Χρηματιστήριο: Στο φίνις κέρδισαν οι αγοραστές, νέο ρεκόρ

Παρά τις πρωινές πωλήσεις ο Γενικός Δείκτης έβγαλε άμυνα και πάτησε στις 1.550 μονάδες. Κίνηση από Cenergy, Optima, Coca Cola. Πωλητές στον ΟΠΑΠ. Η εικόνα στα «μεσαία».

Χρηματιστήριο: Στο φίνις κέρδισαν οι αγοραστές, νέο ρεκόρ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, η προτελευταία του Ιανουαρίου, με τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων να κυριαρχούν στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς δεν ήταν λίγοι οι traders, αλλά και αρκετά Θεσμικά χαρτοφυλάκια, που επέλεξαν να “περάσουν από το ταμείο κλειδώνοντας” ικανοποιητικές μηνιαίες αποδόσεις, για τον πρώτο μήνα του 2025.

Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, δεν έλλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες εντάθηκαν με την αντίδραση του ΓΔ από τα χαμηλά ημέρας.

Σαφώς πιο κουρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, μόνο οι ΕΕΕ και ΣΑΡ, από το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών, διασώζονταν με θετική μεταβολή.

Η “τελευταία πινελιά” μπήκε από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μαζί με αυτούς και έξι τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Έτσι, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 165 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/4/2011 (1552,2 μονάδες) και τον κλαδικό δείκτης των Τραπεζών σε νέα υψηλά 110 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/11/2015 (1682 μονάδες).

Αφήνοντας όλα τα παραπάνω, συγκρατημένα αισιόδοξοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, σημειώνοντας πως “επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές, αυξήσεις κεφαλαίου και νέες εισαγωγές έχουν βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, έχουν αυξήσει τους κωδικούς που δραστηριοποιούνται και αυξάνουν το ενδιαφέρον στην ανοδική κίνηση του Χ.Α. Μάλιστα, κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις που ανακοινώνονται, έχουν σαν αποτέλεσμα την ενεργοποίηση συγκριτικών αποτιμήσεων και σε άλλες Εταιρείες του κλάδου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, για τις ‘αντανακλαστικές κινήσεις’ που ακολουθούν. Οι traders περιμένουν ένα θετικό μήνυμα για το 2025 από τις Διοικήσεις των Τραπεζών, μαζί με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο που θα δικαιολογεί τις τρέχουσες, ή και υψηλότερες αποτιμήσεις. Παράλληλα οι εκθέσεις που δημοσιεύονται από Εγχώριους και Ξένους Επενδυτικούς Οίκους, συνεχίζουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν τα σημαντικά περιθώρια ανόδου που έχουν πολλές Εισηγμένες”.

Από την άλλη, είναι περισσότερο από εμφανής η στρατηγική “stock picking”, όσον αφορά τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον Γενικό Δείκτη να παίρνει “ανάσες” στις παρυφές των 1550 μονάδων. Αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις θέσεων σε “χαρτιά που έχουν τρέξει”, με ταυτόχρονες, σταδιακές, τοποθετήσεις σε όσες μετοχές έχουν υποαποδώσει.

Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, εν μέσω νέων δεδομένων στις γεωπολιτικές εξελίξεις, η μερισματική πολιτική των επόμενων ετών από τις Εισηγμένες, οι επιπτώσεις της μείωσης των επιτοκίων στα επιτοκιακά έσοδα των Τραπεζών, αλλά και οι ρυθμοί αύξησης της πιστωτικής επέκτασης, είναι τα βασικά θέματα στα οποία εστιάζουν οι Ξένοι fund managers στο roadshow που πραγματοποιεί σήμερα η Piraeus Sec. στο Παρίσι. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Τράπεζες, αλλά και μια σειρά από μεγάλες Εισηγμένες Ελληνικές Επιχειρήσεις.

Με θετικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι traders προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από Fed και ECB, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν μεγάλες Εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο επίπεδο του 4,25% με 4,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αναλυτών και Αγοράς.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Τράπεζα σημείωσε ότι “ο ρυθμός της αύξησης των τιμών παραμένει σε υψηλά επίπεδα”.

Ο Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι “η Fed δεν βιάζεται να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική”.

