Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 2,58% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 7,33% και ευκαιρίας δοθείσης από τον θετικό βηματισμό των Διεθνών Αγορών, μετά και τα τελευταία νέα όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επιχειρήθηκε αντίδραση, εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον Οίκο MSCI.
Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές τις πρωινές εκτιμήσεις για πιθανή καθυστέρηση της μερικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και το επιφυλακτικό κλίμα των Ασιατικών Αγορών, διαδέχθηκε η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.
Πιο συγκεκριμένα, “Κίνα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να απομακρύνουν τους δασμούς σε διαφορετικές φάσεις και αναλογικά”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.
“Το ποσό των δασμών που θα απομακρυνθεί, στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας. Για να φτάσουν ωστόσο στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, Κίνα και ΗΠΑ θα πρέπει να ακυρώσουν ταυτόχρονα κάποιους δασμούς” σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Gao Feng.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η επιμονή των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και η διάθεση αντίδρασης των Τραπεζικών μετοχών, μιας που ήταν ο κλάδος που είχε πιεστεί περισσότερο, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Υπ΄ όψιν ότι η σημερινή αντίδραση συνοδεύτηκε από τζίρο εμφανώς χαμηλότερο, από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, ενώ επέστρεψε, κατά το τελευταίο ημίωρο, το γνωστό “φίνις” των Τραπεζικών μετοχών, προκειμένου οι βασικοί δείκτες να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι των Αναλυτών αναφέρονται, πλέον, σε εύθραυστη ισορροπία, με το όποιο ενδιαφέρον να εξαντλείται σε μικρό αριθμό τίτλων, ανάλογα και με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.
Από την άλλη, τα γνωστά “συμμαζέματα” του τελευταίου ημιώρου, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν πρόκειται να φέρουν προβληματισμούς σε όσα χαρτοφυλάκια έχουν μειώσει θέσεις και παρακολουθούν τα “τεχνικά” δρώμενα στο Τραπεζικό ταμπλώ του Χ.Α., με αυξημένη ρευστότητα (!)
Μικρή άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να αναρριχάται στο 1,223%.
Ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, που σήμερα ηγήθηκαν της προσπάθειας αντίδρασης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (+4,35%), Εθνική (+2,50%) και Eurobank (+5,20%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος της Πειραιώς (+3,67%).
Όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τίτλοι, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή κοντά σε αυτά, αποτέλεσμα της “αφύπνισης” των αγοραστών, στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 853,64 μονάδες (+3,94%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 853,49 (+3,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 855,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,11%.
Για την μερική αποκατάσταση της ισορροπίας, χρειάζεται άμεσα επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 857 μονάδων. Αντίθετα, αν οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι, πολλά για τον ΔΤΡ θα κριθούν στο επίπεδο των 800 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, για την αγορά τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα αποφασίσει η Εθνική Τράπεζα, αν συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ή θα ενεργοποιήσει το ‘plan B’ της διάθεσης στο Επενδυτικό Κοινό, μετοχών. Αυτή είναι η απόφαση της Τράπεζας, κατόπιν σχετικής εισήγησης των Συμβούλων πώλησης, Goldman Sachs και Morgan Stanley, με αποτέλεσμα η 21η Νοεμβρίου και οι ενδεικτικές προσφορές, να αποκτούν βαρύνουσα σημασία για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης/διάθεσης μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής”.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αιφνιδιαστικό έλεγχο στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από ενδείξεις ότι και τα τέσσερα Πιστωτικά Ιδρύματα λειτουργούν συντονισμένα, όσον αφορά τις χρεώσεις σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις αναλήψεις από τα ATMs. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι τα Στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να φανεί αν θα προκύψουν ή όχι, τυχόν ευρήματα”.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα παρουσίασε σχετικά καλύτερη εικόνα, δείχνοντας διαθέσεις συμμετοχής στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,23%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), Motor Oil (-0,27%), ΟΤΕ (-0,59%), Σαράντης (-2%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και ΟΛΠ.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “τον δρόμο για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, υπό το καθεστώς που διέπει τη μεταβίβαση των ‘κόκκινων’ Τραπεζικών δανείων, ανοίγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Εταιρείας, την απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας και την Αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το κείμενο των διατάξεων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, δίνει επίσης το δικαίωμα της Δημόσιας Επιχείρησης να στραφεί εναντίον των Δήμων, για απλήρωτους λογαριασμούς Ρεύματος Δημοτικών Εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ”.
Ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,17%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και 14 κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “long”, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,97 ευρώ, όμως θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 3,236 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.
Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΤΕ (-0,59%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Στα 13,33 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 13,70 – 14,00 ευρώ, η πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 22 μηνών για το Πλαίσιο (+0,83%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Byte (+10,55%), BriQ (+2,68%) και Μινέρβα (+9,24%, με ελάχιστες συναλλαγές), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Intercontinental (+3,97%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση η Entersoft (+4,35%).
Επιστροφή αγοραστών σε Άβακα (+9,09%), Έλαστρον (+3,47%) και Performance Technologies (+2,99%), ενώ κάτι κινήθηκε στην Καράτζη (+1,94%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η τελευταία διόρθωση σταμάτησε στην ζώνη στήριξης των 858 - 856 μονάδων, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των σημαντικότερων κινητών μέσων όρων. Απώλεια αυτής της περιοχής θα κινητοποιήσει περισσότερους πωλητές, ενώ σε ημερήσιο γράφημα το σήμα πώλησης παραμένει στις 818 μονάδες.
Χαμηλότερα το χαμηλό του Αυγούστου και ο ΚΜΟ των 200 ημερών στις 790 μονάδες, αποτελεί την σημαντικότερη στήριξη της Αγοράς.
Αντιστάσεις παραμένουν οι 880 και 900 μονάδες, που αποτελούν το άνω όριο της Αγοράς, εδώ και πολλές εβδομάδες.
Πρώτο ζητούμενο η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 878 μονάδων, ενώ αποτυχημένη απόπειρα θα επιδεινώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η επιβεβαιωμένη ανακατάληψη των 2148 – 2150 μονάδων, αποτελούσε την ελάχιστη προϋπόθεση για αποκατάσταση της χαμένης ισορροπίας, με επόμενο στόχο τις 2178 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και απώτατο τις 2200 – 2212 και 2229 μονάδες.
Αντίθετα υποχώρηση χαμηλότερα των 2100 – 2090 μονάδων, θέτει εν αμφιβόλω το ανοδικό momentum.
Στις 2077 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων, στις 2036 μονάδες το ημερήσιο “stop long”.
Τι λένε οι Αναλυτές
“Ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να καθορίζει την πορεία της Αγοράς, αφού οι ροές στο Χ.Α. σχετίζονται με τις Τράπεζες. Στη σημερινή ατζέντα ΟΤΕ και TITC δημοσίευσαν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και ο Οίκος MSCI ανακοινώνει την αναδιάρθρωση των δεικτών”, αναφέρει ο Beta Sec.
“Σήμερα ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεάμηνου η TITC και ο ΟΤΕ. Το βράδυ θα ανακοινωθούν οι νέες σταθμίσεις για τους δείκτες MSCI, που αναμένεται να έχουν και Ελληνικό ενδιαφέρον. Η τεχνική εικόνα προϊδεάζει για συνέχιση της διορθωτικής κίνησης του ΓΔ, με τη περιοχή 850 μονάδων να έχει αποδείξει πολλές φορές, ότι συνιστά ιδιαίτερα ισχυρό όριο στήριξης”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Ο ΓΔ έκλεισε χθες πάνω στην στήριξη των 859 μονάδων, ενώ μέχρι τις 855 μονάδες ολοκληρώνεται η φυσιολογική διόρθωση, από εκεί και κάτω η εικόνα αλλάζει. Η μακροχρόνια τάση, παρά τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις, παραμένει ανοδική για τον ΓΔ, με βασικό επόμενο στόχο τις 900 μονάδες. Ισορροπητικές τάσεις στις Διεθνείς Αγορές, που κρατάνε τα υψηλά τους”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Η νέα, χθεσινή, διόρθωση της Αγοράς, λόγω Τραπεζών, μας επανέφερε στα σημεία ισορροπίας, από τα οποία δεν έχουμε καταφέρει να απομακρυνθούμε. Από την άλλη, είναι φυσιολογικό να επιβραδύνει η ανοδική ορμή του Τραπεζικού δείκτη λόγω και των απαιτητικών, με τα σημερινά δεδομένα, αποτιμήσεων. Πιθανά επίπεδα απορρόφησης των πιέσεων για τον ΔΤΡ είναι η περιοχή των 800 - 770 μονάδων. Στο εξωτερικό, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη κινήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων (Services and Composite PMI Markit)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Οι προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό Νοέμβριο, διασώζονται όσο διακρατούμε τα επίπεδα των 860 μονάδων στον Γενικό Δείκτη & των 2120 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης” εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, από αρχή του έτους, καταγράφει σημαντικότατα κέρδη, τόσο σε επιμέρους δείκτες, όσο και σε μετοχές. Έτσι καθιστά, κυρίως τους Θεσμικούς Επενδυτές, επιφυλακτικούς, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα κέρδη τους και κατά συνέπεια και τα ετήσια bonus τους.
