Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέες μάχες στο όριο των 1.300 μονάδων

Ανοδικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι μετοχές που βρίσκονται στο προσκήνιο. Στηρίξεις-αντιστάσεις για ΓΔ, FT 25 και τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Νέες μάχες στο όριο των 1.300 μονάδων

Συνεδρίαση για γερά νεύρα προμηνύεται η σημερινή, η πρώτη από τις τέσσερις για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος.

Η «σκληρή γλώσσα» των Πάουελ και Λαγκάρντ όσον αφορά στα υψηλά επιτόκια/περαιτέρω ποσοτική σύσφιξη δίνουν πλεονέκτημα στους short, την ώρα που η επάνοδος της Evergrande στο χρηματιστηριακό ταμπλό συνοδεύτηκε από κατάρρευση 87% σε χρόνους d.t.

Από την πλευρά τους, οι long έχουν το συν των αγορών της Ασίας, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου πως θα μειώσει στο ήμισυ το τέλος χαρτοσήμου στις συναλλαγές μετοχών, με τον Shanghai Composite να κάνει ράλι 2,3% στις 3.134 μονάδες.

Short vs long, με τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά να σταθμίζουν τις δηλώσεις Λαγκάρντ και τι σημαίνουν ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών μένει να φανεί εάν οι εκτιμήσεις χρηματιστών για την αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας επιβεβαιωθούν. Κατά πόσον η αντίδραση έως τις παρυφές των 1.300 μονάδων, οι θέσεις αγοραστών σε Πειραιώς και συγκεκριμένα blue chips ήταν αποτέλεσμα διαχειριστών που προεξοφλούν εξελίξεις -στο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου- θετικές για την αγορά. Προφανώς η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS -στις 8 του μηνός- είναι ένα σημαντικό ορόσημο, σε κάθε περίπτωση σημείο αναφοράς και καμπής είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ωστόσο, προηγούνται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου αύριο από τη Motor Oil, την Πέμπτη η σειρά της Helleniq Energy, την ίδια ημέρα και το rebalancing των δεικτών MSCI, με την ένταξη της Πειραιώς στον MSCI Standard Greece. Με την είσοδο της Πειραιώς στο «καλάθι» συμπληρώνεται το τραπεζικό καρέ, με τη βαρύτητα στάθμισής του να αυξάνεται περαιτέρω, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ένα fund που θέλει να αποκτήσει έκθεση σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Στάθμιση παρά κάτι από το 50% για τις 4 τραπεζικές, και κάτι για τα 6 blue chips, θυμίζοντας πως «βαρύτερο» χαρτί είναι -από την προηγούμενη αναδιάρθρωση- η Eurobank, ενώ έχουν ανέβει Mytilineos, Jumbo.

Συνεπώς και τα οικονομικά αποτελέσματα στην κρίση των επενδυτών, για τους traders στοίχημα είναι η Πειραιώς -οι δυνητικές εισροές-, οι συσχετισμοί των 4 τραπεζικών μεταξύ τους, όπως και οι ισορροπίες των blue chips αιχμής.

Αναλυτικά στον ΕΚΗ θα δοθεί σαφής εικόνα για τις «κόντρες αποτιμήσεων», πεδίο όπου έχουν ανοιχθεί θέσεις υπέρ της μίας ή της άλλης εισηγμένης.

Από τις 3.149,17 ο FTSE25, μετά από ανοδική διόρθωση 2,79% την τελευταία εβδομάδα, από τις 1.051,11 ο ΔΤΡ μετά από 3,28% στο ίδιο διάστημα.

Ανάλογα με την τάση στα χαρτιά του FTSE25 θα είναι στα mid&small caps, με ενδιαφέρουσες αναδιατάξεις σε αυτές τις κατηγορίες.

Νέα ιστορικά υψηλά στα 11 ευρώ για τη μετοχή της Epsilon Net, που -πλέον- αποτιμάται σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, νέα υψηλά για Moda Bagno στο 0,77, με πλεονέκτημα το σφιχτό free float (οι βασικοί μέτοχοι έχουν το 85% του μ.κ.), για ΚΛΜ -το μελλοντικό «όχημα» ΑΕΕΑΠ για την Intracom Properties, τα 2,02 της BriQ- καθώς προχωρά η απορρόφηση της ICI ΑΕΕΑΠ- και άλλα επιμέρους που συντηρούν προϋποθέσεις μόχλευσης στα μικρομεσαία.

Τεχνικά, σύμφωνα με τη «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη, ξεκινώντας από τον S&P500: οι 4.437 μον. είναι σημαντική κοντινή στήριξη, που ενδεχόμενη απώλειά της θα μπορούσε να οδηγήσει στις 4.288 μονάδες, με κύρια στήριξη στις 4.200 μον. Για το ανοδικό ενδεχόμενο, μόνο με υπέρβαση των 4.470-4.485 θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί.

Στο ΧΑ, για τον ΔΤΡ-κλειδί της τάσης, και βραχυπρόθεσμα- οι 1.080 είναι το ελάχιστο όριο που ενδεχόμενη υπέρβασή του επαναφέρει τους long προς τις 1.117 μονάδες. Στήριξη οι 1.040 και τελευταίο stop loss πριν το...3ψήφιο οι 1.007 μονάδες.

Στηρίξεις στις 3.115 και κύρια στις 3.011 για τον FTSE25, αντιστάσεις στις 3.191 μονάδες και βλέπουμε.

Εύρος διακύμανσης για τον ΓΔ μεταξύ 1.285-1.310 με 1.265 και 1.326 αντίστοιχα υψηλό-χαμηλό όριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v