Χρηματιστήριο: Νέο πάρτι μετά… τζίρου και οδηγούς Metlen, Eurobank

Με συναλλαγές 378 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε στις 1.746 μονάδες. Οι μετοχές που ξεχώρισαν και ποια blue chips κινήθηκαν… νότια. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Νέο πάρτι μετά… τζίρου και οδηγούς Metlen, Eurobank

Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να φτάνει μία ανάσα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1750 μονάδων, για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια.

Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 175 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/8/2010 (1777,55 μονάδες) και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει σε νέα υψηλά 112 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/11/2015 (1908 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι οι επιδόσεις των βασικών δεικτών θα ήταν σαφώς καλύτερες, αν δεν ήταν υπό συνεχή πίεση ο τίτλος της Δεικτοβαρούς ΕΕΕ (-1,25%), ενώ έλλειψαν και οι βοήθειες από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “η Αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και χωρίς να επιδεικνύει διάθεση ουσιαστικής διόρθωσης. Το Χ.Α. συνεχίζει να δέχεται εισροές και από την προοπτική αναβάθμισης της Αγοράς σε Ανεπτυγμένη. Στις 8 Απριλίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο FTSE Russell εκτιμάται ότι θα δώσει ημερομηνία αναβάθμισης της Αγοράς (το Χ.Α. μπήκε σε “watch list” τον Σεπτέμβριο του 2024), έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Βλέπουμε σημάδια ‘short covering’ και ‘fast buys’ στην Αγορά. Στο εξής χρειάζεται λίγο μεγαλύτερη προσοχή στους ‘long’, καθώς δεν θα λείψουν και οι κατοχυρώσεις σημαντικών κερδών. Το ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους, θα μπορούσε να συντηρηθεί από τα αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, ή από πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες”.

Επίσης αξίζει υπενθύμισης ότι το Χ.Α είναι σε “watchlist” αναβαθμίσεων και του S&P DJI, για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών. Η MSCI, ο μεγαλύτερος Πάροχος, δεν έχει κάνει ακόμη παρόμοια ανακοίνωση. Όμως η πρόσφατη αναβάθμιση από τη Moody's, μπορεί να “ξεκλειδώσει” και τη σταδιακή ένταξη της Εγχώριας Αγοράς σε “watchlist”, για αναβάθμιση από τον MSCI.

“Έχουμε να δούμε τέτοια τάση ίσως και 20 χρόνια. Καθημερινά έχουμε το αναγκαστικό κλείσιμο ‘short’ θέσεων με τόσο μεγάλη κίνηση. Πλέον η ‘fast market’ αναγκάζει τα μετρητά να μπουν στην Αγορά, κάτι που πάντα θέλει προσοχή όταν συμβαίνει, μιας και το φαινόμενο είναι αρκετά σπάνιο”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Από την άλλη και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), "παρά το γεγονός ότι απομένουν δεκάδες Εισηγμένες που δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη τη φετινή τους πολιτική χρηματικών διανομών, μέχρι σήμερα οι Εταιρείες έχουν μοιράσει, ή έχουν ανακοινώσει πως θα το πράξουν, με συνολικό ποσό που προσεγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ, με την προοπτική οι χρηματικές διανομές να προσεγγίσουν τα 4,6 - 4,7 δισ. ευρώ στο τέλος της δημοσίευσης! Να σημειωθεί ότι το μέχρι τώρα ποσό των 3,8 δισ. ευρώ υπερβαίνει την επίδοση ολόκληρου του 2023 (2,95 δισ.), ενώ πέρυσι μοιράστηκαν 4,2 δισ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω είναι άκρως υποστηρικτικά καθώς, αφενός βελτιώνουν την ελκυστικότητα της Αγοράς, αφετέρου περιορίζουν τις πιέσεις σε ημέρες ρευστοποιήσεων. Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα έντονο σε ημέρες που οι Ξένες Αγορές βρίσκονται σε αδυναμία”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε εικόνα, περίπου, “γενικής κινητοποίησης” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε αντίθεση με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι κινήσεις των αγοραστών ήταν σαφώς πιο επιλεκτικές. Στα αξιοσημείωτα και η σχετική υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2024 σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, όπως και η Lamda Development, ενώ αύριο δημοσιεύει η TITC. Επίσης, σήμερα πιστώθηκαν στους επενδυτικούς λογαριασμούς οι μετοχές ΦΑΙΣ, οι Ιδιώτες πήραν τα 7/10 από όσα ζήτησαν αρχικά, με τιμή 4,7€. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών έχει προγραμματιστεί για αύριο, 27 Μαρτίου.