Από την άλλη, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα, “η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται σε ευθυγράμμιση με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων και αναμένεται, εντός του έτους, να επανέλθει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσει το ΔΣ. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων”.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι “η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού παραμένει σε τροχιά και σε γενικές γραμμές κινείται σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ και αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο του 2%, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς”.

Εν τω μεταξύ, κατέβασε ταχύτητα ο ρυθμός ανάπτυξης της Αμερικανικής Οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση για το ΑΕΠ. Ειδικότερα, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,3% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 3,1% το τρίτο τρίμηνο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ανάπτυξη 2,6%.

Στα εταιρικά νέα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 106 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο, από 1,26 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν τα κέρδη της Τράπεζας να διαμορφωθούν σε περίπου 380 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ η Shell ανακοίνωσε πως τα προσαρμοσμένα ετήσια κέρδη διαμορφώθηκαν στα $23,72 δισ. το 2024, έναντι $28,25 δισ. το προηγούμενο έτος. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση προέβλεπαν κέρδη $24,71 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανικός δείκτης DAX ολοκλήρωσε τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ δείχνει διάθεση να κινηθεί ακόμα ψηλότερα και κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Η υπόλοιπη εβδομαδιαία ατζέντα περιλαμβάνει τις μετρήσεις πληθωρισμού σε Γερμανία και ΗΠΑ αύριο Παρασκευή. Η BoE θα ανακοινώσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 6 Φεβρουαρίου.

Η μικρή υποχώρηση των αποδόσεων συνεχίζεται στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες, με την διολίσθηση να γίνεται πιο έντονη στους Ευρωπαϊκούς τίτλους. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,21% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,52% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,27% του Γαλλικού, στο 4,55% η απόδοση του 10ετους για το Ηνωμένο Βασίλειο, στο 3,372% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1535,35 (-0,69%) και 1550,19 μονάδων (+0,27%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1549,98 (+0,26%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1550,8 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1550,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,30%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, στα 108,1 εκατ., από τα οποία τα 8,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (BOCHGR, ONYX, ΛΑΒΙ, ΟΠΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΙΝΚΑΤ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, OPTIMA, TITC, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ), με τους ΠΕΙΡ και ΕΤΕ να αποσπούν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 108,1 εκατ., τα 96,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

H πτώση των επιτοκίων φαίνεται να συνεχίζεται, με το γράφημα του ΕΓΕΔ 13 εβδομάδων να δείχνει ξεκάθαρα την πορεία. Τα εισηγμένα ομόλογα φαίνεται να έχουν την τιμητική τους και να είναι ένα ‘καταφύγιο κλειδωμένων αποδόσεων’ για τα επόμενα 3 - 4 χρόνια. Όλο και περισσότεροι καταθέτες ‘μορφώνονται’ επενδυτικά και καταλαβαίνουν πως λειτουργούν οι Αγορές. Ο πληθωρισμός είναι αυτός που ‘τρώει’ το κεφάλαιο και μεγάλο μέρος των καταθέσεων, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, απλά ανεβάζει την κερδοφορία των Τραπεζών. Όταν υπάρχουν σημαντικά κέρδη, η Αγορά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε όποιο νέο, ή εικασία. Σε τέτοια τάση πρέπει να αφήνουμε την ίδια την Αγορά να μας δείξει με κλεισίματα, αν θέλουμε να εξαγάγουμε τα όποια συμπεράσματα. Φυσικά μιλάμε για θέσεις ημερήσιες και όχι για trading. Το 1538 που δοκίμασε ο ΓΔ, είναι και το πρώτο επίπεδο στήριξης που συντηρεί την βραχυπρόθεσμη επιθετική τάση. Μία κατοχύρωση θα απειλήσει το ‘stop’ του intraday στο 1528 (κλείσιμο ώρας). Αντίστοιχα στον Τραπεζικό, που είναι και οδηγός, το 1395 είναι το ‘stop’ στο Intraday σε κλείσιμο ώρας, ενώ γνώμονα είχε στο κλείσιμο να σώσει το 1406. Η ΔΕΗ δεν ανησυχεί όσο κλείνει πάνω από το 12,90. Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν αποφασίσει να δοκιμάσει άμεσα κίνηση στο 13,55 θυμίζοντας ότι μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το 16,00”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Στις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι επενδυτές τιμολογούν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια και σταθμίζουν παράλληλα τις αντικρουόμενες ενδείξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το στενό εύρος διακύμανσης να συνεχιστεί, με τις Χρηματοοικονομικές Εταιρείες να συνεχίσουν να τραβούν τα επενδυτικά βλέμματα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Με ομόφωνη απόφασή της η Federal διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια στο επίπεδο του 4,25% με 4,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αναλυτών και Αγοράς. Στο Χ.Α. η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη στις 1526 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η προσοχή μετατοπίστηκε στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην απόφαση για τα επιτόκια, εν μέσω της πτώσης του πληθωρισμού και των οικονομικών ανησυχιών. Οι Ευρωπαϊκές Αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διατηρήσουν στενή συσχέτιση στην περίπτωση της απόφασης της ΕΚΤ”, εκτιμά η Beta Sec.

