Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Καλύπτει τις απώλειες του Αυγούστου με αυξημένο τζίρο

Αντίδρασης συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη, πάνω από τις 1.320 μονάδες, με διπλάσιες συναλλαγές. Αγοραστές σε τράπεζες και blue chips. Νέα υψηλά για Mytilineos, Cenergy, Intracom.

Χρηματιστήριο: Καλύπτει τις απώλειες του Αυγούστου με αυξημένο τζίρο

Mε θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά, στο «πράσινο» η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long με σερί αγορών τείνουν να καλύψουν τις απώλειες του Αυγούστου.

Από την αρχή της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη η τάση ευνοϊκή για τους long από το ανοδικό «άνοιγμα» της αγοράς στο Λονδίνο, με τον DAX να ενισχύεται στις 15.886 (0,57%), με τον FTSE100 να υπεραποδίδει στις 7.459 (1,67%), καλύπτοντας τη χθεσινή αργία.

Με αυτό το κλίμα εκτός, στην Αθήνα οι επενδυτές έδειξαν τις προθέσεις τους από την προσυνεδρίαση, με εντολές αγοράς σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Πρώτες εντολές από λίγο υψηλότερες τιμές (1.316,13) με ώθηση προς τις 1.325 μονάδες (0,55%). Με τζίρο αυξημένο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και τον μέσο ημερήσιο όρο της προηγούμενης εβδομάδας. Πιο γρήγορη, πιο στοχευμένη η ροή, με αποτέλεσμα αξία συναλλαγών διπλάσια απ' ό,τι στο (αντίστοιχο) χθεσινό διάστημα.

Επαναφορά για τον FTSE25 πάνω από το όριο των 3.200 μονάδων -με αγοραστές στην πλειονότητα των blue chips- έως τις 1.072,52 ο Δείκτης Τραπεζών, επιβεβαιώνοντας το -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμο premium των blue chips έναντι των τραπεζικών.

Χρηματιστές που αποδίδουν την ανοδική διόρθωση Παρασκευής-Δευτέρας σε σταδιακή επανενεργοποίηση ξένων διαχειριστών εμμένουν σε αυτή την προσέγγιση, παραπέμποντας στον αυξημένο τζίρο, στη διασπορά των εντολών, την εισροή ρευστότητας σε υψηλές τιμές μετοχών-σηματωρών.

Πιθανό το ενδεχόμενο συνδυαστικά με το rebalancing της Πέμπτης, το ορόσημο της 8ης Σεπτεμβρίου, τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου, συν την προσδοκία πως σταδιακά θα επανεκκινήσουν σημαντικοί διαγωνισμοί, θα δρομολογηθούν επιχειρηματικές εξελίξεις.

Μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι), ωστόσο για τους traders αυτό που «μετράει» είναι η προοπτική ενός εξισορροπημένου «ταμείου» Αυγούστου.

Σε επίπεδα Ιουλίου ο FTSE25, υπολείπεται κατά τι ο ΔΤΡ, στο 0,85% οι μηνιαίες απώλειες για τον ΓΔ.

Σε Πειραιώς ο μεγαλύτερος τζίρος -για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση/πιθανότατα λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI-, στα 3,28 ευρώ η μετοχή.

Αυξημένες συναλλαγές -από αγοραστές- σε Mytilineos (37,92) έως τα 38 ευρώ -νέο ιστορικό υψηλό-, σε ΔΕΗ (10,38), Eurobank (1,576), OTE (14,19), Alpha Bank (1,5455) κ.α.

Με μικρό προβάδισμα οι πωλητές σε Motor Oil (23,28) -μετά τη λήξη της συνεδρίασης η ανακοίνωση μεγεθών 6μήνου- και σε Jumbo (28,94).

Cenergy Holdings σε νέα ιστορικά υψηλά των 7,27, με χρηματιστές να «δείχνουν» προς το placement, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 13,52 ευρώ.

Στις 2.189 (0,73%) ο FTMidCap, με ώθηση από Intracom Holdings στα νέα υψηλά των 2,38 ευρώ, Epsilon Net στα 11,12 ευρώ, Fourlis στα 4,82, ενδεικτικά από τις 66 μετοχές με θετικό πρόσημο. Εναντι 30 με αρνητικό.

Στα 11 εκατ. η αξία συναλλαγών, με 1,4 εκατ. με προσυμφωνημένες εντολές σε Eurobank, Πειραιώς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v