Η προσοχή και στις 18 Απριλίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η “ετυμηγορία” της Standard & Poor’s για το Ελληνικό αξιόχρεο (δεύτερη αξιολόγηση από τον ίδιο Οίκο στις 17 Οκτωβρίου 2025).

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, ενώ θετικά επιδρά και η συμφωνία για τη διασφάλιση της “ασφαλούς Ναυσιπλοΐας” στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανικής Κυβέρνησης, στον απόηχο τον Ρωσοαμερικανικών διαπραγματεύσεων στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Οι περισσότεροι από τους ενεργούς επενδυτές στο εξωτερικό έχουν επιλέξει να περιμένουν τις οριστικές ανακοινώσεις Τραμπ, καθώς κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί επισφαλής. Ο Τραμπ δεσμεύτηκε να ανακοινώσει τους νέους δασμούς στις 2 Απριλίου, ονομάζοντας το γεγονός “ημέρα απελευθέρωσης” ενώ η Wall Street αναμένει, αύριο Πέμπτη, τα τελικά αποτελέσματα του ΑΕΠ δ' τριμήνου των ΗΠΑ, ώστε να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία της Οικονομίας.

Η δημοσιονομική ισχύς των ΗΠΑ βρίσκεται σε πολυετή διολίσθηση και μάλιστα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, αφού η αξιολόγηση της Χώρας έλαβε αρνητική προοπτική στα τέλη του 2023”, ανέφερε η Moody's Ratings.

Συνεχίζονται, με ήπιους ρυθμούς, οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,01% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,35% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,604% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, συνολικές προσφορές ύψους 1,018 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,04 φορές, υποβλήθηκαν στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων ύψους 500 εκατ. ευρώ που διενεργήθηκε σήμερα. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,10%, υποχωρώντας από το 2,19% της περασμένης αντίστοιχης δημοπρασίας (19/02).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1749,35 μονάδες (+1,32%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1743,23 (+0,97%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1746,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,17%.

Ο τζίρος στα 379,7 εκατ., από τα οποία τα 46,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΠΕΡΦ, ΜΥΤΙΛ, BOCHGR, ΣΑΡ), με τους ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 379,7 εκατ., τα 355,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (+2,60%) και ΕΥΡΩΒ (+3%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΑΛΦΑ (+0,46%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΠΕΙΡ (+2,68%).

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΑΛΦΑ απασχόλησε το 21,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1731,2 μονάδες (+2,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1714,07 (+1,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1722,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,17%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1633 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1750 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1610, 1500, 1431, 1415, 1371, 1350, 1331 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1307 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με ‘παρκαρισμένα’ έξτρα κεφάλαια 5-6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν στην επέκταση των εργασιών τους μέσω εξαγορών στους τομείς του bancassurance, του asset management, του factoring, του leasing, του fintech, αλλά και του banking (εφόσον προκύψουν συμφέρουσες ευκαιρίες) θα κινηθούν εντός του 2025 οι Eurobank, Alpha BankΑΛΦΑ -1,22%, Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει ήδη ξοδέψει 600 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής”.

Πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (-1,25%), ΜΠΕΛΑ (-1,13%), ΑΡΑΙΓ (+1,64%), ΔΕΗ (+1,48%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,72%), ΜΟΗ (+1,60%), ΜΥΤΙΛ (+4,86%), ΣΑΡ (+1,39%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,94%), TITC (+1,93%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Μυτιληναίος (+4,86%), μετά και την ένταξη των επενδύσεων σε Βωξίτη, Αλούμινα και Γαλλίου στις στρατηγικές επενδύσεις της ΕΕ. Σύμφωνα με την Optima Bank, “οι επενδύσεις αυτές θα αυξήσουν τα EBITDA κατά 130 εκατ., από το 2028 και μετά. Αυτή η επένδυση προσθέτει αξία 4,2 ευρώ/μετοχή στην ΜΥΤΙΛ”.

