Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Ταμείο για τον «κόκκινο» Αύγουστο κάνουν οι επενδυτές, με τους αισιόδοξους να βλέπουν ελκυστικά σημεία εισόδου στην αγορά εν όψει «καυτών» εξελίξεων. Οι μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο η προηγούμενη εβδομάδα, με αυτό θα επιχειρήσουν οι επενδυτές να κάνουν ταμείο τον Αύγουστο.

Στο περίπου 3% με 4% η διόρθωση των αγορών αυτό τον μήνα, και στις τέσσερις συνεδριάσεις που μένουν θα φανεί εάν οι χαμηλότερες τιμές/αποτιμήσεις θα μπορούσαν να αποβούν σημεία εισόδου εν όψει ενός Σεπτεμβρίου, που προοιωνίζεται "καυτός".

Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Λονδίνο περιλαμβάνοντας και το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Αύγουστος είναι μήνας σημαντικής διόρθωσης.

Στο 3,53% για τον S&P500 (4.405,71), στο 3,10% για τον DAX (15.631,82), στο 4,48% για τον FTSE100 (7.338,58) και στο 3,33% για τον Γενικό Δείκτη οριακά παρά κάτι στις 1.300 μονάδες.

Ειδικότερα για το ΧΑ, η Αυγουστιάτικη διόρθωση φτάνει το 3,45% (3.149,17) για τον FTSE25, το 4,99% (1.051,11) για τον Δείκτη Τραπεζών και το 2,53%(2.147,50) για τον FTMidCap. Με αξία συναλλαγών στα 75 εκατ. (κατά μέσο όρο) στην διάρκεια των πτωτικών εβδομάδων, αλλά με 80,5 εκατ-σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη- την τελευταία της αντίδρασης με 2,88% για τον ΓΔ.

Προφανώς η στάση traders, επενδυτών αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις-μέχρι και την αναδιάρθρωση δεικτών MSCI της Πέμπτης, θα επηρεαστεί από την τάση στις διεθνείς αγορές, με την Wall Street σταθερά να δίνει τον ρυθμό.

Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών "μετράει" και πολύ μάλιστα, με τον Πάουελ να στέλνει τα μηνύματα του, όπως και η ομόλογος του Λαγκάρντ, με κοινό παρονομαστή αμφότερων πως τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν κύριο "εργαλείο" τους προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Επιπρόσθετα η επικεφαλής της ΕΚΤ στην ομιλία της παρέπεμψε στην πρόθεση υλοποίησης δομικών αλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, με την ίδια να ξεκαθαρίζει την συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται ώστε ο πληθωρισμός να προσεγγίσει στον στόχο του 2%.

Για αυτό η προσοχή των επενδυτών στρέφεται, ήδη, στην Τετάρτη-Πέμπτη, 2ήμερο που ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Αυγούστου στην Γερμανία (30/8) και ΗΠΑ (31/8). Και οι 2 μετρήσεις θα συνεκτιμηθούν εν όψει της συνεδρίασης ΕΚΤ (14/9) και Fed (20/9).

Για το ΧΑ αυτά τα "ορόσημα" έχουν τη σημασία τους, καθώς συμπίπτουν με αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος "κρησάρες" , από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων μέχρι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας (DBRS στις 8/9), ΔΕΘ (στις 9/9) και όσων "πυκνών" έπονται τον Σεπτέμβριο.

Από αυτή την άποψη η στάση των επενδυτών θα συνδιαμορφωθεί ανάλογα, με χρηματιστές να εντάσσουν την ανοδική διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδος σε σταδιακή επανεργοποίηση αγοραστών, ενδεχομένως σε αρχική προσπάθεια προεξόφλησης άμεσα του rebalancing της Πέμπτης-Παρασκευής και σε δεύτερο χρόνο της αξιολόγησης από τον καναδικό οίκο.

Στις ασκήσεις...ισορροπίας, στην "γεωγραφία" των ενεργών και την προοπτική των εταιρειών αναφέρθηκε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, κρατώντας την αναφορά του πως, "...η επικείμενη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί αναμφίβολα θετικό γεγονός, αλλά από μόνη της δεν αποτελεί πανάκεια για το ΧΑ...". Θα συμπληρώσω στην προσέγγιση του Στέφανου την Morgan Stanley που σε εντελώς contrarian ανάλυση της "βλέπει" το investment grade το 2024. Ας τα έχουμε υπόψη μας, παρότι η επενδυτική βαθμίδα πολύ δύσκολα δεν αποκτηθεί μέσα στο 2023 και προφανώς αποτελεί εξέλιξη καμπής (μακροπρόθεσμης).

Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI (Πέμπτη 31/9) είναι μία "κρησάρα", καθώς θα φανεί εάν όντως θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων (κυρίως) στην Πειραιώς. Στα 3,28 ευρώ η μετοχή, με μεταβολή 3,27% στην εβδομάδα (χωρίς αλλαγή την Παρασκευή) και αυξημένες συναλλαγές, διακριτή προεξόφληση σύμφωνα με χρηματιστές.

Στα 16,27 ευρώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που "βγαίνει" από τον MSCI Standard Greece, με τους επενδυτές να έχουν "τιμολογήσει" αυτή την εξέλιξη διορθώνοντας 8,34% σε διάστημα μηνός.

Να σημειωθεί ότι, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ είναι οι μόνες 3 από τις 21+4 μετοχές του δείκτη με αρνητικό πρόσημο το 2023.

Πέραν του MSCI συνεχίζεται η ανακοίνωση μεγεθών 6μηνου, ξεχωρίζει μεθαύριο Τρίτη η Motor Oil. Στα 22,46 ευρώ, την Παρασκευή, με αυξημένες συναλλαγές η θετική μεταβολή 3,14% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά προεξοφλείται πως το 2023 θα είναι έτος-ρεκόρ για τον Ομιλο, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τους long, παράμετρος που θα βαρύνει ανάλογα σε εισηγμένες που έπονται, λ.χ Helleniq Energy, ΟΠΑΠ, AEGEAN.

Συν τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου η διαμόρφωση της στάσης των επενδυτών, σημειώνουν χρηματιστές που τεχνικά προσεγγίζοντας την συνέχεια θεωρούν ότι η ζώνη μεταξύ 1.300 – 1.310 μονάδων φαίνεται να αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Γενικού Δείκτη στα πρόσφατα υψηλά.

Ο τζίρος παρά το καλό ξεκίνημα της εβδομάδας δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στην συνέχεια με αποτέλεσμα η δυναμική της αντίδρασης να εξαντληθεί σχετικά σύντομα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα και δη τα θεμελιώδη, είναι αυτά που κρατάνε την αγορά σε επαφή με τα φετινά υψηλά της και ενδεχομένως λειτουργούν ως ανάχωμα σε πωλήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αλλάξει άρδην την εικόνα. Παράλληλα υπάρχει ένας δεύτερος χρόνος νέων που έρχεται να υποστηρίξει το επόμενο ανοδικό κύμα:

Ο διαγωνισμός της Αττικής Οδού προχωράει με ορίζοντα ανακοινώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η παραχώρηση του ΒΟΑΚ επίσης μπαίνει δυνατά στην εικόνα με ορίζοντα την κατακύρωση του διαγωνισμού ως το τέλος του έτους ενώ η εξαγορά νέων ποσοστών από την Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα αλλάζει τα δεδομένα των μεριδίων αγοράς στην Κύπρο μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v