Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα μαθήματα από τη βουτιά των τραπεζών

Σχεδόν 5% οι απώλειες για τον κλαδικό δείκτη με πρωταγωνιστή την Πειραιώς (-22%), οδήγησαν τον ΓΔ στις 844 μονάδες. Εκτόξευση τζίρου λόγω πακέτων. ΟΠΑΠ, Aegean και ΔΕΗ λειτούργησαν σε ρόλο φρένου. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Τα μαθήματα από τη βουτιά των τραπεζών

Μικτή η, μέχρι στιγμής, εικόνα στα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι Επενδυτές τιμολογούν τις χθεσινές ανακοινώσεις της Fed, αλλά και τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ διατήρησαν, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια σε μηδενικά, σχεδόν, επίπεδα, ενώ δεν βλέπουν αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023, παρά την άνοδο στον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε, “ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023. Το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021”.

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν χθες Dow Jones και S&P 500, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά βαδίζει σήμερα και ο Γερμανικός DAX.

Από την άλλη, οι ανακοινώσεις της Fed δεν μπόρεσαν να “φρενάρουν” την συνεχιζόμενη αναρρίχηση στις αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του Αμερικανικού 10ετους να “σκαρφαλώνει” στο 1,74%, δημιουργώντας εντονότατους προβληματισμούς στους Αναλυτές.

Η σημερινή, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη, άνοδος, δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να επηρεάζει τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, που δείχνουν να ακολουθούν πλάγια κίνηση (στο 0,95% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Συνεδρίαση δύο όψεων, η σημερινή, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ξεκίνησε με επιφυλακτικά ανοδικές διαθέσεις, όμως σχετικά γρήγορα οι “sellers” πήρα περισσότερες πρωτοβουλίες και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, γύρισαν τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πρόσημο και στο “βαθύ κόκκινο”, εικόνα που βελτιώθηκε ελαφρά προς το τέλος.

Ακόμα χειρότερη, η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, καθώς στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις να καλούνται να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν ποτέ (!)

Υπενθυμίζεται ότι μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, υποαπέδιδαν στις περισσότερες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ανεξάρτητα αν ο Γενικός Δείκτης επέμενε να κινείται πλαγιοανοδικά.

Παρά τη σημερινή, τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη, διόρθωση, αρκετοί Αναλυτές συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων, placements, επιχειρηματικές συμμαχίες και deals, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Αθόρυβα και μεθοδικά χτίζονται θέσεις από νέο χρήμα που επιστρέφει στην Ελλάδα. Τα καλά νέα ακόμα δεν έχουν έρθει, βλέπουμε μόνο το ενδιαφέρον από κάποιους πρόθυμους Επενδυτές, που φαίνεται να έχουν πειστεί από το στόρι συγκεκριμένων κλάδων. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας απέχει ακόμα από την επενδυτική βαθμίδα, το Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις Αναδυόμενες Αγορές και η συμμετοχή των Εταιρειών σε δείκτες αναφοράς που ακολουθούν κεφάλαια σημαντικού βεληνεκούς, είναι αστεία. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης.

Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “το Χ.Α. έχει στραμμένη την προσοχή του στις επικείμενες Α.Μ.Κ. και ιδιαίτερα σε αυτή της Πειραιώς και στην εξέλιξη της πανδημίας, από την οποία θα εξαρτηθεί το σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας και της Αγοράς. Διαφεύγει όμως το μεγάλο πρόβλημα που είναι η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων στις Αγορές ομολόγων, κάτι που δεν ανέκοψε η χθεσινή πυροσβεστική παρέμβαση Πάουελ. Έτσι όλη η σειρά των Αμερικανικών yields ενισχύεται σήμερα, δείχνοντας ότι οι υφιστάμενες ανησυχίες δεν έχουν αποκλιμακωθεί. Προσοχή, καθώς ο δείκτης των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων στις ΗΠΑ, παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1981”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και εκτός Τραπεζικού κλάδου, η προσοχή των ενεργών Παικτών ήταν επικεντρωμένη στις μετοχές των Ελλάκτωρα (-0,56%), όπου η ενημέρωση της Διοίκησης προς τους Αναλυτές δεν ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,04%, ενώ συνεχίστηκαν και σήμερα οι προσυμφωνημένες συναλλαγές), Cenergy (+3,72%) λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και με τον τίτλο να κινείται προς νέα ιστορικά υψηλά και Jumbo (-4,13%) λόγω του “mini placemnt”, με αξιοπρόσεκτο discount.