Στη Βρετανική Πρωτεύουσα και στο “Capital Markets Day” της 28ης Απριλίου, θα ανακοινωθούν δύο σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων πιθανότατα μια μεγάλη επένδυση στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για λογαριασμό Τρίτου, όπως είχε προαναγγείλει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα περυσινά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ,το 43,30 επόμενος στόχος για Μυτιληναίο, με το 38,70 να έχει γίνει σημαντική στήριξη και ενδιαφέρον επίπεδο για αγορές σε περίπτωση που διορθώσει. Μέχρι την παράλληλη εισαγωγή, το ενδιαφέρον θα παραμένει, όπως είναι λογικό (βλέπε TITC)”.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,94%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 301 μηνών και τιμές Φεβρουαρίου 2000. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση εντοπίζεται στα 20,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 18,24 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο τζίρος και πάλι αυξημένος μετά την ανάπαυλα της Δευτέρας. Νέο πολυετές υψηλό για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ που ψάχνει να γράψει το 2 μπροστά. Ενδιαφέρουσα σε διόρθωση η ΙΝΤΚΑ, μιας και έχει ενεργοποιήσει σχηματισμό με στόχο το 3,84, θυμίζοντας ότι στην παρούσα το ημερήσιο ‘stop’ παραμένει στο 3 σε κλείσιμο ημέρας. Η OPTIMA με τόσο μεγάλη κίνηση μπορεί να επιδιώξει να σηκώσει νέα κεφάλαια από την Αγορά. Το μεγάλο ‘make or break’ της ΕΛΧΑ είναι το 2,33 επίπεδο, που αν τα καταφέρει στοχεύει σε πρώτη φάση στο 2,67 και σε δεύτερη στο 3,40. Κλείσιμο πάνω από το 15,38 για τον ΟΤΕ του δίνει επιθετική τάση, με το 16,24 επόμενο κοντινό στόχο”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στο εσωτερικό, αναμένουμε σήμερα το απόγευμα τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου των ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ. Οι εισροές στο Χ.Α. έχουν μια δυναμική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κινηθούμε άμεσα πολύ υψηλότερα”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τους πιθανούς νέους δασμούς των ΗΠΑ και την κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Η Αγορά θα διατηρήσει τη θετική δυναμική της, υποστηριζόμενη από τη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό και τα θετικά νέα από βασικές Εταιρείες όπως η ΜΥΤΙΛ. Η ΔΕΗ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων χρήσης 2024 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus Sec.

Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, με τη Μυτιληναίος στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Η τεχνικά υπεραγορασμένη εικόνα της Αγοράς μπορεί να επιβραδύνει τη δυναμική, ωστόσο, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για το Χ.Α. μετακυλίοντας τις επιλογές σε άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν υποαπόδοση, ενώ να φρέσκα στοιχεία για τα αποτελέσματα 2024 θα στηρίξουν τα επίπεδα”, τονίζει η Beta Sec.

“Η άνετη υπέρβαση των 1700 μονάδων του ΓΔ, διαμορφώνει προσδοκίες για ένα ακόμη ‘άθλο’, εκείνο της προσέγγισης των 1750 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αυτό που συμβαίνει αυτήν την περίοδο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είχε πολλά χρόνια να συμβεί. Τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και η είσοδος κεφαλαίων στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, οδηγούν τις μετοχές, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε υψηλά πολλών ετών. Επίσης οι μετοχές ανεβαίνουν και λόγω προσδοκίας αναβάθμισης της Αγοράς από τον FTSE Russell, που στις 8 Απριλίου θα κάνει επικαιροποίηση της αξιολόγησης και δεν αποκλείεται να δώσει ημερομηνία αναβάθμισης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε Ανεπτυγμένη Αγορά. Οι προσδοκίες διατηρούν την τάση των τιμών ισχυρή, αλλά δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι υπάρχει σημαντική υπερθέρμανση των δεικτών”, τονίζει η Solidus Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει το ξέφρενο ράλι που ξεκίνησε στα μέσα Νοέμβρη, με αύξηση του όγκου συναλλαγών και χωρίς διάθεση συσσώρευσης ακόμα, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Πρωταγωνιστές αυτής της κίνησης παραμένουν οι Τράπεζες και κυρίως η ΑΛΦΑ, με απόδοση που ξεπερνά το 50% από 1/1.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται, σιγά - σιγά και μια διάχυση της ανόδου στις υπόλοιπες μετοχές, με έμφαση βέβαια ακόμα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από αυτές ξεχώρισαν αυτή την εβδομάδα οι ΜΥΤΙΛ και ΑΡΑΙΓ, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναφέρουμε και τα υψηλά 52 εβδομάδων των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Η Εγχώρια Αγορά δείχνει πάρα πολλή δύναμη, παρά τις “αναταράξεις” στις Διεθνείς Αγορές.

