Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί με αυγουστιάτικο τζίρο το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.300 μονάδες με οριακά κέρδη αλλά και καθίζηση συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης. Ξεχωρίζει ανοδικά η Aegean με άλμα άνω του 8%. Κέρδη για Sarantis, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα.

Ισορροπεί με αυγουστιάτικο τζίρο το Χρηματιστήριο

Περιορίζεται η αρχικά μεγαλύτερη άνοδος στα ευρωπαϊκά, κλίνει κάτω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο ΧΑ από τη σχεδόν διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση -που είχε και τα τεχνικά προβλήματά της- ξεχωρίζει η... πτήση της μετοχής της AEGEAN.

Eως 7,20% νωρίτερα, στις 14:40, ήταν ίσως το μόνο θέμα ενδιαφέροντος μεταξύ των κατά τ' άλλα παρατηρητών επαγγελματιών της αγοράς.

Η ώθηση με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο περισσότερο προεξοφλητική λόγω των θεαματικών αποτελεσμάτων της Nvidia στη Νέα Υόρκη -με τα futures του S&P500 από 0,65% υψηλότερα- μετριάσθηκε μετά την πρώτη ώρα, για να μετριασθεί ακόμη περισσότερο στη συνέχεια.

Από τις 15.896 στις 15.742 μονάδες ο DAX με σταθερή κλίση από τις 11:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ ανάλογη ήταν η διακύμανση για τον FTSE100.

Υποτονικό το κλίμα στην Ευρώπη, επιφυλακτικοί οι επενδυτές παρά τη δημιουργία κάποιων ενδείξεων πως η ΕΚΤ ενδεχομένως να σημάνει (προσωρινή) παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και αυτό γιατί το ένα μετά το άλλο τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν τα προβλήματα που έχουν οικονομίες μεγέθους της γερμανικής, της γαλλικής.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός και με βαρύ το κλίμα εντός (κυρίως) εξαιτίας της έκτασης της καταστροφής από τις πυρκαγιές, θα ήταν εκτός λογικής η ανάπτυξη επενδυτικών δυνάμεων ικανών να οδηγήσουν σε κάτι καλύτερο, πέραν των δοκιμών πέριξ των 1.300 μονάδων.

Οι πυρκαγιές απειλούν τους σχεδιασμούς του προϋπολογισμού, σημείωνε από νωρίς το euro2day.gr και δεν είναι το μόνο που δείχνει να έχει πρόβλημα (μία άλλη ευρύτερη διάσταση επιχειρήθηκε να δοθεί από τον Εκηβόλο), γεγονότα που δικαιολογούν το «μούδιασμα» αρκετών διαχειριστών.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα συνήθη τεχνικά προβλήματα, που κατά καιρούς αντιμετωπίζει το ΧΑ, συγκεκριμένα σήμερα στη ροή των εντολών-μετάδοσης στοιχείων, συμπτωμάτων που δεν συνάδουν με την προοπτική αναβάθμισής του.

Και με αυτά εξηγείται ο... αστείος τζίρος των -καν- 30 εκατ. νωρίτερα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διεθνή εικόνα της αγοράς -εάν υποθέσουμε ότι αυτό απασχολεί ουσιαστικά τους αρμοδίους-, σε μία αγορά που οι εισηγμένες αποτιμώνται συνολικά 87 δισ. Ανευ σχολιασμού.

Σε δεύτερη μοίρα, συνεπώς, η εξέλιξη της συνεδρίασης καθαρά διαδικαστική, με συναλλακτική ένδεια -μόνο στη μετοχή της Πειραιώς οι συναλλαγές είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο σε τεμάχια-, μόλις 180 χιλ. τμχ. στην Εθνική κ.ο.κ.

Οπως σχολίαζε σκωπτικά χρηματιστής, σήμερα ούτε μεταξύ αμοιβαιάδων δεν γίνονται εντολές, αναφερόμενος στον ισχνό τζίρο για 1 στις 3 μετοχές του FTSE25, δηλαδή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για το διαδικαστικό της ημέρας, από τις 1.302,12 μονάδες (στις 10:42) η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος είχε συνέπεια τη διολίσθηση έως τις 1.292,98 (στις 12:35) και έκτοτε τη συντήρηση λίγο χαμηλότερα του ορίου των 1.300 μονάδων.

Στις 3.149 με υψηλό στην αρχή της ημέρας τις 3.165,78 μονάδες ο FTSE25, στις 1.062 με υψηλό ημέρας τις 1.074,49 ο ΔΤΡ.

Διακριτή η απουσία καταλυτών ικανών να δημιουργήσουν τάση, ει μη μόνον να συντηρούνται επίπεδα τιμών που μάλλον διευκολύνουν την περαιτέρω μερική μείωση θέσεων.

Ελάχιστες οι αφορμές με ενδιαφέρον, εξαίρεση περιπτώσεις λ.χ. η AEGEAN από τον FTSE25, με το θεαματικό 7,20% στα 13,38 ευρώ -σε πτήση προς νέα ιστορικά υψηλά- και από τα mid caps, η άνοδος με ικανοποιητικές συναλλαγές για Profile, Elinoil, Unibios και ακόμη 4-5 περιπτώσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v