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2020 η Viohalco, ενώ αύριο και εκτός από το triple witching Μερτίου, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων οι οποίες σχετίζονται με τις αλλαγές στους δείκτες Stoxx και FTSE / Russell Emerging Markets. Το βράδυ, η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου.

Ξεκινώντας, ως συνήθως, την ημερήσια αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (-22,05%, στις δύο συνεδριάσεις επέστρεψε εντόκως τα εντυπωσιακά κέρδη της Τρίτης), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-6,02%), Εθνική (-4,81%) και Eurobank (-0,48%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Μένοντας στην περίπτωση της Πειραιώς, στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Τρίτης και μετά το εντυπωσιακό +26,17%, η στήλη ανέφερε πως “οι ανακοινώσεις που αναμένονται πρέπει να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες, γιατί αλλιώς...”

Να σημειώθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΠΕΙΡ διακίνησε τον υψηλότερο όγκο... ever .

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 571,14 (+1,02%) και 525,39 μονάδων (-7,08%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 537,47 (-4,94%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 539,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,58%.

Για τον εν λόγω δείκτη, αν υπάρξει αρνητική έκπληξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 542 – 539 μονάδων, δημιουργούνται περιθώρια υποχώρησης προς τις 504 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού, η εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+2,75%), ΒΙΟ (+3,74%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,04%), ΔΕΗ (+1,16%), ΕΧΑΕ (+1%), ΟΛΠ (+1,62%), ΟΠΑΠ (+3,43%) και αμετάβλητη η μετοχή του Fourli.

Από εκεί και πέρα, στην τιμή των 14,7 ευρώ, πέρασε μέσω του Χ.Α. το “πακέτο” μετοχών που διέθεσε ο Ιδρυτής της Jumbo Απ. Βακάκης. Το “πακέτο” ήταν ύψους 5,250 εκατ. μετοχών, ή του 3,85% του μετοχικού κεφαλαίου της Εισηγμένης, με το ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 77,174 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό του κ. Βακάκη στην Εταιρεία, υποχωρεί οριακά κάτω του 20%, ενώ η πώληση έγινε μέσω της ελεγχόμενης Tanocerian Maritime.

Εννοείται ότι το discount με το οποίο έγινε το placement έφερε πιέσεις στην μετοχή, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, αλλά αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 14,98 ευρώ (-6,26%). Ο τίτλος πρέπει να επιστρέψει με κλείσιμο υψηλότερα των 15,83 – 16,37 ευρώ, αν οι αγοραστές θέλουν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 17,41 ευρώ. Αν γίνει η αρνητική έκπληξη και η μετοχή υποχωρήσει χαμηλότερα των 14,70 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις στα 14,42 και 12,90 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο τίτλος του ΟΛΠ (+1,62%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 14 μηνών, επιβεβαιώνοντας πρόσφατη ανάλυση της στήλης, που αναφερόταν σε πιθανό “overshooting”. Αν συνεχίσουν οι αγοραστές να είναι το ίδιο δραστήριοι, η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 22,50 – 22,80. Το ημερήσιο “stop long” στα 18,82 ευρώ, αλλά θα ανέβει αισθητά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή του ΟΠΑΠ (+3,43%), δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Αν υπερκεραστεί η πρώτη αντίσταση στα 11,60 – 11,84 ευρώ, θα αυξηθούν, τεχνικά, οι προσδοκίες για κίνηση προς τα 12,32 – 12,60 ευρώ. Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 11,15 (ημερήσιο “stop long”) – 10,94 ευρώ, για να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 10,20 – 9,86 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 0,261 ευρώ (κλείσιμο 9/3) για την Κορδέλλου (+8,37%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/3 για τον Μουζάκη (+4,21%), αντέδρασε μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων η Foodlink (+2,08%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η ΕΚΤΕΡ (+2,74%), συνεχίζει να έχει πωλητή η Frigoglass (-5,49%), αυξημένη η προσφορά πέριξ των 2,00 ευρώ για την Ελινόιλ (0%), ενώ εντολή πώλησης αξιοπρόσεκτου “ειδικού βάρους” στα 1,98 ευρώ, εμφανίστηκε στην BriQ (-1%).

