Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Παιχνίδι» χωρίς τζίρο στις 1.300 μονάδες

Μικρά κέρδη με περιορισμένες συναλλαγές για τον Γενικό Δείκτη, εν αναμονή και των νεότερων από το Jackson Hole. Οριακές απώλειες για τράπεζες, πονταρίσματα σε Mytillineos, Motor Oil, Autohellas.

Χρηματιστήριο: «Παιχνίδι» χωρίς τζίρο στις 1.300 μονάδες

Η περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας, εάν και εφόσον επιτευχθεί, είναι μία ενθαρρυντική προοπτική.

Στο μακροπρόθεσμο μεν, πλην όμως έχει τη σημασία της απ' όλες τις απόψεις, η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη-Μόντι, μακάρι να υλοποιηθούν τα μισά έστω, ξεκινώντας από τα αυτονόητα, την απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.

Πρόλογος ανάλογος της σπουδαιότητας του γεγονότος, δεδομένης μάλιστα της απουσίας ενδιαφέροντος στα επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Μόλις 25 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 14:00, τζίρος αποκαρδιωτικός όπως και αν το δει κάποιος, πολύ δε περισσότερο εάν επιχειρήσει πιο μακροπρόθεσμα ως αγορά προς αναβάθμιση, επιστροφή στην κατηγορία των ανεπτυγμένων.

Αναζητώντας ενθαρρυντικές ενδείξεις, πάντα βραχυπρόθεσμα, ενόψει των τελευταίων 4 συνεδριάσεων για να κλείσει ο Αύγουστος, το θετικό πρόσημο σε διάστημα εβδομάδας, μειώνοντας έτσι τις απώλειες συνολικά για τον μήνα.

Στις 1.289,95-1.300,67 μονάδες η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη και σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες το «χαμηλό ημέρας» καταγράφεται στην αρχή της συνεδρίασης. Ανοδική η φορά για τον ΓΔ, σε θετικό έδαφος από τις 11:00 και σταθερά έκτοτε, αποτέλεσμα του μαζέματος που επιχειρούν οι λιγοστοί ενεργοί αυτή την περίοδο.

Κυρίως σε Mytilineos και Motor Oil η εστίαση των αγοραστών, δευτερευόντως σε Viohalco, Cenergy Holdings, Autohellas κ.α., με τον FTSE25 με φορά ανάλογη του ΓΔ, από τις 3.127,38 έως τις 3.156,20 μονάδες.

Στο 2,91% η θετική μεταβολή για τον δείκτη στην εβδομάδα, με αρνητική 3,35% στοΝ μήνα, περίπου όσο και για τον ΓΔ.

Περισσότερες συναλλαγές/μεγαλύτερος τζίρος σήμερα στα blue chips, ενδεικτικό το ότι πέραν της Πειραιώς που είναι στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, η αμέσως επόμενη Alpha Bank είναι μετά τις Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Ακόμη χαμηλότερα Εθνική, Eurobank. 

Διαφοροποίηση -υπέρ των blue chips- που για χρηματιστές θα μπορούσε να θεωρηθεί απαρχή-επάνοδος ορισμένων ξένων σε μετοχές εισηγμένων αυτής της κατηγορίας. Παραπέμπουν δε σε γενικές συνελεύσεις, ανακοίνωση αποτελεσμάτων (λ.χ. ΟΠΑΠ, Aegean κ.α.), διεργασίες, εξελίξεις από αρχές Σεπτεμβρίου. Θα φανεί κατ' αρχάς από συναλλαγές/τζίρο, με το σημερινό όχι και τόσο αντιπροσωπευτικό, για αυτό το ενδιαφέρον στρέφεται από Δευτέρα με πρώτο ορόσημο το «κλείσιμο» της προσεχούς Πέμπτης.

Τιμή-στόχο τα 45 ευρώ θέτει για τη μετοχή της Mytilineos η Morgan Stanley, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Η εταιρεία προσφέρει ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς ενεργειακές είτε σε αμιγώς μεταλλευτικές, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος. Θα πρόσθετα ότι η αναγνωρισιμότητα της εισηγμένης -όταν λ.χ. αναφέρεται από τη Handelsblatt κ.λπ. ως δυνητικός προμηθευτής της Ευρώπης με γάλλιο- ξεπερνά κατά πολύ το στενό πλαίσιο μιας αγοράς με -καν- 26 εκατ. τζίρο (στις 14:17).

Εως τα 22,86 η μετοχή της ΜΟΗ, με τους αγοραστές να επανεμφανίζονται μετά την επιβεβαίωση «διπλού χαμηλού» στα 21,90 ευρώ. Με άνοδο 4,90% αυτή την εβδομάδα είναι από τις μετοχές σε (δυνητική) αναστροφή τάσης και κίνησης προς υψηλότερες τιμές. Τα 23,10-23,20 ευρώ η διακριτή κοντινή αντίσταση.

Στα 9,93-10,20 συνεχίζεται η αναδιάταξη θέσεων (πιθανότατα) ξένων χαρτοφυλακίων, με την προσφορά, όλη αυτή την εβδομάδα, να μαζεύεται από τα 9,60 και πάνω.

Στα 13,50 ευρώ η μετοχή της AEGEAN μετά τη χθεσινή... πτήση, οι σημερινές πωλήσεις στα 13,38-13,66 δικαιολογούνται, πιθανόν μέρος ρευστότητας να μεταφέρεται στην Autohellas. Εως τα 13,70 η αντίδραση, ενισχύεται και αυτή σημαντικά αυτή την εβδομάδα. Στο 8,35% η εβδομαδιαία μεταβολή για τη μετοχή της AEGEAN, στο 9,25% της Autohellas.

Aπό τα mid caps, ξεχωρίζει με διψήφιο ποσοστό μεταβολή 12,47% αυτή την εβδομάδα η Intracom Holdings, στα 2,185-2,34 ευρώ οι εντολές.

Από τα small caps, ξχωρίζει η Foodlink, επιμένει στις εξαγορές σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ενώ επίκειται αμκ. Από τα χαμηλά 52 εβδομάδων η αντίδραση με 15,48% στο 0,348 ευρώ.

Αγορές σε Moda Bagno (0,785) -ακόμη ένα καλό καλοκαίρι, κυρίως λόγω του Interni/Μύκονος-, σε Δρομέα (0,391), Παΐρη (1,38), Doppler (1,15), Κέκρωψ (1,27), μερικές από τις 56 μετοχές με θετικό πρόσημο. Για 46 με αρνητικό.

Στα 27 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 14:30, με ρυθμό βραδύτερο και από... χελώνας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v