Στις ΗΠΑ, όπως αναμένονταν, η FED άφησε τα επιτόκια σταθερά, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα της Αμερικανικής Οικονομίας. Μικτή ήταν η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες, από Αμερικανικές Δεικτοβαρείς Εισηγμένες”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Στα υψηλά 14 ετών και με εντυπωσιακό σερί κερδοφόρων εβδομάδων ο Γενικός Δείκτης, που επιβεβαίωσε και με το παραπάνω τόσο το ‘January Effect’, όσο και την δομική ανοδική του τάση, η οποία εδράζεται στα διαρκώς βελτιούμενα Ελληνικά εταιρικά και μακροοικονομικά θεμελιώδη, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Όλα αυτά μάλιστα εν μέσω ενός απαιτητικού διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος και με τη Λεωφόρο Αθηνών να επιδεικνύει μνημειώδη ψυχραιμία κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού “sell-off” της Δευτέρας στη Wall Street.

Το Χ.Α. αφενός έχει μικρή έκθεση/κεφαλαιοποίηση στον κλάδο της Τεχνολογίας και αφετέρου προσπαθεί να κλείσει (επιτέλους) την "ψαλίδα", το discount του σε σχέση με τις "τσιμπημένες" αποτιμήσεις μεγάλων Ξένων Αγορών.

Δεδομένου του κινήτρου πολλών Εγχώριων επενδυτών να “πάνε ταμείο” στα πολυετή υψηλά του Χ.Α., ζητούμενα τον Φεβρουάριο θα είναι η αποφυγή των "ατυχημάτων" και η διατήρηση της διαγραμματικής στήριξης που προσφέρουν οι 1500 μονάδες του ΓΔ.

Ιδανικά, η καταγραφή υψηλότερων ημερήσιων συναλλαγών, με ταυτόχρονη στροφή των επενδυτών σε καλά αλλά “παραμελημένα χαρτιά”, θα ενισχύσει την αισιοδοξία μας για τη συνέχεια.

Η θετικότατη ανταπόκριση στο ΙΡΟ της “Alter Ego”, αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα Ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να ψάξουν λίγο βαθύτερα, προκειμένου να ανακαλύψουν τους μετοχικούς τίτλους που έχουν τα θεμελιώδη και διαγραμματικά φόντα για να πρωταγωνιστήσουν στη διάρκεια της χρονιάς. Καθώς και προφανώς δεν παρατηρούμε φαινόμενα "παλλαϊκής", ή ξέφρενης συμμετοχής στο Χ.Α., ίσως πλησιάζει η ώρα μιας γενικότερης βελτίωσης της ψυχολογίας και του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την Ελληνική Αγορά, προαπαιτούμενα δηλαδή για τη διάχυση του ράλι σε όλα τα "στρώματα" του ταμπλώ.

Για τις επόμενες εβδομάδες εκτιμούμε ότι η διεθνής μεταβλητότητα των μετοχικών δεικτών δεν θα μας αφήσει σε ησυχία, με τον Τραμπ να είναι ο "γνωστός άγνωστος". Η ημερήσια απώλεια - ρεκόρ στην κεφαλαιοποίηση της "αγαπημένης" “Nvidia”, πρέπει να χρησιμεύσει ως μάθημα προς όλους, ότι στις Αγορές όλα είναι πιθανά.

