 11 για τον Μάιο και 1 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.330), κινήθηκε μεταξύ 4.290,5 και 4.334,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.697,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.986).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΟΤΟΕΛ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (4.988), ΕΤΕ (1.177), ΑΛΦΑ (10.447), ΕΥΡΩΒ (1.418), ΑΡΑΙΓ (104), ΑΔΜΗΕ (206), ΔΕΗ (1.090), ΕΛΧΑ (379), ΕΛΠΕ (122), ΙΝΤΚΑ (171), ΜΥΤΙΛ (537), MΟΗ (397), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (253), ΕΧΑΕ (401), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (150), ΒΙΟ (270), ΟΤΕ (150), ΜΠΕΛΑ (142), TITC (151), ΑΒΑΞ (235), AKTR (330), BOCHGR (197).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 90.144, ΠΕΙΡ 45.336, ΕΥΡΩΒ 20.181, AKTR 14.009, ΙΝΤΚΑ 13.477, ΑΔΜΗΕ 17.268, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 11.314, ΔΕΗ 27.267, ΕΤΕ 11.714.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 61.373.504 τεμ., (από 60.196.599 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.099.297 τεμ. (4.073.797), ΕΥΡΩΒ 64.638.546 τεμ. (93.348.546), ΟΠΑΠ 1.687.715 τεμ. (1.702.166), ΕΤΕ 23.786.813 τεμ. (24.103.106), ΟΤΕ 1.766.365 τεμ. (1.781.580), ΠΕΙΡ 17.665.387 τεμ. (17.668.628), ΕΛΠΕ 1.851.522 τεμ. (2.622.817).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.