Οι σημερινές εκτιμήσεις της ΕΕ για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σχέση με τις Κυβερνητικές προβλέψεις, αλλά και τον αναγκαστικά μεγαλύτερο βαθμό που πρέπει να επιτυγχάνουμε για σειρά ετών, ώστε να βγούμε γρηγορότερα από την παγίδα χρέους, δεν βοηθούν ιδιαιτέρως στην παρούσα χρονική στιγμή. Επιπλέον η πρόσφατη ενδυνάμωση του Μεταναστευτικού προβλήματος και των παρενεργειών του, στην εύθραυστη Ελληνική Κοινωνία & Οικονομία, διαταράσσουν την θετική ψυχολογία που είχε δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με τον βραδύτερο (του αναγκαίου κατά την γνώμη μας) ρυθμό μεταρρυθμίσεων.
Οι Τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο σε όγκο, όσο και σε μεταβλητότητα.
Πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρηθούν τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα που διασπάστηκαν πρόσφατα ανοδικά, για να συντηρηθούν οι προσδοκίες για υψηλότερες αποτιμήσεις. Αυτά εντοπίζονται για την ΕΤΕ στα 2,80 ευρώ για την ΑΛΦΑ στα 1,766 ευρώ, για την ΕΥΡΩΒ στα 0,827 ευρώ και για την ΠΕΙΡ στα 2,82 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι η προσέγγιση στις τιμές των τελευταίων αυξήσεων κεφαλαίου τους, δημιουργεί σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις και για να δούμε άμεσα κάτι καλύτερο, θα πρέπει να υπάρξουν νέοι καταλύτες που δεν έχουν προεξοφληθεί ακόμα.
Σε αντιδιαστολή η αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποδόσεων σε όλες τις εκδόσεις, υποβοηθούμενη από τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης & μείωσης επιτοκίων, των Κεντρικών Τραπεζών ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.
Θα πρέπει όμως να επιταχύνουμε τις ενέργειες μας για εκμετάλλευση της θετικής χρονικής συγκυρίας, πριν αλλάξει το σκηνικό. Γιατί προς το παρόν τα οφέλη είναι αμελητέα, σε σχέση με το δυσθεώρητο χρέος μας.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης συνεχίζουν να οριοθετούνται στις 855 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 845, 820 & 792 μονάδες. Η σημερινή αντίδραση θα πρέπει να διασπάσει πειστικά & έγκυρα την ζώνη 870 - 880 μονάδων, για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική του ΓΔ. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 891 & 900 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2120 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2105, 2080 & 2065 μονάδες.
Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2155, 2170 & 2200 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος, μέχρι τέλους έτους, παραμένουν οι 2274 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της έγκυρης διάσπασης του εμπόδιου των 2175 -2 180 μονάδων, που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και με ψευδό-διάσπαση (False Break up) .
Συμπερασματικά η Αγορά δεν παρουσιάζει την ορμή & τους όγκους που θα θέλαμε, αν και οι Διεθνείς Αγορές βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αδιαφορώντας για τους πολλούς γεωπολιτικούς & οικονομικούς κινδύνους.
“Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια, ελπίζοντας να μην στραβώσει το εύθραυστο κλίμα, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, τουλάχιστον μέχρι τέλος έτους”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενη πίεση στο Ευρώ.
Σημαντικές απώλειες σε Χρυσό και Ασήμι, προς τα $9200 υποχωρεί το Bitcoin.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Υποχώρησε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,4% και ενώ τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί 0,3%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η βιομηχανική παραγωγή ήταν 4,3% χαμηλότερα, έναντι πρόβλεψης για αρνητική κίνηση κατά 2,9% και μετά τις απώλειες 3,9% του Αυγούστου.