Επιθετικότεροι σήμερα οι πωλητές στην Δομική Κρήτης (-6,60%), αποτέλεσμα “ανοιχτών” εντολών το σημερινό +9,20% για την Βιοκαρπέτ, ασταμάτητη η υποχώρηση της Performance (-1,17%), ξαφνική πίεση στην CPI (-12,20%), ενώ συνεχίζεται το ασανσέρ τιμών στην Ελγέκα (-7,64%).

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Monda Bagno (+1,25%), Space (+1,81%), Δρομέα (+1,87%), Χαϊδεμένο (+2,56%), Προοδευτική (+0,87%) και Κυριακούλη (+3,51%), επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σε Τρ. Αττικής (-6,18%), MIG (-5,57%), Cairo Mezz (-4,82%) και Ευρωσυμβούλους (-4,32%), στις 9/3 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον Παϊρη (-4,84%), ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Ιντεάλ (-5,08%).

Τεχνικά, για να τεθεί υπό αίρεση το θετικό σενάριο, θα πρέπει ο ΓΔ να παραβιάσει την πρώτη στήριξη στις 836 μονάδες και τις αμέσως επόμενες στις 828 – 822 και 808 – 800 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 793 – 799 και 772 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1957 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), ή έστω υψηλότερα των 1911 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), οι “long” έχουν σχετικό πλεονέκτημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναρρίχηση προς τις 2106 και 2200 – 2240 μονάδες (gap).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι αλλεπάλληλες ομολογιακές εκδόσεις, της Alpha, της ΔΕΗ, της Motor Oil (σε εξέλιξη), του 30ετους ομολόγου, στέφονται από επιτυχία, αλλά παράλληλα απορροφούν τη ρευστότητα της Αγοράς. Είναι επομένως εύλογο να απαιτείται χρόνος για την υπέρβαση του ορίου των 862 μονάδων, με τα νέα ιστορικά ρεκόρ στη Wall Street να προϊδεάζουν για το αντίθετο, καθώς από τη Federal δηλώθηκε ότι τα Αμερικανικά επιτόκια δεν θα αυξηθούν ως το 2023”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 811 μονάδες. Σημείο στήριξης για τον ΓΔ οι 840, ενώ σημεία αντίστασης οι 870 και 890 μονάδες. Η Viohalco θα ανακοινώσει σήμερα τα ετήσια αποτελέσματα της. Πολύ καλά αποτελέσματα από την Cenergy, με διψήφια αύξηση των καθαρών κερδών, παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 23% λόγω του σταθερού EBITDA (+1%) και της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων. Το μικτό περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε στο 11,4%, από 10,3% το 2019. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €89 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €83 εκατ., σε ετήσια βάση”, σημειώνει η Merit Sec.

