Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρίδι για το Χρηματιστήριο ο τραπεζικός κλάδος

Καταιγισμός πωλήσεων στην Πειραιώς που χάνει πάνω από 20% και ρευστοποιήσεις στις άλλες τρεις μετοχές των συστημικών τραπεζών. Ποια blue chips λειτουργούν σε ρόλο αντίβαρου για τη συγκράτηση της πτωτικής κίνησης.

Βαρίδι για το Χρηματιστήριο ο τραπεζικός κλάδος

Με αρνητικό πρόσημο τα ευρωπαϊκά, στο μείον τα futures στη Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών,
οι short υπεραποδίδουν στη διόρθωση.

Από την προσυνεδρίαση είχε φανεί πως το πρόβλημα των τελευταίων συνεδριάσεων θα «βάραινε» και σήμερα, από το άνοιγμα κιόλας της αγοράς. Στο μείον 20% οι εντολές στη μετοχή της Πειραιώς, με το ξεκίνημα από τις 533,36 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με συνέπεια τη διορθωτική αρχή και την άμεση κλίση προς τις 830 για τον ΓΔ και τις 2.000 για τον FTSE25.

Με το καλημέρα, σχεδόν, ενεργοποίηση Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας για τη μετοχή της Πειραιώς, μετακύλιση εντολών (πώλησης) από το 0,585 στο 0,55 και εκτέλεση εντολής στο μείον 20,96% και το 0,545 ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνολικότερη εικόνα για το χρηματιστηριακό ταμπλό δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από «κόκκινη» και πάλι καλά, σύμφωνα με χρηματιστές, που η βαρύτητα στάθμισης της τραπεζικής μετοχής δεν είναι και τόσο μεγάλη (όσο των άλλων τριών).

Περισσότερα από 4,6 εκατ. μετοχές στον τίτλο της Πειραιώς, στα πρώτα 25' της συνεδρίασης, με τη ροή εντολών να παρασύρει ευρύτερα το σύνολο των τραπεζικών, Alpha Bank στο 0,862 (-5,72%), Εθνική στα 2,355 (-4,11%), Eurobank στο 0,691 (-2,57%).

Το αρνητικό με την όλη κατάσταση είναι ότι παρασύρεται το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του δείκτη, καθώς -σχεδόν- αντανακλαστικά έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις σε ευρύτατο φάσμα του FTSE25.

Σχεδόν ταυτόχρονη η διεύρυνση του discount και στα ΣΜΕ επί δεικτών, μετοχών στα Παράγωγα.
Ενδεικτικό το ότι το οριακά αρνητικό 0,07% για την τρέχουσα σειρά (που λήγει το μεσημέρι) γρήγορα έφτασε το μείον 1,44%. Και στο μείον 1,55% για την επόμενη.

Πάνω από τα 10 εκατ. ο τζίρος, στις 10:55, με ριπές εντολών στην Πειραιώς. Μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα για τίτλους των Αlpha Bank, Εθνική, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.α., με εμφανή την προσπάθεια διαχείρισης του κλίματος.

Με αγοραστές σε Mytilineos, Sarantis, TITAN και ΟΛΠ. Αμυνες και σε ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v