“Η Οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, μέτρια, με ώθηση από την Ιδιωτική κατανάλωση και τη μικρή αύξηση της απασχόλησης”, σύμφωνα με την Οικονομική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
“Με πιο χαμηλό ρυθμό από αυτό που προβλεπόταν το Καλοκαίρι, αναμένεται να αναπτυχθεί η Ευρωζώνη φέτος και την επόμενη χρονιά”, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για τις 19 Χώρες του Ευρώ στο 1,1% φέτος, από 1,2% που “έβλεπε” τον Ιούλιο και στο 1,2% το 2020 και το 2021, από 1,4% προηγουμένως.
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΒοΕ, στη σημερινή της συνεδρίαση.
Η Κεντρική Τράπεζα υπογράμμισε ότι “η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Βρετανία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, αντανακλώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με το ‘Brexit’ και τις πιέσεις από την υποτονική Παγκόσμια ανάπτυξη και τον εμπορικό προστατευτισμό”.
Κατά 0,9% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τη “Halifax”, σε μηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 0,1%, ενώ το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου οι τιμές ήταν 0,2% υψηλότερες, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας κατέγραψε πτώση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 211.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Νοεμβρίου, από 219.000 την περασμένη εβδομάδα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 215.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, "η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών της και το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθεί η ενισχυμένη εποπτεία προβλέπεται τώρα να φθάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Συνολικά, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους πρωτογενείς στόχους για το πλεόνασμα το 2020 και το 2021", καταγράφει η Κομισιόν.
“Η συνολική φορολογική επιβάρυνση στη Χώρα μας ανέρχεται σε 52% των κερδών (έναντι 40% στη μέση Χώρα του ΟΟΣΑ), ο φόρος επί των κερδών σε 23% (έναντι 15% στον ΟΟΣΑ) και ο φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης σε 28,3% (έναντι 23,5% στον ΟΟΣΑ)”.
Αυτά επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανάλυση για την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας “Doing Business 2020”, με στοιχεία 2019.
Μεγάλη μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον Ιδιωτικό τομέα τον Οκτώβριο, καταγράφει το σύστημα Εργάνη, καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 125.668 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο παρουσιάζεται πάντοτε αρνητικό ισοζύγιο, λόγω απολύσεων των εποχικά Εργαζόμενων στον τομέα του Τουρισμού. Ωστόσο, η μέτρηση του φετινού Οκτωβρίου είναι η χειρότερη από το 2001, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 859,12 (-0,08%) και 869,91 μονάδων (+1,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 869,88 (+1,17%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 870,22 (+1,21%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 869,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,12%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 60,9 εκατ., από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Πειραιώς, Ελλάκτωρας και Ελ. Πετρέλαια.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
---ΧΠΑ
Ανοδική συνεδρίαση που διέκοψε το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές υποχώρησαν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.153 συμβόλαια).
Στα 13.070 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.161 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.452, 1.198 για τον Νοέμβριο και 254 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.156) κινήθηκε μεταξύ 2.130 και 2.159,75 μονάδων.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.895), Alpha Bank (3.565), Πειραιώς (2.565), ΔΕΗ (671), Εθνική (4.216), MIG (893), Ελλάκτωρα (286), Intralot (155), Τρ. Αττικής (101).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.164, Alpha Bank 54.538, Εθνική 37.601, MIG 75.060, ΔΕΗ 14.750, Ελλάκτωρα 13.888, Πειραιώς 29.078, Μυτιληναίο 12.326, ΓΕΚ 10.015.
Έκλεισε “short” θέση στην ΔΕΗ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,01% | 2019-08-07 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,61% | 2019-11-05 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,61% | 2019-10-30 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 47.090.381 τεμ., (από 47.090.381 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.935.311 τεμ. (23.945.158), ΔΕΗ 6.854.914 τεμ. (6.862.750), Eurobank 57.284.883 τεμ. (57.688.629), Εθνική 20.288.391 τεμ. (20.405.660), ΟΠΑΠ 1.279.606 τεμ. (1.279.606), MIG 1.759.474 (1.759.474) Folli Follie Group 1.172.888 τεμ. (1.172.888).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.