“Δεν αναζητούμε ανοδικούς στόχους στην παρούσα φάση, καθώς οι προοπτικές, μεσοπρόθεσμα, είναι θετικές. Αναβαθμίζουμε το πρώτο κρίσιμο επίπεδο στήριξης του ΓΔΧΑ στην περιοχή των 820 - 810 μονάδων και επικεντρωνόμαστε στα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα. Στο εξωτερικό, η FED φαίνεται να καθησύχασε προς το παρόν τις Αγορές, σχετικά με τις προσδοκίες για απότομη αύξηση του πληθωρισμού και τα επιτόκια, τα οποία ανέφερε ότι θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν μέχρι και το 2023”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Η παραβολική (parabolic) ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, έχει επιφέρει σημαντική ποσοστιαία και μοναδιαία απομάκρυνσή του από τα κλασικά επίπεδα ευκαιρίας νέων εισόδων, όπως σημεία στήριξης, κινητοί μέσοι όροι κλπ., ενώ η εγχώρια χρηματιστηριακή ειδησεογραφία έχει ζωηρέψει, κάτι όχι ασυνήθιστο για Αγορές που εμφανίζουν σημάδια βραχυπρόθεσμης “υπερθέρμανσης”, σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Εάν η σχέση προσδοκώμενης απόδοσης/ρίσκου (reward/risk) έχει ακόμη κάποια σημασία στο τρέχον χρηματιστηριακό περιβάλλον, οι τιμές - στόχοι των Επενδυτών στους μεγάλους δείκτες, ίσως βρίσκονται κοντά στα υψηλά του 2020.

Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούμε ότι το ράλι των τελευταίων εβδομάδων στο Χ.Α. αφήνει τους πολλούς, που το έχασαν, με ανάμικτα συναισθήματα.

“Το ‘τυράκι’ όμως, της πολλά υποσχόμενης εγχώριας οικονομικής ειδησεογραφίας, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές ‘Σειρήνες’ από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη (κωδικός ‘η ψαλίδα’ σε σχέση με τα Ξένα πρέπει να κλείσει) ίσως δώσει νέα καύσιμα στη Λεωφόρο Αθηνών”, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Αγορών Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικά θετικά έχει γυρίσει η Ευρώπη, όπου ξεχωρίζει και σήμερα ο Γερμανικός δείκτης DAX, μικτές οι τάσεις για τους δείκτες στην Wall Street.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες οι πιέσεις στο Πετρέλαιο, χαμηλότερα το Ευρώ.

Όχι κάτι το ιδιαίτερο για Χρυσό και Ασήμι, που απλά δείχνουν να ανακάμπτουν από τα χαμηλά ημέρας, πάνω από τα $59600 το Bitcoin, προς τα $1825 ανηφορίζει το Ethereum.

“Μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, ώστε να φανεί στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τις καθαρές αγορές ομολόγων, η απόφασή της να επιταχύνει τις αγορές τίτλων”, δήλωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Περιορίστηκε το πλεόνασμα της Ευρωζώνης, όσον αφορά το Διεθνές Εμπόριο Αγαθών τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας υποχώρησε στα 24,2 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Αγοράς. Το Εμπόριο εντός Ευρωζώνης υποχώρησε 3,9%, στα 159,7 δισ. ευρώ.

Σταθερά στο 0,1% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στη σημερινή της συνεδρίαση. Διατηρείται επίσης το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 895 δισ. Λίρες ($1,2 τρισ.).

Κατά 45000 αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου, φτάνοντας στις 770000. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα είναι 700000.

“Τα υψηλά κρούσματα και η αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, ενδεχομένως να καθυστερήσουν το άνοιγμα των Οικονομιών, θέτοντας και τη φετινή Καλοκαιρινή σεζόν σε κίνδυνο”, προειδοποιεί η Morgan Stanley.

“Οι Χώρες της G7 συμφώνησαν να ενισχύσουν τα διαθέσιμα του ΔΝΤ κατά, περίπου, $650 δισ., με μία νέα κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) του Ταμείου”, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ιαπωνικού Πρακτορείου ειδήσεων Kyodo.

