Χρηματιστήριο: Πειραιώς-Aegean έγειραν την πλάστιγγα

Νέες βαριές απώλειες για την μετοχή της Πειραιώς (-20%), ενώ το διεθνές κλίμα έπληξε και την αεροπορική (-12,3%). Πωλητές και σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Αντίβαρο από Εθνική, Alpha και Eurobank, σημαντικά κέρδη για Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Πειραιώς-Aegean έγειραν την πλάστιγγα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται οι κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές από την μία προσπαθούν να τιμολογήσουν την μικρή αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων (στο 1,70% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 10ετους) και από την άλλη καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πιέσεις για τις μετοχές των Αεροπορικών Εταιρειών.

Τη “βουτιά” φαίνεται να πριμοδοτεί η ανησυχία για το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, αλλά και τα πρόσφατα σχόλια Βρετανού Αξιωματούχου, που συμβουλεύει την Κυβέρνηση, ο οποίος βλέπει εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο, οι περισσότεροι Βρετανοί να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το Καλοκαίρι, λόγω του κινδύνου εισαγωγής νέων μεταλλάξεων Covid-19.

Επιστροφή τοποθετήσεων στα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 0,909%.

Εναλλαγές προσήμων, αλλά με σαφώς χαμηλότερη μεταβλητότητα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που είχε σαν κύρια χαρακτηριστικά την αντίδραση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, την μικτή εικόνα στο Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη, την συνεχιζόμενη έλλειψη διάθεσης για κάτι σημαντικά καλύτερο από τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), καθώς φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Από την άλλη και η έκθεση της DBRS, δεν έδωσε τα απαιτούμενα “καύσιμα” στους αγοραστές, προκειμένου να επιχειρήσουν αναρρίχηση δεικτών και ψυχολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οίκος DBRS διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση “ΒΒ low” για την Ελλάδα, διατηρώντας σταθερό outlook και εκτιμώντας ότι θα καθυστερήσει η ανάκαμψη της Οικονομίας, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων και των νέων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε μία εβδομάδα με ιδιαίτερα “φορτωμένη” ατζέντα, όπου τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Εισηγμένες θα βρεθούν στο επίκεντρο, όπως και οι εκτιμήσεις των Διοικήσεών τους και δεν αποκλείεται να συμβάλουν στις επιλεκτικές τοποθετήσεις των ενεργών Επενδυτών.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “με μια συνεδρίαση λιγότερη και αυτή η εβδομάδα στο Χ.Α., λόγω της αργίας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου την προσεχή Πέμπτη. Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Intercontinental ΑΕΕΑΠ και η Παπουτσάνης (ανακοίνωσε ήδη), ενώ διενεργήθηκε και η τηλεδιάσκεψη των Αναλυτών, για τα αποτελέσματα χρήσης της Ε-ΝΕΤ. Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Fourlis, Alpha Bank και TITC. Την Τέταρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της Motor Οil, η οποία έκλεψε την παράσταση με υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 5,1 φορές, καθώς συγκέντρωσε προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ για το επταετές ομόλογο των 200 εκατ., με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,9%. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η γ.σ. των Ομολογιούχων της Αεροπορίας Αιγαίου, καθώς και οι ετήσιες παρουσιάσεις, μέσω τηλεδιασκέψεων, των Autohellas και Fourli. Από τις δύο τελευταίες Εταιρείες περιμένουμε να δώσουν το στίγμα των επόμενων μηνών, η Autohellas σε ότι αφορά στις προσδοκίες για τη φετινή τουριστική κίνηση, η δε Fourlis ενόψει του ανοίγματος του λιανεμπορίου μέσα στον Απρίλιο. Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των μεγεθών της Εθνικής Τράπεζας το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής και τη γ.σ. των Μετόχων του ΑΔΜΗΕ”.