Κανένα P/E δεν παραμένει για πάντα στην... “στρατόσφαιρα”, ενώ τα επιτυχημένα business plan "προσκαλούν" νέους, ίσως πιο αποτελεσματικούς ανταγωνιστές.

Δουλειά μας, ως επενδυτές, είναι η παρακολούθηση των νέων οικονομικών τάσεων, με γνώμονα όχι τον τζόγο, αλλά την επίτευξη φυσιολογικών αποδόσεων, με συνετή διαχείριση των κάθε είδους κινδύνων, που είναι σύμφυτοι με το Χρηματιστήριο”, υπενθυμίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9), ΕΤΕ (7,7), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (6,1), ΠΕΙΡ (5,6), ΜΥΤΙΛ (5), ΔΕΗ (4,9), ΑΛΦΑ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (3,4), ΔΑΑ (2,6), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΜΟΗ (2,4), ΕΛΠΕ (2,3), BOCHGR (2,2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), BIO (1,6), ΑΤΤ (1,2), ΛΑΜΔΑ (1,2), OPTIMA (1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΠΕΙΡ (0%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (0%), ΕΤΕ (-0,05%) και ΕΥΡΩΒ (+0,33%).

Μεταξύ 1403,48 (-1,34%) και 1424,14 μονάδων (+0,11%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1423,96 (+0,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1425,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1381 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1450 μονάδες.

Στις 1261 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1244 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.

Καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+1,08%), ΜΟΗ (+1,12%), OPTIMA (+3,24%), CENER (+2,24%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (+0,44%), με βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,85 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό έρχεται σε συνέχεια της επιστροφής των 0,5 ευρώ ανά μετοχή, που έλαβε χώρα πέρυσι. Σημειώνεται πως η αποκοπή της επιστροφής θα γίνει 24/3 και η έναρξη καταβολής στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “το ημερήσιο ‘stop long’ ανέβηκε στο 2,18, με την ζώνη του 2,30 – 2,35 να είναι η επόμενη αντίσταση.

Επιστροφή αγοραστών, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών, στον τίτλο της Optima bank (+3,24%), που συνοδεύτηκε με ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά. Χωρίς αντιστάσεις ο τίτλος. Η πρώτη στήριξη στα 12,28 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+122,94%), ΑΒΑΞ (+30,58%), ΙΛΥΔΑ (+31,25%), ΠΡΔ (+27,14%), ΙΑΤΡ (+26,25%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+23,81%), ΟΛΘ (+21,43%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “ALTER EGO MEDIA” (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΚΑΣ (+1,94%), ΝΑΥΠ (+1,55%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,39%), SOFTWEB (+0,59%), ΒΟΣΥΣ (+5,41%), ΙΝΤΕΤ (+2,25%), ONYX (+0,83%), ΜΙΝ (+2%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Ιντρακάτ (-0,19%) και Τρ. Αττικής (-0,26%) και τρεις για ΟΛΠ (-2,59%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,96%).

Ο ψηλότερος όγκος των τελευταίων 44 μηνών στον ΧΑΙΔΕ (+17,09%).

Και σήμερα έδωσε παρουσία η εντολή πώλησης 98010 τεμ. στα 7,80 ευρώ για την ΦΛΕΞΟ (+0,75%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -3,53% από ΚΑΡΕΛ (+1,83%).

Αξιοπρόσεκτο “bid” στα 5,30 ευρώ (+3,92% για ΕΛΒΕ (+3,92%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΜΠΡΙΚ (+3,14%) και ΜΟΤΟ (+2,51%).

Συνεχίζεται η απορρόφηση της ελεγχόμενης προσφοράς σε ΑΤΕΚ (+9,71%) που δείχνει ότι μπορεί και ψηλότερα.

Η εξαγορά της “Μπάρμπα Στάθης” έναντι 130 εκατ., από την ΙΝΤΕΚ, συνεχίζει να δίνει κινητικότητα στον κλάδο (ΚΡΙ +1,61%, ΛΟΥΛΗ +3,25% και υψηλά 16 μηνών, ΕΒΡΟΦ (+1,58%).

Ανοδικό “πενταρέ” για την Προοδευτική (+5,62%), αλλά και εμφάνιση εντολής πώλησης - “φόβητρο”, 250000 τεμ., στα 0,3780 ευρώ.