Τα αυξημένα διαθέσιμα, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός πακέτου μέτρων βοήθειας σε Αναδυόμενες Οικονομίες, που επλήγησαν από την πανδημία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “νέο σήμα ‘κανονικότητας’ στη Διεθνή Επενδυτική Κοινότητα έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών, με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, μετά την πετυχημένη έκδοση του 30ετους ομολόγου. Για την πλήρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, απομένουν ακόμα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ”.

Η Citigroup, μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ΑΕΠ για το 2020, συμπεραίνει πως παρότι ο Τουρισμός χτυπήθηκε, η Εγχώρια Οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα. Έτσι, αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, με αύξηση σωρευτικά πάνω από 10% για τη χρονική περίοδο 2021 - 2022. Πιο αναλυτικά η Citi, μετά το 2020, εκτιμά ότι για το 2021 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 5,5% (+2,4% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της), για το 2022 +5,7%, για το 2023 +2,6%, για το 2024 +3,1% και για το 2025 +3,3%.

Σημαντική εκτιμά ότι θα είναι η ανάκαμψη του Ελληνικού Τουρισμού, σε σχέση με το 2020, η BofA Research. Ο Επενδυτικός Οίκος τονίζει ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους στην Αναδυόμενη Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική από την επανεκκίνηση του Τουρισμού, μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.

Η Bank of America επιλέγει, για να “ποντάρει” στην ανάκαμψη του Τουρισμού, τις Eurobank (τιμή – στόχος στα 1,00 ευρώ) και Jumbo (τιμή – στόχος στα 20,5 ευρώ), που συμμετέχουν στην πεντάδα των “top picks”, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις Emirates NBD (ΗΑΕ), Coca Cola Icecek (Τουρκία) και Alrosa (Ρωσία).

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΛΧΑ στα 2,8, από 2,7 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”.

Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα αποτελέσματα 2020 εμφάνισαν περιορισμένη επίπτωση από την πανδημία, ενώ η Εισηγμένη είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από μία ισχυρή ανάκαμψη της Οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 862,36 (+0,60%) και 840,18 μονάδων (-1,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 844,65 (-1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 844,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,47%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 233,5 εκατ., όμως από αυτά τα 125,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ενώ ΜΠΕΛΑ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Αεροπορία Αιγαίου και Viohalco και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, Lamda Development, TITC και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και αξιοπρόσεκτης, τελικής, υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, που αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (195.281 συμβόλαια).

Στα 2.305 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.835 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.678, 2.175 για τον Μάρτιο, 2.473 για τον Απρίλιο και 30 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.034) κινήθηκε μεταξύ 2.020 και 2.077 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 ΑΔΜΗΕ, 11.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (19.295), Alpha Bank (60.889), Πειραιώς (66.856), ΔΕΗ (3.082), Εθνική (20.592), ΟΤΕ (1.922), ΑΔΜΗΕ (1.726), Ελλάκτωρα (1.097), ΓΕΚ (862), Cenergy (1.797), Viohalco (1.714), Motor Oil (1.740), MIG (6.112), Μυτιληναίο (2.346), Ελ. Πετρέλαια (477), TITC (234), Lamda Development (340), ΟΠΑΠ (1.100), Τέρνα Ενεργειακή (373), Ιντρακόμ (1.007), ΕΧΑΕ (755), Fourli (326), Jumbo (405), ΕΥΔΑΠ (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 15.545, MIG 15.296, Alpha Bank 36.374, Πειραιώς 22.894.

Έκλεισαν “long” δικαιώματα σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                  Name of Issuer              NSP               Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,17%

2021-01-14

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,80%

2021-02-04

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,36%

 

2021-03-01

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.499.803 τεμ., (από 38.524.076 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.942.677 τεμ. (26.072.677), ΔΕΗ 1.641.367 τεμ. (1.611.367), Eurobank 39.512.801 τεμ. (39.512.801), ΟΠΑΠ 1.350.377 τεμ. (1.350.377), Εθνική 11.007.765 (11.007.765).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v