Συνεδρίαση δύο όψεων για το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, που ξεκίνησε με ελεγχόμενες πιέσεις, όμως στην πορεία σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη αντίδραση από Alpha Bank (+2,58%), Εθνική (+2,17%) και Eurobank (+0,09%), ενώ υπό ασφυκτική πίεση παρέμεινε ο τίτλος της Πειραιώς (-20,06%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά χαμηλά (!).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, συνεχίζει να δείχνει “υψοφοβικά σύνδρομα” πλησιάζοντας τις παρυφές των 1,00 ευρώ. Αν κάνει την θετική έκπληξη – υπέρβαση, η επόμενη αντίσταση στα 1,10 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 0,888 ευρώ, θα δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 0,842, 0,8346 (gap) και 0,77 ευρώ.

Όσο η μετοχή της ΕΤΕ δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,65 ευρώ, πρώτο μέλημα των αγοραστών είναι να μην παραβιαστεί η στήριξη στα 2,37 και πολύ περισσότερο αυτή στα 2,26 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και ημερήσιο “stop long”). Αν συμβεί το “ατύχημα”, η αμέσως επόμενη στήριξη στη ζώνη 2,00 – 1,98. Αντίθετα κλείσιμο υψηλότερα των 2,65 ευρώ, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 2,80 – 3,00 ευρώ, όμως από εκεί και ψηλότερα και ειδικότερα για την υπέρβαση των 3,20 ευρώ, θα χρειαστεί είδηση – καταλύτης.

Με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά, σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή της ΕΥΡΩΒ. Θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 0,717 ευρώ, για να κινηθεί προς τα 0,75 και 0,83 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 0,64 (ημερήσιο “stop long”) – 0,6320 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 0,548 – 0,51 ευρώ.

Μέχρι τα 0,7154 ευρώ, όσοι διατηρούν θέσεις “short” στην ΠΕΙΡ δεν έχουν λόγους ανησυχίας, ενώ ακόμα ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 0,944 ευρώ, βρίσκεται το ημερήσιο “stop short”. Χωρίς θεωρητικές στηρίξεις ο τίτλος.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 508,97 (-2,31%) και 537,44 μονάδων (+3,15%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 521,61 (+0,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 524,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,59%.

Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 542 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη στις 573 μονάδες. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 521 μονάδων, μπορεί να δώσει υποχώρηση προς τις 516 και 504 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και ημερήσιο “stop long”) με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 493 και 480 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη, “το επίκεντρο των συναντήσεων με τις Ελληνικές Τράπεζες περιστράφηκε γύρω από την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, των NPEs, τις τιτλοποιήσεις και τις προοπτικές για τις τάσεις των NPEs’, εξηγεί η Morgan Stanley για τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του 17th European Financial Conference με τις Διοικήσεις των Τραπεζών. Οι Ελληνικές Τράπεζες εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την πρόοδο, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Hercules Asset Protection’ και είναι θετικές στην επέκτασή του”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+2,58%), ΒΙΟ (+3%), ΕΛΠΕ (+2,45%), ΕΥΔΑΠ (+0,29%), ΕΧΑΕ (+1,28%), ΛΑΜΔΑ (+1,77%), ΜΟΗ (+4,01%), ΜΥΤΙΛ (+0,68%), ΣΑΡ (+1,49%), TITC (+1,53%), ΦΡΛΚ (+1,28%) και αμετάβλητη η μετοχή του Ελλάκτωρα.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σήμερα, ότι κατόπιν της απόφασης του ΔΣ της στις 19 Μαρτίου 2021, σχετικά με την αύξηση του ποσού του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου της, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €75 εκατ., με επιτόκιο 3,875%, με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήξη το 2026, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην Αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιχείρηση εξετάζει περιπτώσεις εξαγοράς Εταιρειών, ή χαρτοφυλακίων συστημάτων ΑΠΕ στις Βαλκανικές Χώρες, με σκοπό να αποκτήσει διεύρυνση της παραγωγικής της ισχύος. Ωστόσο, τα επόμενα βήματά της, κατά τις ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν από την πορεία της Ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώθηκαν σήμερα στην ΔΕΗ (-1,83%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Για όσο διάστημα η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 8,94 – 8,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) η τάση θα συνεχίσει να ελέγχεται από τους “buyers”, που έχουν βάλει σαν επόμενο στόχο τα 10,14 – 10,25 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 8,80 ευρώ, μπορεί να δώσει πίεση προς τα 8,66 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 8,30 – 8,20 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-12,30%), που έδειξε να επηρεάζεται από το διεθνές αρνητικό κλίμα για τις μετοχές των Αεροπορικών Εταιρειών. Το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 5,11 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 5,68 ευρώ, ενώ αν χαθεί και η επόμενη στήριξη στα 4,72 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικότατα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και ξεχώρισε το +10,34% της ΕΛΧΑ, με τον τίτλο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλά 154 μηνών, στον απόηχο της είδησης, σύμφωνα με την οποία “μετοχές της Cenergy, που έχει στην κατοχή της, θα δώσει στους Μετόχους της η EΛΧΑ, ως μέρισμα, μαζί με μετρητά”.

Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών σε Επίλεκτο (+13,92%), Νάκα (+7,95%), Κτήμα Λαζαρίδη (+2,93%), Λούλη (+4,76%), Logismo (+5,10%), Ίλυδα (+4,96%), Γενική Εμπορίου (+4,27%), Παπουτσάνη (+1,79%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε CPI (+9,09%), Q&R (+2,82%), Χαϊδεμένο (+1,72%), ΕΛΒΕ (+2,36%) και Δρομέα (+1,36%), ενώ αντέδρασε μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων το Ιατρικό (+3,92%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (+4,21%), σε υψηλά 77 μηνών ο Άβακας (+4,12%), παρουσία πωλητή σε Moda Bagno (-7,69%), AVE (-2,72%), Μουζάκη (-2,51%) και ΑΝΕΚ (-11,58%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Cenergy (-3,26%, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Vidavo (-1,23%) και Quest (-0,89%), ενώ ενδιαφέροντα πράγματα έλαβαν χώρα στους Ευρωσυμβούλους (0%), μετά τις τελικές δημοπρασίες. Να σημειωθεί ότι ενώ η μετοχή είχε διακινήσει μόλις 8865 τεμ., μετά τις 17.10 “μοιράστηκαν χαρτιά” στην τιμή κλεισίματος, με αποτέλεσμα η λήξη των συναλλαγών να βρει την μετοχή με όγκο 121615 τεμ., αυξάνοντας τος ενδιαφέρον για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ιδιαίτερα αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν τα αποτελέσματα χρήσης 2020, να ανακοινώνονται στις 31/3, να γυρίζουν σε θετικά τα ίδια κεφάλαια και η Διοίκηση να αιτείται την έξοδο της μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 804 – 800 μονάδων, το σενάριο προσέγγισης των 898 – 908 μονάδων, παραμένει πάνω στο τραπέζι και θα ενδυναμωθεί σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κλεισίματος υψηλότερα των 862 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 893 μονάδες (gap). Οι πρώτες στηρίξεις στις 824 και 819 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 800 μονάδων, θα ανοίξει “ολισθηρό μονοπάτι” προς τις 795 – 786 και 772 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Δεν πρέπει να παραβιαστεί το “φρούριο” των 1957 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να μην μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 1950 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 1935, 1870 – 1860 και 1830 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2079, 2106 και 2240 μονάδες (gap).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Μία ακόμα συνεδρίαση μεταβλητότητας στον Τραπεζικό κλάδο και ειδικά στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα συνεχίσει να επηρεάζει την ψυχολογία της Αγοράς”, αναφέρει η Beta Sec.