Σίγουρα πάντως η Αγορά, σε επίπεδα Γενικού Δείκτη, κινείται πλέον σε υπεραγορασμένη περιοχή, αν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές υπολείπονται σημαντικά”, όπως σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (15,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (10), ΕΤΕ (9,4), ΟΠΑΠ (6,8), ΠΕΙΡ (6,8), ΟΤΕ (6,3), ΜΥΤΙΛ (6), ΑΛΦΑ (5,6), ΔΕΗ (5,3), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (3,3), ΔΑΑ (2,8), BOCHGR (2,7), ΜΟΗ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2), BIO (1,6), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,5), ΑΤΤ (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1,2), AKTR (1,1) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+135,93%), ΒΙΝΤΑ (+84,4%), ΑΛΦΑ (+48,05%), ΑΒΑΞ (+46%), ΠΕΙΡ (+41,35%), ΙΛΥΔΑ (+33,88%), ΕΤΕ (+33,81%), BOCHGR (+32,17%), ΙΑΤΡ (+30,9%), ΑΣΚΟ (30,11%), ΕΧΑΕ (+27,94%), ΟΛΘ (+25,45%), ΜΥΤΙΛ (+24,88%), ΟΤΟΕΛ (+24,36%), REALCONS (+23,71%), ΕΕΕ (+23,71%), OPTIMA (+23,18%), ΑΡΑΙΓ (+22,83%), ΑΤΤ (+22,03%), ΕΥΡΩΒ (+21,48%), ΣΑΡ (+20,77%), ΚΕΠΕΝ (+20,23%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+20%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΚΡΙΤ (+1,34%), ΕΒΡΟΦ (+1,60%), ΜΕΝΤΙ (+1,77%).

Στα 5,27 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29%, τα καθαρά κέρδη του 2024 για την Παπουτσάνης (+1,57%), μετά από αύξηση πωλήσεων 6%. Η Διοίκηση προτίθεται να προτείνει στην τακτική γ.σ. των μετόχων τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού €0,06 ανά μετοχή για την χρήση 2024, το οποίο συμπεριλαμβάνει το προμέρισμα μικτού ποσού €0,03/μετοχή που καταβλήθηκε στους μετόχους στις 15/11/2024.

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου τριμήνου για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,62%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Performance (+1,71%) και τρεις για Κρι Κρι (+3,13%) και Πετρόπουλο (+2%).

Σε υψηλά 13 μηνών Ιντεάλ (+1,61%) και ΕΧΑΕ (+3,41%, καθώς η αύξηση τζίρου στο Χ.Α. βοηθά στην αύξηση των εσόδων), σε υψηλά 10μηνου η Autohellas (+1,12%).

Επιστροφή αγοραστών σε Space (+1,90%), Πλ. Θράκης (+1,56%), Foodlink (+2,46%), CPI (+2,80%).

Με αυξημένες συναλλαγές, προσπαθεί για ψηλότερα η Ελινόιλ (+3,20%).

Σε νέα υψηλά 3,5 μηνών η ΑΤΤ (+1,20%).