Ικανοποιήθηκε όλη η ζήτηση των αγοραστών στον Μπήτρο (+9,30%) και μένει να δώσει περισσότερα στοιχεία η Εισηγμένη, όσον αφορά τα σχέδια εξυγίανσης.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1487 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1442 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1428 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1560 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3619 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3805 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3556, 3504 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3471 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ν. Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν.

Θετικές διαθέσεις στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,042 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2840 επιστρέφει ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2025), διεκδικώντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά προς τα $32,6 αντιδρά το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).

Στα $105700 επιστρέφει το Bitcoin, προς τα $3270 αναρριχάται το Ethereum.

Η ετήσια Κυβερνητική έκθεση που παρουσιάστηκε ανέφερε ότι “η Γερμανική Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος, από 1,1% που προβλεπόταν προηγουμένως. Το 2026, η Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,1%”.

Από την άλλη, η Γερμανική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε η Destatis. Το ποσοστό είναι προσαρμοσμένο για τις τιμές, τις ημερολογιακές και εποχικές διακυμάνσεις. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Η Οικονομία της Γαλλίας συρρικνώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους. Το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου μειώθηκε κατά 0,1%, σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες. Ήταν πολύ χαμηλότερο από την επέκταση 0,4% που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο και κάτω από τη στασιμότητα που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό στη Ζώνη του Ευρώ και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2024, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε στις 207000, από 223000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 220000.

O αριθμός των συμβολαίων για αγορά κατοικιών τα οποία θα εκτελεστούν μετά από έναν, ή δύο μήνες κατέγραψε μεγάλη πτώση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, υποχώρησε 5,5%, σε σχέση με τον Νοέμβριο, στις 74,2 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μείνει αμετάβλητος. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 109,7 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΔΑΑ δίνει η Barclays. Ο Επενδυτικός Οίκος θέτει στόχο τα 9,3 ευρώ για τη μετοχή, από 9 ευρώ προηγουμένως.

“Η αύξηση του πραγματικού Ελληνικού ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει υψηλή, στο 2,1% το 2025, πριν μετριαστεί μεσοπρόθεσμα. Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό, περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025, ενώ ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες, κάτω από το 130%, έως το 2030” αναφέρει στις εκτιμήσεις του το ΔΝΤ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΥΔΑΠ, ΠΕΙΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 71 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε το σερί των ήπια ανοδικών συνεδριάσεων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.612 συμβόλαια).

Στα 5.007 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.747 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.297 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.299 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 384, 344 για τον Φεβρουάριο και 40 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.790), κινήθηκε μεταξύ 3.747,25 και 3.790 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.441,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.995).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.800 TITC), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (6.833), Εθνική (911), Alpha BankΑΛΦΑ +0,27% (15.028), ΔΕΗ (567), Eurobank (608), Ιντρακόμ (528), Μυτιληναίο (116), Ιντρακάτ (1.211), ΕΧΑΕ (106), Cenergy (180), ΕΛΧΑ (529), Viohalco (294), Ελλάκτωρα (429), ΑΔΜΗΕ (1.465), Motor Oil (342).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha BankΑΛΦΑ +0,27% 151.204, Πειραιώς 63.868, Eurobank (17.100), ΑΔΜΗΕ (20.321), ΓΕΚ (12.759), ΔΕΗ (24.392), Εθνική (15.990), Ιντρακόμ (11.958).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha BankΑΛΦΑ +0,27% 60.122.980 τεμ., (από 60.122.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.060.055 τεμ. (4.060.055), Eurobank 65.056.505 τεμ. (65.596.741), ΟΠΑΠ 1.719.888 τεμ. (1.719.371), Εθνική 18.582.400 τεμ. (18.684.049), ΟΤΕ 1.900.912 τεμ. (1.900.912), Πειραιώς 17.291.780 τεμ. (17.307.321), Ελ. Πετρέλαια 2.560.014 τεμ. (2.500.014), Motor Oil 1.221.090 τεμ. (1.219.382), Intralot 1.520.787 τεμ. (1.505.787), Τέρνα Ενεργειακή 1.312.662 τεμ. (1.320.270), Ιντρακάτ 2.411.577 τεμ. (2.500.531).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος t.stavropoulos@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v