“Η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας προκαλεί αναταράξεις στις Ασιατικές Αγορές που είναι πιθανόν, βραχυχρόνια, να επεκταθούν και στις Ευρωπαϊκές. Ίσως αυτό να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα και το Χ.Α.”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 814 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 820 και 814 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 840 και 850 μονάδες. Οι Alpha Bank, Titan Cement και Fourlis θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Τρίτη και η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Το άνοιγμα της Αγοράς, πιθανότατα, αναβάλλεται για τον Απρίλιο, με σταδιακή εφαρμογή, ενδεχομένως καθυστερώντας την προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων άμεσα. Στον αντίποδα, τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα μπορούν να διατηρήσουν το ανοδικό προφίλ. Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα αναμένουμε την δημοσίευση αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου από TITC (αύριο π.σ.) Fourli, Alpha Bank (αύριο μ.σ.) και ΕΤΕ Παρασκευή). Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη πορεία η παραμονή του ΓΔΧΑ πάνω από τις 810 μονάδες. Στο εξωτερικό, στο προσκήνιο παραμένουν οι ομολογιακές αποδόσεις, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στην διεθνή μακροοικονομική ατζέντα, κυρίως σε εκείνη της Τετάρτης και Πέμπτης”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Μετά από 6 ανοδικές εβδομάδες, η Αγορά έδωσε διόρθωση. Υπαίτιος ο Τραπεζικός κλάδος, όπως μας έχει συνηθίσει και οι αλλοπρόσαλλές δημοσιεύσεις για την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς, που ουσιαστικά ήταν η αφορμή, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι πετυχημένες ομολογιακές εκδόσεις σε ΔΕΗ και ΜΟΗ αλλά και στο 30ετες Ελληνικό ομόλογο (ποιος να το πίστευε πριν 2 χρόνια) προστίθενται στα θετικά, τόσο για την Οικονομία όσο και για το Χρηματιστήριο.

Μπροστά μας έχουμε μία σημαντική Α.Μ.Κ., αυτή της Πειραιώς, με τον τίτλο να είναι “έρμαιο” από τους ίδιους τους βασικούς Μετόχους, που θέλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, για να μπορέσουν να ανακάμψουν στα αρχικά τους ποσοστά, πριν την Κρατικοποίησή της.

Ο όγκος της Παρασκευής ήταν πολύ μεγάλος για να μην του δώσουμε σημασία, δοκιμάζοντας παράλληλα και τα ιστορικά της χαμηλά.

Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο πως σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο και η υπερκάλυψη λίγο έως πολύ σίγουρη. Η Τράπεζα μετά την Α.Μ.Κ. θα μπορέσει να έρθει κεφαλαιακά, κοντά με τις Υπόλοιπες. Σίγουρα η πτώση τιμής και η Α.Μ.Κ. θα επηρεάσει σημαντικά και τις άλλες Τράπεζες, μιας και πολλοί Μέτοχοι θα κοιτάξουν να μετακινηθούν προς την Πειραιώς. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία με στρατηγική, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας στον κλάδο.

Η τελευταίες δύο συνεδριάσεις μας έδειξαν ότι η Αγορά προβληματίζεται στα επίπεδα αυτά, κάτι που μας κάνει να μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε διαχείριση των θέσεών μας και να κινηθούμε αμυντικά, μέχρι να δούμε τα νέα δεδομένα και πάλι.

Σίγουρα το volatility ελκύει για κινήσεις, παρόλα αυτά πάντα ο χρόνος είναι αυτός που δείχνει σε τι φάση βρισκόμαστε.

Τεχνικά δεν έχουμε κάποια έξοδο στους δείκτες. Συνήθως οι ανοδικές εξάρσεις σε μία τέτοια κατάσταση μας πείθουν και πάλι να πάρουμε θέσεις κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Πλέον βλέπουμε αρκετές Εισηγμένες να κάνουν παρουσιάσεις με τηλεδιασκέψεις, με το ενδιαφέρον να είναι αυξημένο από τους Θεσμικούς.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις και μένει να φανεί αν έχουμε εύκολη απορρόφηση της προσφοράς.

Στατιστικά μετά την λήξη των συμβολαίων η Αγορά συσσωρεύει, η διορθώνει σε σχέση με την τάση της, μέχρι να μας δώσει και πάλι την επόμενη κίνηση.