Εννέα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Realcons (+2,36% και υψηλά 12 μηνών). Επίδειξη ισχύος από τους όψιμους αγοραστές.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/3, σε υψηλά 23 ετών η AS Company (+4,01%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο ΟΛΠ (+2,87%). Αν στις 31 του μηνός η Εισηγμένη επιβεβαιώσει τα αισιόδοξα σενάρια, αναμένεται οι “προπέλες να δουλέψουν σε full speed”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1581 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1688 - 1655 και οι επόμενες στις 1620 1557, 1530, 1489 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1473 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1750 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3864 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 4350 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3840, 3662, 3632 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3589 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτά πρόσημα και επιβαρυνόμενη εικόνα η Ευρώπη, με αρνητικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για το Πετρέλαιο, στο 1,079 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Στα $3050 ισορροπεί ο Χρυσός (συμβόλαιο Ιουνίου 2025), στα $34,25 το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2025). Σε ιστορικά υψηλά κινείται ο Χαλκός.

Επιστρέφει κάτω από τα $87000 το Bitcoin, στα $2000 το Ethereum.

Το ηθικό των Γερμανικών Επιχειρήσεων βελτιώθηκε τον Μάρτιο. Το Ινστιτούτο Ifo γνωστοποίησε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο 86,7 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αποκλιμακώθηκε ελαφρώς ο πληθωρισμός στη Βρετανία, τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές του καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, "κατεβάζοντας ταχύτητα" από το 3% του Ιανουαρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 2,9%.

Ο αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, δήλωσε ότι πλέον αναμένει μόλις μία μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα τη φετινή χρονιά. Προηγουμένως ο Μπόστιτς προέβλεπε δύο μειώσεις επιτοκίων για το 2025.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 92,9 τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Conference Board, ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 93,5. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης βρισκόταν στο 100,1. Επιπλέον, ο δείκτης προσδοκιών, ο οποίος μετράει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των καταναλωτών για το εισόδημα, τις Επιχειρήσεις και την Αγορά εργασίας, βούτηξε 9,6 μονάδες, στις 65,2, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, αυξανόμενες κατά 1,8% και φτάνοντας τις 676000 σε ετήσια βάση. Η μέση εκτίμηση της έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους έκανε λόγο για 680000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,2 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 121,3 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, TITC και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Eurobank, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (45.984 συμβόλαια).

Στα 5.231 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.136 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.373 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.377 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.074, 1.015 για τον Απρίλιο και 59 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.327,5), κινήθηκε μεταξύ 4.279,75 και 4.341,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 264, 264 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.675), κινήθηκε μεταξύ 1.675 και 1.699,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 100, 30 για τον Απρίλιο, 30 για τον Μάιο, 20 για τον Ιούνιο και 20 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.934,75), κινήθηκε μεταξύ 6.934,75 και 6.934,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.281 ΜΠΕΛΑ, 5.000 ΑΔΜΗΕ, 40.100 ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΠΕΙΡ (5.594), ΕΤΕ (1.780), ΑΛΦΑ (26.111), ΕΥΡΩΒ (3.542), ΑΡΑΙΓ (136), ΑΔΜΗΕ (336), ΔΕΗ (1.472), ΕΛΧΑ (143), ΕΛΠΕ (228), ΙΝΤΚΑ (522), ΜΥΤΙΛ (1.235), MΟΗ (381), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (548), ΕΧΑΕ (382), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (393), ΒΙΟ (309), ΟΤΕ (1.078), ΜΠΕΛΑ (332), TITC (162), ΟΤΟΕΛ (110), ΑΒΑΞ (458), CENER (230), ΛΑΜΔΑ (194).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: ΑΛΦΑ 89.149, ΠΕΙΡ 45.268, ΕΥΡΩΒ 18.278, AKTR 13.955, ΙΝΤΚΑ 13.231, ΑΔΜΗΕ 16.980, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 11.221, ΔΕΗ 26.143, ΕΤΕ 11.581.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: ΑΛΦΑ 60.196.599 τεμ., (από 60.196.599 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.073.797 τεμ. (4.073.797), ΕΥΡΩΒ 93.348.546 τεμ. (93.356.906), ΟΠΑΠ 1.702.166 τεμ. (1.700.998), ΕΤΕ 24.103.106 τεμ. (24.107.854), ΟΤΕ 1.781.580 τεμ. (1.801.612), ΠΕΙΡ 17.668.628 τεμ. (17.686.985), ΕΛΠΕ 2.622.817 τεμ. (2.471.353).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v