Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι, επιμένουν οι πωλητές στην Πειραιώς

Πάνω από τις 830 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με τους αγοραστές να επανέρχονται στις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών. Πτώση άνω του 12% για την Πειραιώς. Κέρδη για ΕΛΠΕ, Motor Oil και κατασκευές.

Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι, επιμένουν οι πωλητές στην Πειραιώς

Τον ανοδικό βηματισμό τους ξαναβρίσκουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις αρχικές ανησυχίες
που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση της αγοράς της Κωνσταντινούπολης.

Προς την αλλαγή στάσης, κυρίως των traders, συνέβαλε και το θετικό «γύρισμα» που σημειώθηκε για τα futures στη Wall Street.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών χρειάστηκαν τα πρώτα 15' για να απορροφηθεί η προσφορά, που με επίκεντρο την Πειραιώς βγήκε στον τραπεζικό κλάδο, η ανασύνταξη των βραχυπρόθεσμων στα επόμενα 30'-45', για να αλλάξει, σταδιακά, η στάση των επενδυτών, συνακόλουθα η τάση για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Στα ενθαρρυντικά, το ότι το αρχικό χαμηλό (για τους βασικούς δείκτες) είναι -μέχρι τώρα- και χαμηλό συνεδρίασης, όπως είχαμε θέσει ως προϋπόθεση στο προηγούμενο σχόλιό μας. Με βάση την εξέλιξη της συνεδρίασης, οι χαμηλές τιμές στην αρχή πολύ πιθανά να είναι και οι χαμηλές τιμές ημέρας.

Από τις 829,69 ο ΓΔ διόρθωσε έως τις 826,87, αντέδρασε προς τις 835,65, για να βρεθεί νωρίτερα στις 832,57 μονάδες. Με συναλλαγές αξίας 29,2 εκατ. (*), σημαντικό μέρος δε στη μετοχή της Πειραιώς.

Ενθαρρυντικό το ότι η αγορά πετυχαίνει να απομονώσει την περίπτωση της Πειραιώς από την ευρύτερη τραπεζική, που σε συνδυασμό με τα νεότερα με επίκεντρο τις επαφές των τραπεζιτών με τη Morgan Stanley
δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα. Επαναφορά αγοραστών σε Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να έχει το σχετικό θέμα.

Παράλληλα με την αλλαγή τάσης στις τραπεζικές, εξελίξεις σε άλλα -πέραν του τραπεζικού- μέτωπα διευκολύνουν την επαναφορά των long σε σειρά μετοχών-σηματωρών.

Ισχυρή αντίδραση για τις «πετρελαϊκές» Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, κινητικότητα στις κατασκευές με υπεραπόδοση της Avax και την Intrakat να ακολουθεί, θεαματική άνοδος για την ElvalHalcor, με φήμες να κάνουν τον γύρο της αγοράς για ενδιαφέρον του ομίλου για μη εισηγμένο του κλάδου.

Στον αντίποδα, εκτός από τη συνεχιζόμενη προσφορά, στην Πειραιώς, ρευστοποιήσεις έχουν ενεργοποιηθεί στην Aegean, με τη μετοχή της έως 8,25% χαμηλότερα στα 5,19 ευρώ.

Συναλλακτικά στην πρώτη θέση είναι η Πειραιώς, με αγοραστές να ακολουθούν σε Alpha Bank, ETE και Eurobank και πωλητές σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Ενδεικτικά τιμές, για Αlpha Bank στο 0,9164 ευρώ, για Εθνική στα 2,46, για Eurobank στο 0,70 ευρώ.

Επίσης, για ΜΟΗ στα 12,55, ΕΛΠΕ στα 5,43, αλλά και ElvalHalcor στα 2,185, Avax στο 0,797 ευρώ.

Με αγοραστές σε 53 μετοχές, έναντι 59 με πωλητές.

(*) στις 13:45

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v