Οι καλές Εταιρείες έχουν ήδη ξεχωρίσει, οπότε και συνεχίζουμε να τις έχουμε στο στόχαστρο επενδυτικά. Όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με τον Τραπεζικό κλάδο και τα προβλήματά του, θα δούμε μία τελείως διαφορετική εικόνα και στον Γενικό Δείκτη.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να έχει αυξημένο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο, με την Βιομηχανία να ακολουθεί. Η Πληροφορική δείχνει να “χωνεύει” τα μεγάλα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, ενώ η Ενέργεια συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο των Επενδυτών, έχοντας ξεκινήσει και πρώτη τον “χορό” της ανόδου.

“Επικεντρωνόμαστε σε Εταιρείες, που δείχνουν ότι θα αυξήσουν πιο γρήγορα τα μεγέθη τους το επόμενο διάστημα”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτή η σημερινή τελική εικόνα, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπια θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Μικρές πιέσεις στον Χρυσό, σημαντικά μεγαλύτερες στο Ασήμι, προς τα $56500 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1770 το Ethereum.

“Η Fed δεν θα προχωρούσε στην έκδοση Ψηφιακού Νομίσματος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και την ψήφιση των απαιτούμενων Νόμων”, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, σε εκδήλωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Η Κίνα διατήρησε αμετάβλητο το ετήσιο προνομιακό επιτόκιο (LPR) στο 3,85%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των Αναλυτών. Το LPR πενταετίας διατηρήθηκε επίσης σταθερό στο 4,65%.

“Η Γερμανική Οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί απότομα το τρέχον τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί για την καταπολέμηση της πανδημίας έπληξαν τον τομέα των Υπηρεσιών, ενώ ακόμη και ο αναπτυσσόμενος Κατασκευαστικός κλάδος επιβραδύνεται”, δήλωσε η Bundesbank.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 18,7, από 14,2 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, με σύσταση “buy” και διατηρεί τον τίτλο στις κορυφαίες της επιλογές. Σύμφωνα με την ΑΧΕ η αύξηση της δραστηριοποίησης της εισηγμένης στις ΑΠΕ προσφέρει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Θα προσθέσει EBITDA ύψους 180 - 215 εκατ. ετησίως, όταν αναπτυχθεί πλήρως ο σχεδιασμός, αποτελώντας το 33% των συνολικών λειτουργικών εσόδων της Εταιρείας.

Προβλέπει ότι η Εισηγμένη θα εμφανίσει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 12% την επόμενη πενταετία. Πιο βραχυπρόθεσμα, βλέπει αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 19% φέτος και κατά 14% το 2022.

Υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 15 ευρώ, δίνει με έκθεσή της και η Ν. Χρυσοχοϊδης ΑΧΕΠΕΥ, μετά και την ανακοίνωση του σχεδιασμού της Εισηγμένης.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 826,87 (-0,74%) και 835,65 μονάδων (+0,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 831,05 (-0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 832,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 73 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ), ενώ ΠΕΙΡ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΣΑΡ και TITC και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco.

Σχεδόν ισορροπημένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με νέα υποχώρηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.190 συμβόλαια).

Στα 5.548 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.347 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 703, 691 για τον Απρίλιο, 12 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.997,5) κινήθηκε μεταξύ 1.970,75 και 2.015,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.555), Alpha Bank (8.802), Πειραιώς (42.458), ΔΕΗ (723), Εθνική (3.303), ΟΤΕ (191), ΑΔΜΗΕ (294), Ελλάκτωρα (130), ΓΕΚ (222), Cenergy (103), Viohalco (367), Motor Oil (150), Μυτιληναίο (247), Lamda Development (181), Τέρνα Ενεργειακή (282), Ιντρακόμ (649), Τρ. Αττικής (230).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 40.986, MIG 47.446, Alpha Bank 107.037, Πειραιώς 46.873, ΔΕΗ 16.560, Εθνική 37.482.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                  NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,17%

2021-01-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.538.125 τεμ., (από 38.538.125 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.297.120 τεμ. (25.766.720), ΔΕΗ 1.641.367 τεμ. (1.641.367), Eurobank 39.512.801 τεμ. (39.512.801), ΟΠΑΠ 1.440.377 τεμ. (1.350.377), Εθνική 11.007.765 (11.007.765).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v